Home / The Story Behind  / Café Le Carafon wordt Cocktailbar Behind Bars

Café Le Carafon wordt Cocktailbar Behind Bars

behind-bars
banner

Nostalgie

Elke ochtend op weg naar kantoor, fiets ik langs het voor Utrechtse begrippen legendarische Café Le Carafon. Een bekende plek voor velen, waar je altijd terecht kon als heel horeca Utrecht gesloten was. Een plek waar een breed publiek kwam, waar iedereen welkom was in welke staat dan ook. Een ding wat iedereen zal beamen: iedereen voelde zich er thuis.

De ondernemers en tevens goede vrienden Daniel Lansbergen en Marcel van der Ben beginnen op deze legendarisch plek in de Hamburgerstraat Cocktailbar Behind Bars. Niet zomaar een cocktailbar, maar een horecaonderneming met een missie. Binnen 3 jaar tot de top 3 cocktailbars van Nederland behoren. Ondernemers met zo’n passie, daar wil ik wel het verhaal van horen.

Behind Bars

Na een leuk contact met Daniel word ik direct uitgenodigd om te komen kijken op de Hamburgerstraat. Beide heren ontvangen mij hartelijk bij de deur en ze tonen met trots hun pand. De afgelopen maanden hebben ze flink gesloopt en bij binnenkomst zie je dan ook weinig terug van cafe Le Carafon. Het enige wat je terugbrengt naar vroeger is het briefje aan de muur waar de gokkast ooit stond. “Alles is er uit en we wachten nu tot het asbest is verwijderd voordat we verder kunnen” vertelt Daniel als ik naar binnen loop. De heren zien het al helemaal voor zich. “Hier komt de bar van 3,8 meter en daar komt nog een Chesterfield”. Terwijl zij mij meenemen in hun gedachte, word ik enthousiast en zie ik zelf wat Behind Bars voor ogen heeft.

“Deze locatie vind ik al een hele tijd erg interessant, wat een geweldige plek om een cocktailbar te beginnen”, laat Marcel mij weten. En ik begrijp hem goed. Behind Bars bevindt zich namelijk net buiten het uitgaansgebied, maar is wel omringd door andere bekende horecabedrijven en hotels. Dat de heren alles aan willen pakken is duidelijk. Naast dat ze van plan zijn om de binnenkant geheel te verbouwen, gaan ze de buitenkant ook grondig aanpakken. Een complete metamorfose, binnen en buiten. De twee kleine ramen en het nisje bij de ingang maken plaats voor een nieuwe aanblik. Veel glas komt er voor terug. De ingang komt links van de gevel, waardoor er meer licht binnenkomt en Behind Bars een fris en meer open karakter krijgt. “Er moet nog een hoop gebeuren, maar ons streven is om op 18 april aanstaande open te gaan”, vertelt Daniel met een twinkeling in zijn ogen.

Drinks

Tot voorkort was Daniel werkzaam bij café België aan de gracht en werkte Marcel in de Lange Smeestraat bij café Derat. Horecagelegenheden met beiden een sterke focus op speciaalbier. Iets heel anders dan het concept van Behind Bars, waar ze geen tap hebben. Naast Duits bier uit de fles, serveren Daniel en Marcel speciale soorten fris, één rode wijn, één witte wijn en een Cremant. De nadruk van Behind Bars ligt op gedistilleerde dranken en cocktails.

Cocktails bij cocktailbar Behind Bars

“De cocktails die we gaan serveren zijn preprohibition drinks. Denk aan een Old Fashioned, Negroni en Manhattan. Maar ook Tikistyled drinks uit Tiki Mugs, punchbowls, schatkisten en vulkanen”, vertelt Marcel vol enthousiasme. Als je aan Tiki denkt, denk je al snel aan rum. Dat is precies waar ze veel van in het assortiment hebben. Marcel vertelt vervolgens dat ze ruim 35 verschillende soorten rum in hun aanbod hebben. In de horeca van Utrecht is deze hoeveelheid vrij uniek. Op de vraag of ze meedoen met de gin-tonic trend, antwoordt Marcel dat ze het uiteraard wel serveren, maar het niet op de kaart hebben staan. Met drie verschillende soorten tonic en keuze uit tien varianten gin, van iedere stijl één, slaag je zeker bij Behind Bars. Voor koffie en thee ben je bij deze cocktailbar helaas niet aan het juiste adres.

Dat Behind Bars het allemaal net iets anders wil doen, is wel duidelijk. Zo ook de speciale whisky verzameling. Terwijl de Utrechtse horeca zich vooral bezighoudt met Schotse whisky’s, serveert Behind Bars uitsluitend Japanse whisky’s. Een aanbod aan 45 verschillende soorten Japanse whisky’s wel te verstaan.

Conclusie

Na het aanhoren van hun verhaal, ben ik overtuigd dat Daniel en Marcel gaan slagen met het concept Behind Bars. De horeca in Utrecht bestaat allang niet meer alleen uit studentkroegen. Juist vernieuwende concepten, zoals Behind Bars, gaan het verschil maken. En of de heren binnen 3 jaar tot de top 3 cocktailbars van Nederland behoren? Het concept is top en alles valt of staat bij de uitvoering. Ik gun het ze in ieder geval van harte. No guts, no glorie!

Crowdfunding

Wil je de heren een handje helpen? Dat kan via de Crowd About Now pagina van Behind Bars Cocktailbar. De investeringen gebruiken de heren voor een eenmalige investering in het pand en inrichting.

Foto: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!