Home / Artikelen  / The Spirit Society | The Legend & Xavier Padovani

The Spirit Society | The Legend & Xavier Padovani

banner

Op 7 maart jl werd voor de eerste keer van dit jaar weer een Spirit Society georganiseerd door The Fabulous Shaker Boys. Deze bijeenkomsten zijn bedoeld voor bartenders om bij elkaar te komen en kennis met elkaar te delen om zo de bartenders scene te blijven stimuleren en verder te laten ontwikkelen. De Spirit Society werd inmiddels al weer voor de vierde keer georganiseerd en dit was de eerste van 2011 en vond deze keer plaats in Little Buddha in Amsterdam (waarover binnenkort meer).

Voor deze editie werden er weer enkele interessante gastsprekers uitgenodigd. Zo trapte Misja Vostermans (Global Bartending/Vesper Bar) deze middag af door te vertellen over zijn 25 jaar achter de bar. Misja sprak onder andere over dat de cocktails in Nederland eigenlijk pas 12 jaar geleden opkwamen, door onder andere bar Vak Zuid waar hij toen werkzaam was en uiteraard door Ricardo die begon met zijn Fabulous Shaker Boys waar Misja ook deel van uitmaakte.

Een leuk onderdeel van zijn presentatie waren de Dutch Forgotton Classis zoals bijvoorbeeld de Absolut Prosperity bestaande uit; een braam muddlen, 50 ml vodka, 25 ml parfait amour, 25 ml lychee likeur, dash lime juice. Shaken met ijs. 4-5 mint blaadjes, aftoppen met crushed ice en soda water.

Als laatste vertelde Misja over een career in bartending. Wat is er nu nodig om je geld te verdienen in bartending? Enkele tips die hij gaf waren; Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk probeert te leren. Doe mee aan wedstrijden om je naam bekend te maken en ervaring op te doen. Probeer daarnaast grenzen te verleggen. Dit kan bijvoorbeeld door speciale technieken te gebruiken of bepaalde infusions te proberen. Zorg er in ieder geval voor dat je er lol in hebt en dat je geniet van wat je doet en dan volgt de rest vanzelf.

Na Misja was de het de beurt aan Xavier Padovani. Xavier is de global brand ambassador van Hendrick’s gin. Daarnaast heeft hij ook nog een bar in London (ECC Chinatown). Uiteraard was hij hier vandaag om te vertellen over Hendrick’s. Tijdens zijn presentatie bereidde hij ook even een hot gin punch. Uiteraard werd er ook dit keer een technisch verhaal verteld over alcohol, distilleren en alles daar omheen maar aangezien de meeste van jullie dit verhaal al wel kunnen dromen zullen we dit deze keer maar achterwege laten.

De tasting altijd 1 van de leukste gedeeltes van de dag. De Hendrick’s werd ontleedt door het distillaat op te delen in het productieproces. Het begon met distillaat uit de bennet still (70% ABV) waarna het distillaat uit de carterhead still (ook 70% ABV) werd geproefd om daarna over te gaan op de combinatie van beide distillaten (en je raadt het al, dit was natuurlijk ook 70% ABV en dat brandt altijd zo lekker in keel vooral na een weekend vol carnaval maar dit ter zijde). Het verschil tussen beide was voornamelijk dat het product afkomstig uit de bennet still alle kruiden naar voren liet komen en het product uit de carterhead de frisse smaak naar voren bracht. Door de combinatie van beide stills heeft de Hendrick’s een volle en sterke smaak maar toch ook een frisse ondertoon. Dit komt natuurlijk ook door de toevoeging van komkommer en roze extracten vlak voor de botteling.

Nadat Xavier zijn presentatie had afgerond was het tijd om zijn Hot Gin Punch te proeven. Tijdens zijn presentatie hebben we er wel een stuk of vier flessen gin de pan in zien gaan dus we waren zeer benieuwd naar het eindproduct en we moeten zeggen dat dit zeer geslaagd was. Onder het genot van onder andere dus een hot gin punch, gin tonic en heerlijke sushi liep de middag alweer op zijn einde. We willen graag The Fabulous Shaker Boys bedanken voor het organiseren van wederom een hele leuke Spirit Society en we hopen dat dit soort initiatieven blijven komen in de toekomst. Dit is alleen maar goed voor de bartenders scene en op deze manier blijven we vooruit gaan en dat is toch het belangrijkste.

Mocht je zelf trouwens een keer een hot gin punch willen maken dan hebben we hier het recept voor je.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!