Home / Artikelen  / World Class | Nolet Distillery Tour

World Class | Nolet Distillery Tour

diageo-reserve
banner

Op maandag 31 oktober vond in de Nolet Distillery in Schiedam World Class Gentlemen’s Drink plaats. Na een welkom van Diageo Reserve Brands Ambassador Herman van der Meij, Distillery Ambassador Dennis Tamse en Bob Nolet, 11de generatie was het tijd om meer te weten te komen over deze world brand van Nederlandse bodem.

De Nolet

In de molen van de Nolet Distillery in Schiedam bevindt zich op de tweede en derde etage een heus theater, waar Bob Nolet meer uitleg gaf over de molens in Schiedam en natuurlijk De Nolet. Schiedam had een paar honderd moutwijnbranderijen en distilleerderijen. Om het graan te malen dat nodig was om alcohol te produceren werden er molens gebouwd in en rondom de stad. In de loop van de tijd waren er steeds minder distilleerderijen en waren er dus ook minder molens nodig. Molens verloren gaandeweg hun functie en werden afgebroken waardoor er uiteindelijk 5 molens overbleven.

Op dit moment staan er 7 molens in Schiedam, waarvan er twee zijn gebouwd door de familie Nolet. Molen De Walvisch werd ruim twee eeuwen geleden gebouwd door één van de voorvaderen en Molen De Nolet is in 2005 voltooid naar het idee van Carel Nolet Sr, de vader van Bob Nolet en is een landmark voor zowel de distilleerderij als de stad Schiedam.

Distilleerderij

Na de korte inspirerende nieuwe Brandvideo over Ketel One Vodka was het tijd om het hart van het bedrijf te bezoeken, de distilleerderij waar Ketel One gestookt wordt. De 9de en 10de generatie Nolet maakten destijds in de toen nog kleine distilleerderij verschillende producten van jenever, kruidenlikeuren, advocaat tot vieux. De vader van Bob Nolet zag hier geen toekomst in omdat er steeds meer families na de tweede wereldoorlog in Schiedam hetzelfde gingen doen. Uiteindelijk heeft Carel Nolet Sr er eind jaren zeventig van de 20ste eeuw voor gekozen om zich te concentreren op één product en dit zo goed mogelijk te doen. Dit werd KETEL 1 Jenever, waarmee het bedrijf weer toekomst had en er weer geïnvesteerd kon worden.

J.A.J Nolet, de achtste generatie Nolet had in Baltimore Maryland (net als Schiedam een havenstad) begin 20st eeuw in vier jaar een distilleerderij gebouwd. Als gevolg van de Drooglegging in 1919 kwam na 17 jaar productie een eind aan en moest Joannes Nolet van de ene dag op de andere het land verlaten. Veel bedrijven besloten om naar Canada te gaan om daar verder te produceren. Echter werd er door de achtste generatie voor gekozen om zich weer volledig te richten op de thuisbasis, de distilleerderij te Schiedam. Carel Nolet, 10de generatie besloot om ondanks de roerige geschiedenis ook naar Amerika te gaan. Hoewel het gebruikelijk is voor Europese merken om in de oostkunst te beginnen in grote steden als New York heeft de familie Nolet er juist voor gekozen om te starten in San Francisco waar echt een cocktail- en drinkcultuur aanwezig was. Veel van deze cocktails werden gemaakt op basis van vodka. De familie Nolet besloot daarom een vodka te maken die kwalitatief opviel door de zachtere en frisse smaak zonder toevoegingen. Voor de receptuur van de vodka is het gebruik van de Ketel 1, Potstill No. 1, de naamgever van Ketel One Vodka van belang omdat de vodka hiermee ook echt het typische mondgevoel verkrijgt. De samenstelling van Ketel One Vodka, deels bestaande uit alcohol die op specificaties van Nolet via kolommendistillaat wordt verkregen en het ketelgestookte distillaat maakt Ketel One uniek.


(foto: Gino van Meenen)

Uiteraard kregen we allemaal het resultaat te proeven van Ketel One Vodka en Ketel One Citroen onder begeleiding van Global Fraternity Ambassador Ketel One Vodka Justin Smyth.

Naast de rondleiding in Nolet Distillery waren we er natuurlijk ook voor de Bartender’s Challenge met als thema Gentlemen’s drink. Maar daarover, later meer! Stay tuned.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!