Home / Artikelen  / Tequila

Tequila

banner

Of je houdt ervan of het zweet breekt je al uit bij het horen van de naam. Hoe dan ook Tequila maakt altijd wel iets los bij mensen maar wat veel mensen niet weten is dat Tequila zoveel meer is dan alleen dat drankje dat je heel snel achterover gooit om er maar snel vanaf te zijn. Tequila is een spirit die meer aandacht verdient, vandaar dat wij Tequila hier eens wat meer gaan uitleggen.

GESCHIEDENIS

Tequila wordt zoals misschien wel bekend getrokken uit de Agave plant en door de kennis van de spanjaarden over destilleren die zij naar Zuid Amerika brachten, werd de eerste distilleerderij in 1753 opgezet. Deze distilleerderij werd al weer heel snel verboden en gesloten. Het heeft geduurd tot 1795 totdat de eerste echte commerciële distilleerderij werd geopend door Don Jose Cuervo. Hierna zijn er velen gevolgd, waaronder de bekende Sauza die in 1873 hun La Perseverancia distilleerderij openden. In 1976 werden alle aspecten van de productie onderworpen aan strenge regels. In 1992 werd de Consejo Regulador del Tequila opgericht. Zij gingen toezien op de productie en waren verantwoordelijk voor het uitgeven van kwaliteits certificaten. Deze kun je terug vinden op de labels van de flessen, aan de letters CRT en de NOM nummers die aangeven van welke distilleerderij de Tequila afkomstig is.

BEREIDINGSWIJZE

Bij de Agave plant wordt vaak gedacht aan een cactus. Dit klopt niet. Je kan hem beter zien als familie van de lilly. De versie die het meest gebruikt wordt voor in de Tequila is de Weber Blauwe Agave. Het duurt 8 tot 12 jaar totdat de plant volwassen is en eenmaal volwassen kan de totale plant tot wel 100 kg wegen. Het volwassen worden is bij elke plant anders en daarom is de teler het hele jaar door bezig om de planten te oogsten.

Nadat dit is gebeurd worden de Agave harten in 2 of 4 stukken gesneden en daarna worden ze tussen de 24 en 48 uur gestoomd. Op deze manier komen de bruikbare sappen los. Hierna laten ze de Agave harten tussen de 24 en 36 uur afkoelen. De planten worden daarna geperst zodat al het sap uit de plant komt. Dit suikersap wordt ‘Agua Miel’ genoemd.

Voor de productie van 100% Agave Tequila worden alleen de suikers van de blauwe Agave overgezet in vaten om te gaan gisten. Voor standaard Tequila gebruikt 51% suikers uit de Agave plant. De rest wordt aangevuld met andere suikers. Dit is naar keuze van de producent welke suikers hij hiervoor gebruikt. Het ligt er maar net aan welke smaak de producent wil hebben voor zijn Tequila.

Er zijn enkele Tequila’s die 3 keer worden gedestilleerd maar meestal wordt dit 2 maal gedaan. Het distilleren gebeurd tegenwoordig in roestvrije distilleerketels. Na 1 keer distilleren heet het product ‘ordinaro’. Alleen na 2 keer destilleren mag het product Tequila worden genoemd.

Zilvere of witte Tequila’s worden vermengd met water en kunnen op deze manier rechtstreeks gebotteld worden en hoeven dan dus niet te rijpen. Als Tequila’s wel worden gerijpt dan mag dit alleen gebeuren in eiken houten vaten. Het rijpen duurt over het algemeen niet langer dan een paar weken maar sommige Tequila worden een paar jaar gerijpt.

SOORTEN TEQUILA

Bij Tequila zijn er verschillende soorten. Zo is er de Silver/Blanco/Plata Tequila. Dit is een heldere en intense Tequila doordat hij niet gerijpt is. Daarnaast is er de Gold Tequila. Het is in feite dezelfde als de Silver/Blanco maar hier wordt vaak caramel aan toegevoegd om hem een donkere kleur te geven en het gevoel te geven dat hij gerijpt is. Als tweede is er de Reposado. Dit is een gerijpte Tequila. Het rijpen van Tequila is een ontwikkeling die pas recent vaker wordt toegepast. Bij een Reposado is het rijpingsproces minimaal 60 dagen en meestal niet langer dan een jaar. Ook hierbij kan nog extra caramel worden toegevoegd voor de kleur. Als laatste is er Anejo, een gerijpte tequila die langer dan een jaar heeft gerijpt waardoor het een mooie donkere kleur krijgt. De laatste twee tequila’s zijn ideaal voor mensen die net beginnen met het drinken en genieten van tequila omdat deze vaak zachter van smaak zijn dan de blanco.

Tequila is dus niet zo maar een drankje dat je snel achterover moet slaan. Net zoals dat Cognac een unieke brandy is, is Tequila een unieke Mezcal. Je kan van Tequila genieten naast andere spirits zoals je kan genieten van een goeide whiskey of het mixen zoals in een Martini. Drink het een keer na het eten of als aperitief. Er zijn zoveel mogelijkheden. Denk er dus de volgende keer eens bij na dat er veel werk in dit drankje zit en eigenlijk veel te lekker is om zo achterover te gooien. Door het achterover gooien proef je eigenlijk alleen het bittere deel van de tequila. Probeer eens een keer lekker te genieten van een Tequila dan proef je ook de zoete en smaakvolle kant.

Wil je weten welke cocktails je kan maken met Tequila, kijk dan eens bij onze Tequila based recepten.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!