Home / Artikelen  / Tales, booz, food and heroes – Tales of the Cocktail 2009

Tales, booz, food and heroes – Tales of the Cocktail 2009

banner

Met nog de resten van zijn jetlag in het lichaam vertelt Timo Janse (bekend van zijn boek ‘Shake it!‘ en zijn rol als bartender bij Door 74) over zijn tien daagse avontuur in New Orleans en haar waanzin tijdens Tales of the Cocktail 2009 in New Orleans.

Tales

Misschien wel het belangrijkste en groots opgezette cocktail gerelateerde evenement van de wereld. Alle usual en unusual suspects zijn aanwezig, plus de kans om de Amerikaanse grootheden te spreken die je niet in Europa te zien krijgt. Voor mij persoonlijk erg spannend aangezien het niet alleen de eerste keer in Amerika was, maar ik was ook panellid voor Phillip Duff en dus bestempeld als “presenter”. Ik wist dat het niveau van de mensen welke naar onze presentatie zouden komen hoog zou zijn, dus heb ik getracht het rustig aan te doen met drank tot na de presentatie. Geen kleine moeite, aangezien alle bars 24 uur per dag open mogen zijn, je in de warme buitenlucht alcohol mag drinken en er iedere avond drie verschillende feestjes waren waarvoor je als presenter automatisch was uitgenodigd. Zo gebeurde het ook meer dan eens dat er panelleden niet op kwamen dagen vanwege een kater.

Barshow

Tales of the Cocktail verschilt in een aantal opzichten van andere barshows. In de eerste plaats is het niet echt een barshow. Daarmee bedoel ik dat de activiteiten en presentaties niet op één plaats zijn maar door hotels, bars en casino’s door de hele Franse wijk heen met hotel Monteleone als centraal punt. Op deze manier wordt de hele omgeving bij de festiviteiten betrokken en hoef je niet door allerlei nutteloze stands te wurmen om ergens te komen. 
Helaas zorgt dit er ook voor dat het moeilijk is vrienden en kennissen in de industrie te vinden, er is op ieder moment immers zó veel te doen dat je elkaar continu misloopt.

Presentaties

Voor wat betreft de presentaties en tastings had ik de mazzel dat ik mijn vriendin Renée had meegenomen. Op die manier konden we ons namelijk steeds opsplitsen bij interessante gelijktijdige presentaties. Opvallend was dat het niveau van de presentaties ontzettend verschilde, van informatieve items welke geweldig waren opgezet & opgebouwd tot uitgesproken bagger en verhulde merkpraatjes. De laatste twee waren des te beledigender omdat er ca. 40 dollar PER PRESENTATIE neergeteld werd. Anderzijds is het wel prachtig om te zien dat veel presentaties desalniettemin helemaal vol zaten. Dat zal voor die prijs niet gauw gebeuren in Europa.

Het bleek lastig op voorhand in te schatten welke items wel of niet de moeite waard waren. Een paar van de mooiste momenten waren dan ook wanneer we de Hollandse groep tegen kwamen in de lobby van hotel Monteleone tijdens de pauzes. Wie was naar de boeiendste gebeurtenis geweest? Wie was er halverwege weggelopen om de tijd beter te besteden?

Een ander prachtmoment was toen Bols Genever de award voor ‘Best New Product’ won. Dit voelde niet alleen als een overwinning voor Bols, maar ook voor de Jenevercategorie in het algemeen en de Nederlandse invloed in de cocktailwereld. Helaas konden we met Door 74 de winst voor ‘World’s Best Bar’ niet in de wacht slepen maar dat zou ook te ver zijn gegaan.

Booze

New Orleans is de plaats waar een aantal van ’s werelds bekendste cocktails, bitters en dranken vandaan komen. Iedere avond leek het er wel een uit de hand gelopen Koninginnedag waarbij de oranje kleur omgeruild is voor kralen. Overal speelt er live muziek. De kwaliteit van de drankjes was alsof je terug was in de jaren ’80. Zoet, plakkerig maar snel, en in plastic bekers of plastic handgranaten. Ook is iedere bar de thuishaven van een “wereldberoemde” cocktail. Iemand zin in een Jester? Schijnbaar de sterkste cocktail van New Orleans. Gelukkig waren er buiten de standaard paden genoeg top bars te ontdekken met een scala aan mooie producten op de backbar.

Snacks

Voor fans van gefrituurd, vet zeevoedsel zit je hier goed. Heel erg lekker de eerste vijf dagen, daarna begin je zin te krijgen in een salade. Je komt erachter dat er op iedere salade één grote brok gesmolten vieze kaas drijft. Terug in Nederland ren je naar de eerste de beste supermarkt en koop je sla, fruit en vitamine tabletten. Ook zweer je nooit meer iets te eten dat gefrituurd is. Een week later sta je weer gezellig in de Febo.

Heroes

Aan helden geen gebrek op dit evenement. Op een gegeven moment besef je dat je aan de bar staat met Tomas Estes, Simon Difford, Stephan Berg, Henry Besant en Angus Winchester en je gaat een rondje shots bestellen. Wat bestel je? Ik koos voor de Old New Orleans spiced rum. Het is altijd beter om op de local boy te gokken.

Al met al een fantastisch evenement wat je zeker moet hebben meegemaakt. Het is zelfs nogal verslavend, nu ik merk dat ik al plannen zit te maken voor volgend jaar. Ga ik zelf een presentatie doen en zo ja waarover? Hoe kan ik mijn tijd daar volgend jaar nog beter benutten? Waarom ben ik niet in die ene bar geweest? Hopelijk kan ik er dan weer bij zijn met een nog grotere delegatie Nederlanders.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!