Vief + Vuig Rotterdam


Vieg Vuig Rotterdam is een nieuwe horecagelegenheid die sinds oktober in het hart van Rotterdam is gevestigd, pal tegenover Café Beurs. Het is een hang out, bar, restaurant met mini-gallerie en club in één. Maar de gedachte achter het bedrijf gaat nog veel verder dan dat, volgens Sam Anders (24). Hij werkt bij ontwerpbureau DEP en bedacht het hele concept voor eigenaar Chiel Jongejan, die in Rotterdam eigenaar is Sfeerhoreca en daarmee onder andere de VIP Room, Get Back en de Après Ski Hut beheert.
Over het concept zegt Sam: ‘Vief + Vuig horen bij elkaar, maar zijn toch twee tegenstellingen. Vief is de bar op de bovenste verdieping waar je ook biologisch en fair trade kunt eten. Het is hier fris en fruitig, kort gezegd.’ Wie vervolgens naar beneden loopt, gaat van het ene naar het andere uiterste. ‘Dit is de club Vuig, een donkere, vieze, underground kelder die wordt gebruikt voor feesten, zoals een techno- of dubstepfeest. Aftands is Vuig echter niet. Vuig beschikt over het beste geluidssysteem van Rotterdam. Die Rotterdam durf ik aan.’
Sam kreeg een gouden kans van Jongejan, vindt hij zelf. ‘Hij heeft mij gevraagd dit helemaal op te zetten. Die kans heb ik met beide handen gegrepen. Ik ben pas 24 en heb nu al een heel concept bedacht, al hebben natuurlijk een hoop mensen mij heel goed geholpen.’
Vief Vuig Rotterdam
Vief en Vuig begon met alleen een kelder, waarin voorheen de Club zonder Concessies zat. ‘Dit leende zich uitstekend voor iets duisters, iets undergrounds. Dat kwam mooi uit, want zo’n zaak heeft Chiel Jongejan nog niet. De doelgroep is ook heel anders dan bij zijn andere bedrijven. Dit publiek neigt naar alternatief, mensen met een vrije geest. Toen ik mijn plannen liet zien, waren de reacties zo enthousiast dat ik de bovenverdieping er ook bij kreeg om er een bar van te maken.’
Volgens Sam waant de bezoeker van Vief + Vuig zich in een wereld van tierelantijntjes en hergebruikte spullen. Honingpotjes bijvoorbeeld. Die worden niet weggegooid, maar gebruikt als hanglampjes. ‘We hebben ook oude deuren die we gebruiken als tafelbladen of als scheidingswand. We geven hergebruikte spullen een tweede kans en ik hoop zelfs dat dit een eye opener is voor mensen die spullen klakkeloos weggooien.’
‘Vanwege deze achterliggende gedachte wilde ik ook wel een bepaald slag mensen achter de bar hebben. Werknemers moeten deze ideologie wel steunen, dus daar hebben we ze ook op geselecteerd’, legt Sam uit. ‘De bedoeling is dat hun eigen vrienden naar Vief en Vuig komen en dat is de doelgroep waarop wij ons richten.’
Elke dag van de week heeft zijn eigen invulling in Vief + Vuig. Zo zal de donderdag in het teken staan van house, de vrijdag wordt voornamelijk hiphop en de zaterdag van techno. ‘Maar we hebben ook filmavonden, workshops, exposities en live muziek.’ De reacties zijn tot nu toe erg positief, zegt Sam. ‘Ik ben in principe maar ingehuurd voor een bepaalde periode, maar het gaat nu zo goed dat ik er graag wat langer wil blijven.’
tekst: Iris Kranenburg