Home / The Story Behind  / Maak kans op een geheel verzorgde reis naar de Caribbean

Maak kans op een geheel verzorgde reis naar de Caribbean

acr
banner

De West Indies Rum & Spirits Producers Association (WIRSPA) lanceerde onlangs een internationale campagne om het door hun ontwikkelde Authentic Caribbean Rum- keurmerk te promoten. Dit keurmerk staat symbool voor authenticiteit, herkomst en kwaliteit van rum geproduceerd in 15 Caribische landen.

Interessante ontwikkeling

De lancering van het ACR keurmerk is een interessante ontwikkeling, al 10 jaar is rum bezig met een opmars. Zo is in Nederland vooral de ”Baco” al jaren populair, zo populair zelfs dat zeven van de acht bestelde mixdrankjes in de Amsterdamse en Rotterdamse barren een ”Baco” is. Een groot deel van de mensen weet vaak niet dat de Bacardi in een ”Baco” rum is.

Veelzijdigheid van rum

Rum is interessant om mee te experimenteren, want wist je bijvoorbeeld dat er meer soorten rum zijn dan bijvoorbeeld whisky of cognac? Vaak hebben ze per merk ook nog eens verschillende varianten met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Juist hierom is het ACR keurmerk in het leven geroepen om kwaliteit en controle te garanderen. Deze kwaliteitscontrole is zo belangrijk omdat mensen anders verdwaald kunnen raken in het brede aanbod aan rumvarianten, want we zeiden eerder al dat er meer soorten rum zijn dan whiskey of cognac.

rumvaten

De mogelijkheden van rum zijn nog eindeloos, er is een grote rol weggelegd voor bartenders met kennis en ervaring om de verhalen rondom de verschillende rums verder te verspreiden. Zo bestelde vroeger niemand donkere of gouden rum, maar juist doordat bartenders deze varianten bij hun gasten introduceerden maken ze inmiddels +/- 10% van de rummarkt uit.

Tegengas

Het ACR keurmerk biedt de kleinere distilleerderijen in de Caribbean de mogelijkheid om hun krachten te bundelen en een soort van tegengas te geven aan de grote marketinggiganten zoals Bacardi, Havana Club en Captain Morgan. Ieder aangesloten merk heeft zijn eigen unieke verhaal, historie en smaak, een onuitputtelijke inspiratiebron voor bartenders.

angostura

Zo is een van mijn favoriete rums ook te vinden in het assortiment van het ACR keurmerk namelijk Angostura 1919. Je denkt waarschijnlijk „Angostura? Dat is toch een bitter?”. Dat klopt, maar wat veel mensen niet weten is dat Angostura ook heerlijke rums maakt. Wist je bijvoorbeeld dat de Angostura 1919 is ontstaan uit een brand die de Government Rum Bond vernietigde? J.B. Fernades, master blender van de Fernandes Distilleerderij kocht de verbrande vaten om zo tot de ontdekking te komen dat de vaten zijn gevuld sinds 1919. De rum is daarna geblend en kreeg de naam 1919 Aged Rum.

Heritage & History

Over rum kan met zekerheid worden gezegd dat het de meest veelzijdige gedistilleerde drank is van de wereld. Hoewel verschillende landen over de hele wereld hun eigen variant hebben, is de Caribische rum toch de spirituele vader van alle rums wereldwijd. Rum is al 400 jaar onderdeel van de cultuur en erfgoed in het Caribische gebied.

suikerriet

De drank die we vandaag de dag kennen als rum gaat hand in hand samen met de suikerindustrie van het Caribische gebied in koloniale tijden. Hoewel drank op basis van suikerriet overal ter wereld werd gemaakt waar suikerriet werd verbouwd (Suikerriet komt van oorspong uit Papua Nieuw Guinea), lang voordat suikerriet beschikbaar was in de Caribbean werd de Caribisch de meest gewaardeerde rum in de wereld.

In de 17de eeuw werd de Caribische rum nog heet, hel en verschrikkelijk genoemd maar een paar jaar later toen een Nederlandse kapitein terugkeerde uit de West Indies het op schrift zette dat de drank nu soepeler is voor de tong en een gouden kleur verkreeg tijdens de reis. In de 18de eeuw werd Caribische rum zelfs geserveerd tijdens de inauguratiefeest van George Washington.

Door deze boost van zelfvertrouwen hebben Caribische rummakers 2 eeuwen lang het distilleren, rijpen en blenden geperfectioneerd. Vandaag de dag worden vrijwel alle rums gerijpt in eikenhouten vaten.

Echte Rum Training

Special voor horecaprofessionals is er een Authentic Caribbean Rum certificeringsprogramma waar je een echte training krijgt over rum onder leiding van Andrew Nicholls. Als je de seminar hebt gevolgd ontvang je een ACR diploma waarna je je in kunt schrijven voor het volledige certificeringsprogramma inclusief een week training door gerenommeerde rumproducenten in de Carribean. De eerste seminar zal plaatsvinden bij DVARS op maandag 26 mei 2014. Zorg dat je dit niet mist en schrijf je in om het ACR diploma te bemachtigen via de online banner of op ACR-rum.com.

Benelux_468x60_Map

Om nog even in duidelijke taal te spreken! De seminars zijn geheel kostenloos, als je de training hebt gevolgd van Andrew krijg je een diploma. Na het behalen van de diploma kan je je inschrijven voor het volledige programma inclusief een reis naar de Caribbean als je hiervoor word geselecteerd. Dus wacht niet langer en SCHRIJF JE NU IN voor de seminar van maandag 26 mei 2014!

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!