Home / The Story Behind  / Bartrends in 2016

Bartrends in 2016

lara-nieuweboer
banner

2015 is nog niet afgelopen maar we kijken alvast wat we kunnen verwachten in 2016! Want zal de Gin & Tonic nog steeds zo hard gaan? Of is het tijd voor een ander drankje? 10 dingen die we veel gaan zien in de bar in 2016! Gebaseerd op niks! Nou ja, misschien door goed om je heen te kijken!

  1. De Gin & Tonic blijft nog wel even! Anders zorgen de 293859 makers van gin en van tonic wel dat deze trend blijft bestaan! Zonder dollen! Ik ben blij dat deze trend er is en dat mensen steeds meer willen ontdekken. Hierdoor staan mensen ook open voor andere dranken. Maar kunnen we er met zijn allen voor zorgen dat de Gin & Tonic niet op een kruidentuintje gaat lijken? Het is namelijk een drankje, geen gerecht of mini tuintje!
  2. Craft beer is ook zo’n mooie trend, semi aangewakkerd door hipsters die graag iets speciaals en onderscheidend wilden hebben. Mooie ontwikkeling! Want zo ontdekken we dat we meer kunnen drinken dan een pilsener in een groen flesje! In 2016 gaan we nog meer microbrouwerijen en lokale brouwers tegenkomen met heerlijke goudgele rakkers van IPA’s tot Weizen!
  3. Rode vermout gaat zijn ding denk ik doen in 2016! Deze versterkte wijn uit Italie heeft over het algemeen een lagere alcoholpercentage dan zijn hardcore sterke drank broeders! Niet al te prijzig en makkelijk te drinken. Ik introduceerde zo’n 10 jaar geleden bij mijn vrienden de Italian Ice Tea (Die ik overigens had geproefd tijdens Aperitivo van The Fabulous Shaker Boys in het Amstel Hotel gemaakt door Sergej Fokke) het bleek een grote hit! Het enige wat je nodig hebt is rode vermouth, ijs, ginger ale en wellicht een garnering van sinaasappel of rode grapefruit. Probeer hem, biedt hem aan bij je gasten en zorg ervoor dat de vermout in je bar geen stof ligt te happen!
  4. De Negroni gaat eindelijk mainstream (hopen we)! Eigenlijk best een logische stap, gin is hip, rode vermout is hip en de mensen zijn het bittere nu gewend van de tonic! Een cocktail met gin, rode vermout en Campari of Aperol! Kleine zest van een sinaasappel! En gaan!
  5. Pre-batch cocktails, omdat er heel veel cocktails zijn die je kan pre-batchen zonder dat de smaak al te veel veranderd. Waarom? Handig in een bar omdat gasten sneller hun drankje krijgen en bartenders minder handelingen hoeven te verrichten tijdens spitsuur. Zorg er overigens wel voor dat ze mooi zijn aangekleed maar ook weer niet te overdreven zoals een kruidentuintje.
  6. Biercocktails, ook zo’n mooie combinatie van trends! Doordat er meer verschillende bieren beschikbaar zijn en meer smaken betekent dit ook meer combinaties en mogelijkheden! Ook een mooie tool om bierdrinkers over te halen om een keer een cocktail te proberen.
  7. Mezcal, het minder bekende broertje van tequila (officieel een mezcal dat alleen geproduceerd kan worden in bepaald gebied gemaakt van de blauwe agave) gaat zijn opmars maken in 2016. Niet als shot met zout en citroen, maar als een ambachtelijk drankje uit Mexico die je puur of als mix kunt drinken. Door zijn vaak rokerige smaak blijft het drankje goed overeind in verschillende mixen. Een van de meest interessante producten die ik ken! Niet vergissen met Mescaline, want dat heeft hele andere effecten.
  8. Foodpairing deden ze al veel bij wijn & spijs, maar we gaan ook veel zien bij cocktails met eten en bier met eten. Gewoon omdat de consument meer let op wat hij eet en drinkt en steeds op zoek gaat naar nieuwe smaakcombinaties om ze te verassen.
  9. Hartige cocktails met kruiden, specerijen en pepers maar ook cocktails met producten zoals pompoen, bieten en olijfolie!
  10. Proeverijen! Zie al het bovenstaande! Ook omdat we bezig zijn met ons nieuwe project Tastingbookers.nl.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!