Home / Het verhaal achter het merk  / Paul Selier – eigenaar Willem’s Wermoed

Paul Selier – eigenaar Willem’s Wermoed

willemswermoed
banner

We zien de laatste tijd steeds meer nieuwe drankmerken op de markt komen. Maar wie zit er achter deze merken en hoe zijn ze op het idee gekomen om dit op de markt te brengen. In onze nieuwe categorie ‘Het verhaal achter het merk’ stellen we oprichters van drankmerken een aantal vragen. We starten deze serie met Paul Selier, oprichter van Willem’s Wermoed.

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

Mijn naam is Paul, 33 jaar en woonachtig in Amsterdam. In deze mooie stad heb ik mijn opleiding gevolgd aan de Hoge Hotelschool. Tijdens de hotelschool ben ik begonnen met ondernemen en ben ik diverse bedrijfjes gehad. Na jaren als freelancer bij verschillende bedrijven in de online marketing te hebben gewerkt was het tijd om in de horeca verder te gaan. Ambitie was altijd om een eigen horeca zaak te openen maar daar is het (nog) niet van gekomen. Op dit moment richt ik me volledig op Willem’s Wermoed.

Hoe ben je op het idee gekomen van Willem’s Wermoed en waarom vermouth?

Zoals zoveel mensen was ik een aantal jaren geleden nog niet zo bekend met vermout totdat ik deze drank ben gaan drinken in Spanje. Hier wordt vermout al jaren gedronken en heb je talloze sfeervolle Vermuterias. Ik was positief verrast door de diverse vermouts en de verscheidenheid in smaak en manier van drinken. Daarnaast is vermout natuurlijk breed inzetbaar (cocktails, mix etc..) wat het per definitie interessant maakt. Terug in Nederland ben ik gaan kijken of er al Nederlandse vermout bestond en dit was niet het geval. Dit gaf mij extra motivatie om de eerste Nederlandse vermout te ontwikkelen.

Hoe ben je te werk gegaan om het product op de markt te brengen?

Ik heb er meer dan en jaar over gedaan om tot de juiste unieke mix te komen. In eerste instantie heb ik research gedaan naar het productieproces en het gebruik van kenmerkende botanicals. Hiervoor heb ik inspiratie opgedaan bij de Hortus Botanicus; een eeuwenoude botanische tuin met meer dan 7000 botanicals. Zo heb ik een aantal hand-geselecteerde Botanicals toegevoegd die van oorsprong ook uit Nederland komen zoals; wilde tijm, kersenstelen, dennentoppen (persoonlijke favoriet),en wilgenroosjes. Tegelijkertijd heb ik contact opgenomen met een aantal partijen voor de productie van vermout en ben ik uiteindelijk uitgekomen bij Herman Jansen.

Naast de botanicals vormt de wijn natuurlijk een belangrijke basis voor de uiteindelijk vermout. We hebben diverse wijnen getest in combinatie met de in totaal 24 botanicals die zijn gebruikt om Willem’s Wermoed te maken. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een Spaanse kwaliteitswijn; blend van de Airén en Zalema druif die minimaal 2 jaar op eiken houten vaten heeft gerijpt. Dit alles samen geeft Willem’s Wermoed een subtiele, bitterzoete smaak.

Wat is je favoriete cocktail met Willem’s Wermoed?

Ligt aan de gelegenheid maar ik vind de Willem’s Martinez heel mooi! Ik merk dat Willem’s Wermoed erg goed gaat met een zachte gin (kwalitatieve London dry gin) met twee dashes sinaasappel bitter. Op het terras drink ik graag Willem’s Wermoed met ijs en soda water ook in combinatie met sinaasappel bitter; erg verfrissend en ook mooi als aperitief.

Waar drink jij het liefst een cocktail?

Het is mooi om te zien dat er in Amsterdam een groot aantal hoogwaardige hotelbars zijn bijgekomen of vernieuwd. Ik vind de Pulitzer bar erg fraai en sfeervol en kom ook graag bij de bar van het Hoxton hotel, relaxte sfeer en goede cocktails.

Wat zijn interessante nieuwe producten in jouw ogen op dit moment naast je eigen product?

Je ziet dat steeds meer kleine ondernemers de stap nemen op producten te maken. De ambacht en enthousiasme wordt naar mijn idee ook steeds meer gewaardeerd door consumenten die dit graag ondersteunen. Ik vind Kever Genever een leuk voorbeeld; jonge gasten die een eeuwenoud product op een nieuwe verfrissende manier presenteren met focus op kwaliteit voor het eindproduct.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!