Home / Artikelen  / Tales of the Cocktail 2009 – Reportage door Renee de Vries

Tales of the Cocktail 2009 – Reportage door Renee de Vries

banner

Woensdag 8 juli tot en met zondag 12 juli was dit jaar weer de grootste cocktail conventie van het jaar gehouden in New Orleans. Deze vijf dagen zijn gevuld met seminars over de meest uiteenlopende onderwerpen (zolang het maar iets met drank te maken had), proeverijen, special events (lees: feestjes), Spirited Dinners en de Spirit Awards. Van half tien ’s ochtends tot minimaal zes uur ’s avonds ben je bezig met proeven, notities maken, visitekaartjes uitdelen en heel veel water drinken.

Seminars

Veel van de seminars werden in hotel Monteleone gehouden, dit was dan ook de ontmoetingsplaats voor bartenders, brand ambassadors, bloggers en alle andere geïnteresseerden. Tijdens de pauze van een half uur tussen de seminars door was het buiten dan ook een drukste van jewelste. Oude vrienden werden begroet, nieuwe vriendschappen werden gesloten en zakendeals werden beslecht, allen in de hitte (welke minimaal 31˚ C was) van de Upper French Quarter van New Orleans. Na een half uur vloog iedereen dan ook weer naar binnen om opnieuw te genieten van zowel de airconditioning als van leuke seminars.

Molecular DNA of Classic Cocktails

Één van deze leuke seminars was ‘The Molecular DNA of Classic Cocktails’ gegeven door Jacob Briars en Sebastian Reaburn. Dit was een interactieve en innemende seminar welke de manieren om oude en nieuwe cocktails te ontleden, te serveren en te garneren onderzocht zodat je er een rijkere cocktail ervaring van kon maken voor jezelf en voor je gasten. 
De reden dat deze seminar zo interessant was, is omdat Jacob en Sebastian duidelijk veel tijd in hun voorbereiding hebben gestopt. De Powerpoint presentatie zag er compleet en af uit, het verhaal welk ze vertelden was coherent en er zat een rode draad in. Er was interactie met het publiek door middel van bijvoorbeeld de ballonnen welke door de toehoorders met een punaise stuk geprikt moesten worden. Deze ballonnen waren gevuld met absint en ik was dan ook erg blij dat ik mijn laptop die dag niet bij me had, in tegenstelling tot de meerderheid van de zaal welke verwoed zijn laptop aan het afdrogen was.

Om te huilen

Aan de andere kant waren er ook een aantal seminars welke helaas om te huilen waren. De titel en het onderwerp klonken interessant, de inleiding welke op de site van Tales of the Cocktail stond las lekker weg en de sprekers waren bekende namen. Totdat je er ook werkelijk zat.
 Presentatoren welke schijnbaar de avond daarvoor naar iets teveel special events waren gegaan en ’s ochtends niet kwamen opdagen, idem dito voor panelleden. Seminars waarbij het duidelijk was dat het verhaal en de Powerpoint presentatie de avond daarvoor in elkaar waren gedraaid. De beste (of eigenlijk de ergste) was de seminar waarbij er werd voorgelezen uit een boek (welk je ook zelf kunt kopen en voor minder dan $40,-) en welk daarna veranderde in een gesponsord merkpraatje.

Spirit Awards

Voor de Spirit Awards waren er twee Nederlandse genomineerden nl., Door 74 voor de categorie ‘World’s Best Bar’ en Bols Genever voor de categorie ‘Best New Product’. Bols Genever is er ook daadwerkelijk met de prijs vandoor gegaan en ik wil hierbij dan ook Bols en al zijn mensen nogmaals feliciteren.

Begrafenis

Nog een opmerkelijk event was de begrafenis van een cocktail. Ieder jaar wordt er op Tales of the Cocktail een cocktail begraven waarmee de boodschap moet uitgaan dat bartenders deze niet meer maken. Vorig jaar was dit de Apple Martini en dit jaar was de Red-Headed Slut aan de beurt, een cocktail met Jagermeister, perzik schnapps en cranberry juice. De R.H.S. werd in een lijkenkist afgevoerd door de straten van New Orleans onder begeleiding van feestelijke jazz muziek en dansers zoals het een echte New Orleans begrafenis betaamt.

Aanrader

Al met al was Tales of the Cocktail 2009 een erg leuke en leerzame tijd. Er zal volgend jaar minder Founder’s Day passen gekocht worden waardoor je toegang hebt tot bijna alles en meer individuele kaarten worden gekocht voor seminars waarvan je kan garanderen dat deze interessant zijn. Indien je van unieke onderwerpen binnen de cocktailwereld en gezelligheid houdt, dan is het een aanrader om volgend jaar aanwezig te zijn bij Tales of the Cocktail 2010.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!