Home / Special  / Diplomático World Tournament 2017 – NL Finale

Diplomático World Tournament 2017 – NL Finale

diplomatico-mj
banner

Op maandag 12 december vond in de Curtain Club in Amsterdam de Nederlandse finale plaats van Diplomático World Tournament 2017. 12 Nederlandse bartenders deden mee met de Nederlandse finale van de de derde editie van deze ‘global competition’ waar bartenders uit meer dan 40 landen meedoen.

Patrick Rabion, Diplomático’s Export Director het initiatief als volgt uit, “Ons doel is om de bartender community dichter tot elkaar te brengen en om onze relatie met deze community te versterken. We zijn op zoek naar de beste bartender van de wereld, een bartender die naast zijn technische vaardigheden ook de waardes van Diplomático vertegenwoordigd. De derde editie van DWT is een goed voorbeeld voor de groei van het merk onder bartenders. Toen de wedstrijd in 2013 begon, deden er 14 landen mee. Tijdens de 2de editie is dit aantal verdubbeld tot 28 landen en voor deze derde editie zijn we trots om te zeggen dat DWT in meer dan 40 landen zal plaatsvinden.”

Voorronde

mj-pour
De 12 bartenders in de finale zijn geselecteerd in een online voorronde waar ze hun cocktail, een foto van hun cocktail en een 1 minuut durend filmpje moesten insturen. Uit alle inzendingen zijn de volgende bartenders geselecteerd voor de finale:

 • Timo Janse (Door 74)
 • Elisa Bouchon (The Tailor)
 • Jonathan van Dorp (Henry’s Bar/ Amsterdam EBS)
 • Wouter Bosch (The Duchess)
 • Michael John (Ayla)
 • Tiago Vasconcelos (The Vault Waldorf Astoria)
 • Ben Lobos (The Suicide Club)
 • Mounir Hamza (Hiding in Plain Sight)
 • Riccardo (Vesper Bar)
 • Camiel (Salmuera)
 • Andrei Talapanescu (Pulitzer Amsterdam)
 • Boaz de Korte (Calle Ocho)

voorronde

Deze 12 bartenders mochten zich in de Curtain Club bewijzen voor een 4 koppige jury bestaande uit Ingmar Voerman (Drinks journalist, Ingmar Drinkt), Remco Babay (Porem Amsterdam, en NL Winnaar Diplomático World Tournament 2015), Daniel Maersk (Brand Ambassador Diplomático) en Shay Ola (The Rebel Dining Society, Death by Burrito). Deze presentaties waren volledig besloten waarbij alleen de jury en de organisatoren aanwezig waren. Uit de 12 bartenders bleven 3 bartenders over die volgens de jury het beste hadden gepresteerd.

Winnaar

volle-curtain-club
Vanaf 21:00 was de Curtain Club geopend voor het publiek. Zodat ook zij mee konden genieten van de presentaties van de 3 beste bartenders van de dag. De top 3 bestond uit Tiago Vasconcelos, Andrei Talapanescu en Michael John Straatman. De presentatie van de wedstrijd was in handen van topbartender Andrew Nicholls. Na een spectaculaire finale in een volle Curtain Club werd Michael John Straat van Ayla Rotterdam uitgeroepen tot winnaar van de avond! Hij mag samen met de andere winnaars uit meer dan 40 andere landen meedoen aan de continentale halve finale in Venezuela. Slechts 13 bartenders zullen overblijven om in de wereldfinale te strijden om de titel ’s werelds beste Diplomático Bartender 2017 die plaats zal vinden in Londen. De winnaar van de Diplomático World Tournament ontvangt $10.000 USD, de runner up $5000 USD en de derde €2500 USD.

Met Michael John Straatman (Ayla Rotterdam) als winnaar van DWT zien we een opmars van Rotterdam als cocktailstad. Zo won Hani Asfdaai (Noah Rotterdam) eerder al de titel Entree Best Bartender en mocht Stirr Rotterdam zich de beste cocktailbar van Nederland noemen volgens Entree en Esquire.

Foto’s: Ming Chao voor Right Spirits

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!