Home / Artikelen  / The Mixologist: goed of fout?

The Mixologist: goed of fout?

banner

Een aantal jaar geleden begonnen bartenders zichzelf mixologist of spiritual advisors te noemen, een ontwikkeling die zowel goede als slechte kanten heeft. Cocktails hebben een goede ontwikkeling meegemaakt waarbij bartenders echt goed letten op wat ze serveren en waarom ze bepaalde cocktails op een bepaalde manier serveren waardoor het vak bartenden een hoger aanzien verkreeg. Echter hangt er ook een slechte kant aan waarbij de mixoloog zich boven hun gasten gaan voelen en alleen maar willen serveren wat zij goed genoeg vinden. Daarbij komt ook nog dat al snel iedere bartender zichzelf een mixologist noemt terwijl we allemaal eigenlijk bartenders zijn.

Betekenis

Als we de betekenis van het woord mixologist gaan opzoeken komen we de volgende betekenissen tegen:

The Free Dictionary: Mixologist – an employee who mixes and serves alcoholic drinks at a bar (barkeep, barkeeper, barman, bartender, barmaid, employee )

Slashfood: The latter is more like a chef, creating new drinks, not just pouring them. People have been coming up with new drink recipes for hundreds of years, but it is only in recent times that cocktail creation has really grown into an art, using fruits, vegetables and other flavors with the same precision that they are used in cooking. Mixologists often rely on seasonal ingredients, too.

Wikipedia: Een mixologist is een bartender die gespecialiseerd is in het creëren van cocktail recepten.

Iedere betekenis die we tegenkomen zien we het woord bartender die ook goed is in het creëren van nieuwe cocktails, met seizoensproducten werkt en de ingrediënten goed begrijpt en tot een geheel kan brengen. Een beschrijving waarvan ik vind dat iedere bartender zich aan moet voldoen.

Daarbij wordt ook vooral NIET beschreven dat je een gast NIET moet geven wat hij of zij besteld omdat jij wel beter weet. Als een gast iets besteld kan je het wat mij betreft absoluut niet weigeren, wel kan je hem suggesties doen maar nogmaals ABSOLUUT NIET WEIGEREN!

Gebruik van Mixologist

Je vraagt je dan af waarom de term ‘mixologist’ is ontstaan en waarom het werd gebruikt. Simpelweg zoals de meeste termen om jezelf te onderscheiden van de kudde. Zo wilden ‘mixologen’ bijvoorbeeld zichzelf niet in verband brengen met mensen achter de bar die een Margarita maakten met sweet & sour mix.

Een goed recht om je te onderscheiden, maar is dit de juiste manier? Is de tijd nu niet aangebroken om het niveau van de bartenders op een hoger niveau te brengen zonder dat je jezelf mixologist hoeft te noemen, maar dat het de norm wordt om jezelf bartender te noemen omdat je gewoon je werk goed doet achter de bar en goede drankjes serveert zoals het moet!? Laten we een nieuwe tijd beginnen waarbij we onszelf geen mixologist meer noemen maar gewoon bartender. Om deze statement meer kracht bij te zetten veranderen we onze ondertitel van ‘the art of mixology’ in ‘the art of bartending’ in de loop van de week. Mochten er mixologen zijn die het niet eens zijn met mijn statement, laat het bij de comments hieronder aub weten. BARTENDERS FOR LIFE!

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!