Home / Nieuws  / Twee Nederlandse bartenders in Glassology finale

Twee Nederlandse bartenders in Glassology finale

glassology
banner

357 barprofessionals meldden zich aan, 27 van hen werden ware Glassologists, 6 strijden in de finale. Na maanden van research, stapels schetsen en tal van herschreven recepten is het einde in zicht: wie wordt de winnaar van de Glassology by Libbey design contest? De jury van de eerste bartendercompetitie die niet de drank maar het glas centraal zet, kiest op 17 mei het winnende design dat van een drankje een drankbeleving maakt. De zes finalisten uit Nederland, België, Spanje en Portugal strijden tijdens de Lisbon Bar Show om hun glas in productie te zien gaan.

De finalisten

In een zoektocht naar een unieke drinking experience, beoordeelde de jury van de Glassology by Libbey design contest iedere inzending op zowel design als concept. Ook het signatuur van Libbey telde mee: functioneel, onderscheidend en duurzaam. Op basis van die punten werden 6 ware Glassologists geselecteerd voor de eindstrijd die op 17 mei plaats zal vinden.
finalisten
Zo kreeg Nederlander Robert Schinkel (41) een plek in de finale. Schinkel is mixologist, thee-sommelier en eigenaar van een agency op het gebied van hospitality en cocktailtrainingen. Hij vindt een concurrent in landgenoot Richard Zijlstra (48) die naast Glassologist ook eigenaar van Triple C Beverage Solutions is; een bedrijf dat zich richt op diverse activiteiten binnen de horeca- en hospitality-branche. De twee Nederlanders begeven zich in internationaal gezelschap. Zo nemen ze het onder andere op tegen de Belgische Dries Vanlerberghe (27), en de Spaanse Jesus Lopez (31) van1862 Dry Bar in Madrid. Ook Portugal is dubbel vertegenwoordigd door de 29-jarige bartender Nuno Silva uit Famalicão, Portugal en Joao Couto (32) van restaurant Anfiteatro op het eiland São Miguel.

De Glassology by Libbey design contest

De barindustrie beleeft een revolutie. Spirits worden persoonlijk door bartenders gekozen of eigenhandig gedistilleerd, excentrieke garneringen zijn gewild en het kiezen van het juiste glas is net zo belangrijk als het verzamelen van de beste ingrediënten. Europese drankliefhebbers zijn niet meer alleen op zoek naar de ultieme cocktail of koffie, maar naar een complete beleving. In lijn met die verschuiving ontstaat met de Glassology by Libbey design contest ook een nieuw type bartendercompetitie. De wedstrijd, begonnen in september 2015, daagt bartenders in een geheel nieuwe wedstrijd uit om het perfecte glas te ontwerpen dat van een drankje een drankbeleving maakt.

Zes toonaangevende experts op gebied van design, spirits en hospitality namen plaats in de jury. Zo kregen design manager van Libbey, Frauke Timmermans designer Seroj de Graaf en drinks professional Stéphane Moeslé een plek. Daarnaast zullen ook food & beverage executives Nelson Bernardes en Elliot Ball, en hospitality professional Vincent Degroote op 17 mei tijdens de Lisbon Bar Show bepalen wie zijn glas op de bar ziet verschijnen. Het winnende glaswerk wordt door Libbey geproduceerd en zal wereldwijd verkocht worden. Daarnaast zal de winnaar plaatsnemen in de jury van de volgende Glassology by Libbey design contest, 500 van zijn eigen glazen ontvangen én als Libbey reporter naar Tales of the Cocktail in New Orleans gaan. Maar, voor dat alles, eerst met zijn eigen glas proosten op het behaalde succes.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!