Home / Artikelen  / Shake It! Vittail competitie 2010

Shake It! Vittail competitie 2010

banner

Na alle competities van de afgelopen tijd waren wij van Sensez toch stiekem wel een beetje alcoholmoe en hadden we ons bijna ingeschreven bij de AA. Daarom was het een welkome afwisseling dat er nu een keer een competitie was waarbij er geen alcohol aan te pas kwam. 17 november werd namelijk voor de tweede maal Shake It! georganiseerd. Zoals iedereen misschien al wel weet is dit een competitie opgezet door Timo Janse en Renee de Vries. Hierbij staan de virgin cocktails centraal dus geen alcoholhoudende dranken maar toch heerlijke cocktails. Het doel van deze competitie is om mensen te laten zien dat iedereen toch kan genieten van een cocktail ook al drink je helemaal geen alcohol.

Het thema van dit jaar was alchemisten, dit met het oog op de complexiteit die erbij komt kijken om een goede Vittail te bereiden. Alle creaties van de deelnemers werden dit jaar beoordeeld door de jury bestaande uit Ricardo Sporkslede, Richard Zijlstra, Pascalle Leungen van Roon en uiteraard Timo Janse zelf. Alle bartenders hadden vijf minuten de tijd om hun cocktail te bereiden en te presenteren. Kevin Kroon trapte af en hij ging gelijk als een ware alchemist aan de slag. Zijn cocktail de Philosopher’s Stone bestond onder andere uit honing jasmijn soda en een speciale Pu-erh Chai thee. De enige dame in het gezelschap dit jaar was Tess Posthumus. Zij maakte een Golden Sour. Deze op de whiskey sour gebasseerde cocktail werd onder andere met een paprika, eiwit en vers sinaasappelsap bereid, en voornamelijk door toevoeging van de gele paprika had deze cocktail een zeer aparte en lekkere smaak.

Nadat alle deelnemers klaar waren, ging de jury in beraad om de top drie te bepalen. Op de 3de plaats eindigde Marco Pijs met zijn Bitter Spiced Symphony. Op 2de plek viel eindelijk Kevin Kroon ook een keer in prijzen met de Philosopher’s Stone en stip op 1 was het Tess Posthumus met haar Golden Sour. Uiteraard willen wij Tess feliciteren met haar geweldige prestatie.

Natuurlijk hebben we nog alle recepten van iedereen op een rijtje voor je gezet en uiteraard hebben we ook weer diverse foto’s van de hele middag gemaakt.

[nggallery id=35]

foto’s: Ming Chao

1. Tess Posthumus: Golden Sour

½ st Gele paprika
1 Eiwit
40 ml Sinaasappelsap
20 ml Limoensap
20 ml Suikersiroop infused met chilipepers
dash Sinaasappel bitters

Muddle de paprika in de shakebeker, voeg de rest van de ingrediënten toe en shake. Strain in een met ijsblokjes gevuld rocks glas en doe een stukje gele paprika als garnering.

2. Kevin Kroon: Philosopher’s Stone

80 ml Pu-erh Chai thee van de cona
40 ml Biologische perensap
3 st Kumquats
30 ml Honing-Jasmijn soda

Bereid de cona voor en plaats de pu-erh thee en de chai-mix in het het water. Muddle de kumquats in de shaker, shake de pu-erh, perensap en de kumquats. Strain in een voorgekoeld erlenmyer, top af met honing-jasmijn soda. Serveer op een klein plateau met een rietje.

3. Marco Pijs: Bitter Spiced Symphony

½ st Limoen
2 schepjes Suiker
30 ml Cranberry sap
20 ml Monin Spicy siroop
20 ml Monin Bitter
20 ml Appelsap

Shake alle ingrediënten, fine strain in een voorgekoeld Martini/up glas en gebruik als garnering een spaanse peper.

Paul Dekker: Grapale

6 st Witte druiven
1 theelepel Marmelade
10 ml Suiker siroop
20 ml Limoensap
40 ml Ginger Ale
druppel Tabasco

Muddle de druiven en marmelade. Shake dit daarna en double strain in een voorgekoeld Martini glas.

Luuk Gerritsen: Strawberry Field

30 ml Aardbei-Balsamico jam
15 ml Rabarber reductie
10 ml Limoensap
1 klein stukje Citroengras
dash Donn’s Mix n2
Dash Grapefruit sap
Dash Fee Brothers Chocolate Bitters
2 Dash Fee Brothers Rhubarb Bitters

Muddle de citroengras met de jam. Stir alle ingrediënten om de solids op te lossen, shake daarna met voldoende ijs en double strain in een champagne flute. Voeg een klein beetje ijs toe en garneer met een aardbei op gedroogde rabarber en gespiest aan citroengras.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!