Home / Nightlife Magazine  / Trend: stappen in hotels

Trend: stappen in hotels

banner

Steeds vaker dient een hotel niet meer alleen als slaapplek, maar ook als stapplek. Amerikaanse en Turkse hoteliers lopen hierin voorop in vergelijking met hun Nederlandse collega’s. Nightlife Magazine nam de proef op de som en vertrok naar het Turkse Hillside Su hotel.

Tekst: Iris Kranenburg

Wie tijdens een vakantie geen zin heeft om zich eerst om te kleden op de hotelkamer, de taxi te namen naar de stad, en vervolgens weer terug naar het hotel te reizen, komt goed tot zijn recht in veel hotels in moderne steden als Miami, New York, Londen en Antalya. Meer en meer ondernemers bieden daar uitgaansgelegenheden in het hotel aan, zodat hun gasten op een plek kunnen blijven en niet van hot naar her hoeven te reizen.

We schrijven mei 2011. De outdoor beach bar van het trendy Hillside Su hotel in de Turkse badplaats Antalya loopt aan het begin van de avond al vol. Dames en heren gehuld in rokjes, slippers, shorts en andere zomerse kleding, nippen aan cocktails en dansen op de zwoele beats die hard uit de speakers knallen. Hier geldt het motto: ’s middags bakken, ’s avonds eten en dansen. En dat allemaal op dezelfde locatie. Dat is waar het publiek voor komt, blijft en terugkomt.

Degene die om twaalf uur ’s nachts nog niet is voldaan, kan tot een uurtje of vijf ’s ochtends verder gaan in de discotheek die in het hotel is gevestigd. Binnen twee minuten loop je van het strand of zwembad naar de club. Zo gezegd, zo gedaan. De club is elke avond gevuld met veelal jonge feestvierders. En daarna? Dan nemen de meeste bezoekers de lift naar hun eigen verdieping.

Het is de hele week feest in het populaire Hillside Su hotel. Elk jaar zorgt het muziekfestival SunSplash, dat internationale dj’s laat overvliegen, voor extra hotelgasten. “Je merkt dat zo’n dance-evenement enorm veel toeristen uit binnen- en buitenland aantrekt”, vertelt Deniz Met, brandmanager van het hotel. Omdat de organisatie van SunSplash Brits is, voeren vooral Engelsen deze dagen de boventoon. Maar ook andere Europese landen zijn goed vertegenwoordigd.

Een hotel met alles erop en eraan –restaurants, bars en clubs- is in, volgens Met. “Gasten eisen steeds meer en willen niet alleen een kamer met een bed. Ze zoeken iets multifunctioneels waarbij ze alles bij de hand hebben en niet de deur uit hoeven. Vandaag de dag draait het om luxe en comfort.” Maar het zijn niet alleen de gasten die hiervan de vruchten plukken. Ook de ondernemer heeft met alle extra gasten baat bij zo’n alles-in-een-concept.

Het spierwitte Hillside Su hotel focust zich met diverse bars, een nachtclub, zes restaurants (sushi, mediterraans, beach bar, restaurant met live jazzmuziek), pool en beach party’s echt op horeca en uitgaan. Gasten die binnenkomen in de eindeloos lange lounge met reusachtige glitterende discoballen aan het spiegelplafond voelen zich meteen een echte discoganger uit de jaren zestig. Maar dan in een modern jasje. Ook de bijna driehonderd kamers zijn ingericht zoals de lobby doet vermoeden: wit, ruim en ‘loungy’. Natuurlijk ontbreken de spiegels ook hier niet en is het uitzicht over de blauwe zee adembenemend.

Het hotel, dat sinds 2002 open is, is een lid van de Design Hotels Group, een groep die uit een beperkt aantal concepthotels bestaat, ieder met onderscheidende architectuur en lifestyle.

Stappen in Nederlandse hotels

Hotel Arena in Amsterdam: werd geopend in 1992 als een sleep-in (jeugdherberg) met een poppodium in hetzelfde gebouw. In 2000 is de locatie gerenoveerd tot een driesterren hotel waar de focus meer lag op clubben dan op bandjes. Inmiddels is Hotel Arena een viersterren hotel waar het clubgedeelte vaak wordt verhuurd aan externe partijen. De komende maanden wil de directie echter weer meer eigen clubavonden organiseren en een vaste programmering maken.

De SS-boot in Rotterdam: in 2010 werd de hotelboot opengesteld voor publiek. Het horecaschip is 228 meter lang, 28 meter breed en telt 13 deken waar regelmatig feesten worden georganiseerd. Onlangs werd bekend dat Wooncorporatie Woonbron de boot zo snel mogelijk van de hand wil doen. Het schip kwam de laatste jaren regelmatig in het nieuws door de miljoenenverslindende renovatie die Woonbron in de problemen bracht.

Partyhotel ’t Haasje in Kampen: elke zaterdag is de discotheek aan boord van Partyhotel ’s Haasje geopend voor gasten en publiek van buitenaf.