Home / The Story Behind  / Gouden Strik Awards 2014

Gouden Strik Awards 2014

goudenstrik-awards
banner

Maandagavond heeft de eerste editie van de Gouden Strik Awards plaatsgevonden in hartje Amsterdam. En wat deze awards precies zijn, kunnen de organisatoren, twee van Nederlands meest gerenommeerde en gelauwerde bartenders, heel kort over zijn: ‘De Gouden Strik is een awardshow vóór bartenders dóór bartenders. Geen merken, geen sponsoren, geen underwriters. Geen gelul.’

Amsterdam, 27 januari 2014: Fjalar Goud en Misja Vorstermans, twee topbartenders die al jaren zich inzetten voor het bartendervak, hebben samen het initiatief genomen om een awardshow te organiseren waarin de bartenders elkaar in het zonnetje kunnen zetten. Niet alleen de bartenders zelf, maar ook bars, competities, brandambassadors, menu’s en cocktails konden in de prijzen vallen.

Fjalar, die zelf vele prijzen en awards heeft gewonnen voor zijn werk als bartender, legt uit waarom het juist zo belangrijk is dat er een award moest komen die totaal onafhankelijk van merken of derden uitgereikt kon worden. Daarbij is de stemming ook nog eens door de bartenders zelf gedaan en niet door een jury. ‘Wij bartenders zijn behalve erg competitief ook zeer collegiaal onder mekaar en daarom was er toch een grote vraag naar een dergelijk concept. Een hele avond waarbij ze door collega’s de waardering kunnen krijgen die ze verdienen. Het is een avond van verbroedering en je merkt echt dat iedereen het elkaar ook gunt.’

Voor deze eerste editie is er gekozen voor Bar Mystique als venue. De insteek was dat het een intiem evenementje zou worden met misschien 30, 35 gasten maximaal. De avond zelf bleek echter dat er veel meer gegadigden zijn die getuigen wilden zijn van deze heugelijke avond. Er wordt nu al gespeculeerd over een volgende editie in een grotere bar, want Mystique barstte nog net niet uit haar voegen. ‘Ha, ja, dit hadden wij ook niet verwacht eerlijk gezegd’ zegt Misja glimlachend terwijl hij zich een weg door de massa probeert te banen. ‘Misschien toch maar Ahoy gaan vastleggen voor 2020! Oh nee, dat is in Rotterdam. De Ziggo Dome dan maar.’ voegt hij er nog aan toe. Met een knipoog uiteraard.

Maar de avond stond niet alleen in het teken van grappen en grollen, want er waren prijzen te verdienen. De winnaars ontvingen allemaal ook een prachtige trofee die hoogstwaarschijnlijk een mooi plekje achter de bar zou krijgen. Er werd tevens ook een prijs uitgereikt aan iemand die een speciale vermelding verdient vanwege zijn verdiensten voor het bartenderschap. Deze award ging naar Ingmar Voerman, een alom geprezen journalist die een graag geziene gast is bij alle bartenders. Hij is de eerste die in “The hall of Fame” komt te staan. En er zullen er nog velen volgen.

Misschien wel de belangrijkste award van de avond, die voor beste bartender, ging naar Ivar de Lange. Ivar, die bartender is in Nijmegen bij Demain, kon zijn geluk niet op toen hij naar voren werd geroepen om zijn gouden strik op te komen halen. In zijn bedank-speech bedankte hij zijn collega’s, omdat zij het zijn geweest die op hem gestemd hebben. En dit is precies waar deze avond over ging. ‘Ik zie jullie allemaal zo op de afterparty in Nijmegen! We hebben de trein van tien voor half!’ grapte Ivar voordat hij het podium afstapte.

De Gouden Strik Awards

BEST BARTENDER
DGSA2014-by-ming-40
Ciro Adriano de Georgio (Dvars)
WINNAAR: Ivar de Lange (Demain)
Andrew Nicholls(Dvars)

BEST BAR
DGSA2014-by-ming-46
WINNAAR: Tales & Spirits
HPS
Door 74
The Dr.

BEST COMPETITION
DGSA2014-by-ming-30
Bols Around The World
Cointreau Best Barteam
WINNAAR: Diageo World Class

BEST BRAND AMBASSADOR
DGSA2014-by-ming-28
Thomas Forster (Ocho Tequila)
Dennis Tamse (Nolet Distillery)
WINNAAR: Herman v/d Meij (Diageo Reserve Brands)

BEST BARTENDER DAY
DGSA2014-by-ming-26
WINNAAR: Cointreau Girls love Bartenders
Tequila Dinner
Bartender Breakfast

BEST BARTENDER DRINK
Negroni
Haakse Slijper
Dark N Stormy

BEST COCKTAIL MENU
DGSA2014-by-ming-33
WINNAAR: Door 74
Tales & Spirits
HPS

Speciale awards

HALL OF FAME
DGSA2014-by-ming-43
WINNAAR: Ingmar Voerman

SPEEDCHALLENGE
Rob van Looy
WINNAAR: Mads Voorhoeven

Foto’s: Ming Chao

VOOR MEER FOTO’S CHECK DE FACEBOOKPAGINA VAN DE GOUDEN STRIK.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!