Home / The Story Behind  / Advocaatje, leef je nog? – Uit de oude doos

Advocaatje, leef je nog? – Uit de oude doos

catz-elix
banner

Advocaat is een product, waarvan de mogelijkheden als speels mix-ingrediënt in cocktails en longdrinks, met name in Nederland, maar al te vaak worden onderschat. Van huis uit een typisch Nederlands product, viel het tot aan de zestiger jaren een grote populariteit ten deel. Die dankte het niet alleen aan het voor Advocaat zo “ei”-gen karakter, maar die glorie begon te tanen.

Van oorsprong een huisdrank, was het thuis bereiden van Advocaat in vroeger jaren, een normale bezigheid. Het werd naar believe geserveerd op verjaarsvisites en bruiloften, naast andere typische dranken als boerenjongens en kruidenbitters. De bereiding van deze huisdranken werd vaak in de prestatiesfeer getrokken. Recepten van met name een drank als Advocaat, bleven generaties lang in dezelfde families, die niet nalieten zich er op te kunnen beroepen over een “geheim” Advocaat-recept te beschikken, dat vanzelfsprekend het beste zou moeten zijn. Ging dit eierdrankje tot aan de jaren zestig nog vrijelijk rond op allerhande feestelijke gelegenheden en was het goed verkrijgbaar in de diverse openbare gelegenheden, daar lijkt het schenken van Advocaat ‘en plein public’ vandaag de dag een uitzondering te zijn. Een direct gevolg van de langzaam veranderende drink -gewoonten was de opkomst van een drank als Sherry en de toenemende interesse in wijnen. Uitzondering hierop is de Snowball, een fenomeen welhaast, dat in Engeland direct verantwoordelijk is geweest voor de gigantische verkoopcijfers, die Advocaat daar de laatste jaren heeft gehaald.

Bereidingswijze Advocaat

Advocaat wordt bereid uit eierdooiers, suiker en gearomatiseerde brandewijn, naast bijproducten als vanille, nootmuskaat en gelatine, dat als bindmiddel wordt gebruikt, de menging geschiedt in speciale advocaat molens, waarin het mengsel ‘au-bain’marie’ op temperatuur wordt gebracht, daarna snel wordt afgekoeld en gefiltreerd om vervolgens naar speciale voorraad-reservoirs te worden gepompt. Er zijn twee verschillende soorten advocaat in de markt. De dikke kwaliteit (die tevens eiwit bevat) en de dunnen ‘export-kwaliteit’ die drinkbaar is en zich uitstekend leent als ingrediënt in cocktails en longdrinks.

De Snowball

Advocaat dankt zijn populariteit in Engeland met name aan de Snowball, een drankje met een in dat land ongekende populariteit. De Snowbal werd gecreëerd in een pub in Yorkshire in de zestiger jaren en geraakte in korte tijd dermate bekend, dat de Engelse firma Goldwell in 1964 met een kant-en-klare versie van dit drankje op de markt kwam. Deze ‘busy-barman’s-friend’ zoals Goldwell deze instant Snowball introduceerde, wordt geleverd in een 113 ml flesje en heeft een alcohol-percentage van 6,5 procent. Goldwell brengt diverse varianten op de markt, zoals de strawberry Snowball en de eveneens bekende Jamaica Flip, op basis van eieren en Rum. Marktonderzoek in Engeland wees uit, dat advocaat met name in trek is bij de vrouwelijke jeugd van 18-25 jaar en vrouwen boven de 50. Vooral de eerste groep ziet in Advocaat nog steeds een modieus drankje, omgeven met de nodige glamour. Goldwell, in 1977 overgenomen door Allied Breweries, behaalde in 1978 met hun versie van Snowball een verkoop van 2,5 miljoen flesjes in dat jaar. Over ‘sneeuw-bal’ effect gesproken.

Recept: De Snowball

35cc Advocaat in een longdrinkglas, een klein scheuten lime-juice en opvullen met Seven-Up, garneren met een cocktail-kers.

In Engeland gebruikt men voor het samenstellen van drankjes als de Snowball en Pimm’s No 1 geen Seven-Up maar ‘limonade’. Meest bekende merk is Whit’s Cream Soda dat lichtelijk zoeter en ‘voller’ van smaak is. Sommige Engelse bartenders hebben de gewoonte om aan de Snowball een klein scheutje Kirsch toe te voegen, waardoor de smaak lichtelijk frisser wordt.

Vraag je je misschien af waarom we dit artikel hebben gepubliceerd? Bekijk het artikel over de vondst van 35 edities van “Cocktail” een uitgave van de Nederlandse Bartenders Club.

Bron: “Cocktail”, Jaargang 24 – Nummer 1 – maart 1980
Schrijver: Ron Busman
Medewerking: Rosenthal Studio-Haus te Amsterdam, Bols Nederland BV te Nieuw Vennep, Nico Homeijer en Elske van der Well.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!