Home / The Story Behind  / Cocktailbars in Utrecht

Cocktailbars in Utrecht

sterkedrank
banner

Zoals velen van jullie weten woon ik in Utrecht, als student heb ik het heerlijk naar mijn zin gehad. Maar daarna wist ik eigenlijk niet zo goed waar ik naartoe moest voor een lekker drankje. Veel bars in Utrecht zijn gemaakt voor de student waar je eigenlijk ook niet binnenkomt als je geen studentenpas hebt. Amsterdam was dan ook de plek waar ik vaak een lekker drankje ging drinken.

Inmiddels zijn we al een aantal jaren verder. Tijd dus om weer eens een paar barren in Utrecht een bezoek te brengen en om te kijken hoe het staat met de cocktailscene in Utrecht. Samen met Ingmar van Venuez bezochten we voor deze gelegenheid Cafe van Velsen, Hotel Dom cocktailbar Four, Zussen en Aperitivo.

Van Velsen

Gelegen aan de Mariaplaats biedt café van Velsen niet alleen een heel gezellig terras bij zomerse temperaturen. Maar ook binnen is het erg gezellig, deze bruin ogende kroeg met veel speelse en moderne elementen zorgen ervoor dat jong en hip Utrecht dit café weten te vinden.

Tijdens ons bezoek viel ons vooral de indrukwekkende backbar op. Dit is natuurlijk niet zonder reden, naast dat ze heerlijke bieren en koffie schenken speelt de cocktail een belangrijke rol. Met de gebruikelijke cocktails op de kaart bieden ze de gasten ook iets bijzonders aan. Waar je bij een normale cocktailkaart bijvoorbeeld een daiquiri ziet staan bieden zij de daiquiri aan waarbij je kan kiezen uit verschillende rums (Appleton Estate, Angostura 1919, El Dorado 15y en Havana Club Anejo Especial). Een uiterst slimme manier om te upsellen en de gast kennis te laten maken met spirits die ze normaal gesproken niet kennen en dus niet bestellen. Ook de prijzen van de cocktails zijn zeer schappelijk, deze liggen tussen de 6 euro en 8,75.


Grotere kaart weergeven

Hotel Dom

De nieuwste aanwinst van Utrecht is Hotel Dom, gelegen aan de Domstraat in Utrecht. Zoals de naam suggereert een Hotel maar met daarbij een cocktailbar en restaurant genaamd ‘Four’. Het hotel gedeelte is nog niet geopend, maar de bar en restaurant zijn al up and running. Duidelijk is wel te zien dat de bar gesponsord is door een niet onbekend merk.

Na het bekijken van de cocktailkaart die veelal bestaat uit gebruikelijke cocktails viel ons op dat ze toch een paar uitdagende cocktails hadden voor Utrechtse begrippen zoals de Smoked Daiquiri (Rum, Ardbeg, limoensap, banaan) en Diary of a Geisha (Sake, Vodka, bosbessenlikeur). Uiteindelijk kozen we toch voor de Gin Basil Smash, bedacht door onze welbekende Duitse vriend Joerg Meyer. De cocktail werd niet helemaal gemaakt op de manier zoals Joerg het had bedacht maar smaakte toch zeker niet slecht. Ook is het eens leuk om de zeer gastvrije lady bartenders aan het werk te zien.

Wat ons betreft heeft Hotel Dom Cocktailbar Four zeker potentie om hun stempel te drukken in Utrecht. Wel adviseren we ze om het barpersoneel goed te trainen op het gebied van cocktails (wat betreft gastvrijheid zit het wel goed), ze noemen zichzelf immers een cocktailbar. Bij ons volgende bezoek hopen we dan ook dat de Gin Basil Smash wordt gemaakt zoals Joerg het had bedoeld en dat de shaker niet wordt geopend door het tegen de bar aan te tikken.


Grotere kaart weergeven

Zussen

Naast dat de gasten bij Zussen kunnen lunchen, koffie drinken en dineren is de lobby restaurant al jaren een begrip in Utrecht als het gaat om cocktails. De cocktailkaart bij Zussen bestaat dan ook uit 50 speciaal geselecteerde cocktails met de categorieën: Signature drinks, Luxurious, Oldskool Classics & Modern Twist, Martini & Fruit Station, Tall Drinks, Selected Mojito’s, Caipirinha’s, Sours en Pitchers. Respect voor de bartenders die daar aan het werk zijn!

Bij binnenkomst zit Zussen zo goed als vol met veel gasten die een cocktail voor hun neus hebben. De bartenders werken dan ook heel hard om aan de vraag te kunnen voldoen van de gasten. We nemen plaats aan de bar en bekijken de kaart eens goed, ons oog viel op de Old Fashioned. Een uitdagende cocktail als je weet dat de bar zo druk is. Op een rustig moment bij de bar en met de vraag aan de bartender of hij tijd had om een Old Fashioned te maken kregen we als antwoord dat er zeker tijd voor is en anders wel tijd voor wordt gemaakt, TOP! Vijf minuten later (zoals het hoort) kregen we onze Old Fashioned’s voor onze neus. Heerlijk! Wat ons betreft is Zussen zeker het bezoeken waard en hebben zij er mede voor gezorgd dat Utrecht massaal aan de cocktail is gegaan.


Grotere kaart weergeven

Aperitivo

Aperitivo ken ik eigenlijk nog steeds als de Bacchant waar ik mijn tijd als student vaak heb bezocht. Sinds dat het Aperitivo heet en ik geen student meer ben, heb ik het eigenlijk niet meer bezocht. Inmiddels is de bar helemaal vernieuwd en is er van de studentenkroeg niks meer te zien. De backbar staat vol met mooie flessen en er is beneden zelfs plaatsgemaakt voor een cocktail workstation waar Amilcar zijn ding doet. De cocktailkaart bestaat uit longdrinks, prosecco cocktails, virgin cocktails, martini’s, short drinks en after dinner cocktails.

Bij een bar dat Aperitivo heet kunnen we het natuurlijk niet laten om een Negroni te bestellen ( wat overigens niet op de kaart staat). Amilcar vraagt ons dan ook hoe we het gemaakt wilden hebben en welke gin we erin wilden hebben, goede service dus. De Negroni smaakte heerlijk en tussen het kletsen door was Amilcar bezig met het bereiden van cocktails voor andere gasten. Na de Negroni besloot ik een Daiquiri te nemen, door de simpliciteit vaak de moeilijkste cocktail om goed te krijgen. Maar ook de Daiquiri was wat ons betreft goedgekeurd! Schande dat ik Aperitivo niet eerder een bezoekje heb gebracht.


Grotere kaart weergeven

Na het bezoeken van de vier bars in Utrecht moet ik bekennen dat de Utrechtse bar en vooral cocktailscene erg vooruit is gegaan in vergelijking met een paar jaar geleden. Naast dat de gasten meer gewend zijn aan cocktails is Utrecht ook een plek waar de cocktailbar zeker potentie heeft tot slagen. Ik nodig dan ook graag al mijn Amsterdamse en Rotterdamse vrienden uit om in Utrecht een cocktail te doen. Ook niet onbelangrijk is dat de prijzen voor een cocktail in Utrecht in vergelijking met Amsterdam een stuk goedkoper is. Ik weet wel waar ik binnenkort te vinden ben als ik zin heb in een drankje.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!