Home / Nieuws  / Een of twee glazen bier is gezond

Een of twee glazen bier is gezond

lowlander-beer
banner

Mocht je afgelopen weekend Oktoberfest in München hebben gemist, maak je geen zorgen. Je kan altijd nog je favoriete gele rakker omarmen en tegelijkertijd werken aan je gezondheid, want bier is gezond.

Bier gezond

Zoals wetenschappelijk onderzoek in het verleden al heeft uitgewezen, is het matig gebruik van alcohol (1 drankje per dag voor vrouwen, 2 drankjes per dag voor mannen) goed voor je gezondheid. Mensen die alcohol consumeren leven zelfs vaak langer dan niet drinkers. Het is zelfs bewezen dat mensen die af en toe een glaasje drinken een gezondere hart hebben en zelfs minder kans hebben op een beroerte.

Overmatig alcohol consumptie

Aan de andere kant is overmatig drankgebruik weer niet goed voor je gezondheid. Drank is namelijk zeer calorierijk waardoor je ook flink kan aankomen. Zware drinkers worden vaak gelinkt aan hogere risico’s voor hartproblemen. Zelfs lichte consumptie, meer dan drie consumpties per week kan leiden tot een hogere kans op borstkanker bij vrouwen.

Voordelen bier

Gezonde botten: Bier is rijk aan silicium waardoor de dichtheid van je botten zullen vergroten en minder kans loopt op osteoporose (broze botten). Bier met een hoge concentratie aan gemoute gerst en hop zijn het rijkst aan silicium. Ook schijnt matig drankgebruik goed te zijn voor de botten van vrouwen in hun postmenopauze.

Ijzer: Donkere bieren bevatten meer ijzer dan lichte bieren, volgens een studie uitgevoerd door onderzoekers bij de Universiteit Valladolid in Spanje. Ijzer is een essentieel onderdeel in een gezond dieet omdat het helpt zuurstof te transporteren in je lichaam.

Hart en bloedvaten: Gematigd alcohol gebruik wordt geassocieerd met 25% tot 45% minder kans op een hart of vaat ziekte. De reden hiervoor is dat zorgt voor goede cholesterol in je lichaam wat bekend staat als een preventief middel tegen cardiovasculaire ziektes.

Gezonde hersenen: Mensen die 1 of 2 glazen per dag drinken hebben 23% minder kans om problemen te krijgen met hun geheugen of Alzheimer en andere typen van dementie. Alcohol zorgt namelijk voor een betere doorstroming van je bloed waardoor je hersen metabolisme een boost krijgt. Een andere theorie is dat een kleine hoeveelheid alcohol de weerstand van je hersenen verhoogd waardoor je beter om kan gaan met grotere bedreigingen zoals dementie.

Zoals je kan zien is bier helemaal niet slecht voor je als je het met mate gebruikt. Maar eigenlijk is dat met alles in het leven zo.

foto: davidgsteadman via Flickr volgens Creative Commons

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!