Home / Uitgelicht  / De Gouden Strik Awards 2015

De Gouden Strik Awards 2015

goudenstrik-awards
banner

Op 19 januari 2015 vond bij Mystique Amsterdam de tweede editie plaats van de Gouden Strik Awards (De eerste Gouden Strik in 2014 kan je hier teruglezen). Ook dit jaar is de awardshow zonder merken, zonder sponsoren en zonder underwriters. “Geen gelul” zeggen de organisatoren Misja Vorstermans en Fjalar Goud van ISAAC company maar wel met veel geouwehoer, lekkere drankjes en gezelligheid.

Bij binnenkomst werden we ontvangen met een welkomstdrankje, zonder merk uiteraard. Maar ik heb zo’n vermoeden dat er een drankje in heeft gezeten die we in onze jeugd weleens hebben gedronken. Zo’n award is natuurlijk niet compleet zonder de gezichten van de Nederlandse Bartenders Industrie en dat waren nou precies de mensen die er rondliepen. Van bartenders, bareigenaren tot de “merk” mensen, oer Hollandse bartendersindustrie gezelligheid zal ik maar zeggen.

Misja trapte rond 21.00 het officiële gedeelte van de avond af, het begin van de awards. Uiteraard werd dit niet zonder humor gedaan. Want Misja en Fjalar gingen elkaar voorstellen, wat de inhoud precies was zal ik hier niet vermelden. Maar ik denk dat er bij veel mensen een glimlach op hun gezicht verschijnt als ze eraan terugdenken.
gouden-strik-2

Over “geen gelul” gesproken, laten we maar gewoon met de genomineerden en winnaars beginnen:

Best Bartender Drink: Negroni

Zoals de naam al zegt mochten de bartenders stemmen op hun lekkerste drankje. De genomineerde drankjes waren net als vorig jaar de Negroni, Haakse Slijper en Dark N Stormy. De winnaar van dit jaar is de grotere broer van de Gin & Tonic. DE NEGRONI! Wij willen Negroni feliciteren met zijn prijs, dat hij lekker vaak gedronken mag worden in 2015!

Best Hotelbar: ABar

Een nieuwe categorie dit jaar is de beste hotelbar en dat is niet zonder reden. Het niveau en de populariteit van de hotelbar is de afgelopen jaren gigantisch gestegen. Het is niet meer raar om een hotelbar te bezoeken zonder dat je in het hotel verblijft. De genomineerden waren Amstel Hotel (Bram Kaplan), The Grand (Yoel van Eer) en de onlangs geopende Waldorf Astoria (Rudy van den Blink). Bram Kaplan mocht uiteindelijk de prijs in ontvangst nemen! Nu maar hopen dat de hotelbars door alle aandacht en publiek hun prijzen iets kunnen laten zakken;)

Best Bartender Day: Perfect Serve Barshow

Een prijs die in het leven was geroepen om de beste dag voor bartenders in het zonnetje te zetten. Girls Love Bartenders die vorig jaar had gewonnen mocht het opnemen tegen nieuwkomers Mofongo Distillery Day (Kevin Kroon & Lennart Deddens) waar bartenders naar Groningen afreisden om te distilleren en de Perfect Serve Barshow (Timo & Renee Janse de Vries), een barshow van bartenders voor bartenders. De winnaar dit jaar was geheel terecht Perfect Serve Barshow, wat een goed initiatief van Timo en Renee. En nog een reden om naar de 2015 editie van laatstgenoemde te gaan, naast dat het natuurlijk veel groter en vetter wordt is natuurlijk dat de Sensez Bartenders Battle aldaar gaat plaatsvinden!

Best Bartender Competition: World Class

Ook in 2014 hadden we weer een hoop bartender competities. Entree Best Bartender, Diplomatico World Tournament en Diageo World Class waren de genomineerden. Net als vorig jaar is de winnaar dit jaar World Class. Gaat er nog een competitie komen in 2015 die World Class volgend jaar van zijn troon kan stoten?

Best Brand Ambassador: Dennis Tamse

De winnaar van deze categorie is geen onbekende van mij. De man die ervoor zorgde dat ik in de wereld van bartending & cocktails terecht kwam. Dennis Tamse, Distillers Ambassador bij Nolet Distillery liet hiermee Hessel Scheepstra en Robert Schinkel achter zich. Als een echte ambassador kwam hij het podium op om zijn prijs in ontvangst te nemen met een fles Ketel One.

Best Bartender: Andrew Nicholls

Misschien wel de meest belangrijke award van de avond, waarbij bartender collega’s konden stemmen op de beste bartender. Meer waardering kan je in mijn ogen niet krijgen. De genomineerden waren Leroy Soumokil, Alberto Matallana, Andrew Nicholls en Ciro Adriano de Georgio. De winnaar was Andrew Nicholls die nu al zo’n 15 jaar achter de bar staat.

Hall of Fame: Arno van Eijmeren

De Hall of Fame van de Gouden Strik Awards heeft er een erelid bij. Arno van Eijmeren mag Ingmar Voerman in de lijst vergezellen voor zijn bijdrage aan de Nederlandse Barindustrie. Arno heeft in de loop der jaren zowat elke rol in de bartenderswereld mogen vervullen. Zijn harde werken was niet voor niets, want deze titel staat op zijn lijf geschreven! Gefeliciteerd Arno!

Best Bar: Door 74

Zeg je Door 74 dan denk je meteen aan Timo Janse de Vries die al vanaf het begin het gezicht en motor is achter deze internationaal geprezen speakeasy. De tweede award die Timo Janse de Vries in ontvangst mocht nemen voor zijn bijdrage aan de Nederlandse bartenders industrie. Door 74 liet hiermee de toppers Tales & Spirits en Mystique achter zich.

Best hipster bartender, beste quote en snelste bartender

Naast de awards met een wat serieuze toon werden ook een aantal awards uitgereikt aan wat luchtigere onderwerpen. Zo werd er een award uitgereikt aan de beste hipster bartender. De genomineerden waren dit jaar Guillermo Gonzalez, Jarl de Vries en Albert van Beeck Calkoen. De laatstgenoemde werd uitgeroepen als winnaar aangezien een echte hipster naast een snor ook een baard moet hebben. Gefeliciteerd Albert!

De beste quotes van dit jaar waren weer allen afkomstig van Martin. “Woensdag is de schoonste dag der dagen, s’ochtends nog een halve week, ’s avonds nog 2 dagen”, “Het is geen schilderij…” (Als iemand te lang naar zijn drankje kijkt zonder te drinken) en “Rakkumdakkumdee, als ik om me heen kijk zie ik alleen maar gezellige mensen” passeerden de revue. Laatstgenoemde werd uitgeroepen tot de quote van het jaar!

Het begint onderhand traditie te worden, de snelheidswedstrijd tussen Rob van Looy en Mads Voorhoeve. Mads won vorig jaar, maar Rob heeft waarschijnlijk stiekem geoefend in de tussentijd en versloeg Mads dit jaar waardoor de stand nu 1-1 is.

De winnaars kregen naast eeuwige roem en bragging rights ook een supertof limited edition zelfontworpen ISAAC strainer! Hoe cool! We zijn benieuwd waar de heren volgend jaar mee komen.
isaac-strainer

Alle winnaars dit jaar, van harte gefeliciteerd! Ik heb nu al zin in de volgende editie van de Gouden Strik Awards! En voor Misja en Fjalar: bedankt voor dit super initiatief!

Meer foto’s zijn te vinden op de Facebook pagina van de Gouden Strik Awards!

Foto’s: Tony Perez & ISAAC Company

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!