The Joy of Mixology


The Joy of Mixology is een van de eerste boeken die had gekocht toen ik zelf achter de bar stond. Een boek die ik zag als een bijbel en erg had geholpen in mijn kennis over cocktails. Niet zo heel raar want The Joy of Mixology is door niemand minder geschreven dan Gary Regan, een legende in de bartending wereld.
Anders dan andere boeken in die tijd, die veelal bestonden uit cocktailrecepten en foto’s, ging Mr. Regan (Gaz) in zijn boek wat dieper in op de geschiedenis van de cocktail, het aspect bartender zijn, het wetenschappelijke achter een drankje en natuurlijk de cocktailrecepten.
Een van de moeilijkste aspecten van het schrijven van een cocktailboek met cocktailrecepten is de categorisering van de cocktail. Vaak werd dit in boeken gedaan op basis van de basisdrank. Een nadeel van deze benadering is dat het zeer lastig is voor de beginnende bartender om de cocktails te begrijpen en te leren. In de wereld van Mr. Regan is het allemaal wat makkelijker gemaakt, in zijn boek hoort de cosmopolitan, margarita en de sidecar tot dezelfde soort; de New Orleans sour. Misschien raar als je het voor het eerst hoort, maar eigenlijk heel logisch als je het boek hebt gelezen. Door deze structurele aanpak volgt Gaz de voetstappen van David A. Embury, een advocaat uit Manhatten die in zijn vrije tijd volgens drank experts het beste cocktailboek ooit schreef.