Home / Artikelen  / Sam's BarVision

Sam's BarVision

banner

Deze maand geen cocktailbar van de maand, maar een bedrijf waar menig barren vandaan komen in de Nederlandse Bartending Scene, Sam’s BarVision het bedrijf van onze welbekende in Nederland gesitueerde Belgische vriend Sam de Bolle.

Horeca

Nadat we al menig barren hebben bezocht, waarbij de daadwerkelijke bar allerlei verschillende vormen en kleuren aannemen (soms logisch soms erg onlogisch) konden we de verleiding natuurlijk niet weerstaan om eens uit te zoeken waar deze vandaan kwamen. Al snel kwamen we terecht bij Sam’s BarVision, een van de bedrijven die in Nederland barren ontwerpt en neerzet in verschillende horeca gelegenheden. Gelukkig werden we dan ook snel door Sam uitgenodigd om een kijkje te nemen in zijn actieve showroom.

Actieve showbar

Eenmaal aangekomen in Almere waren we blij dat we onze navigatiesysteem bij ons hadden. Het is dan ook niet een, twee, drie duidelijk waar de showroom zich bevind. Gelukkig zagen we Sam’s busje staan en kwam Sam op dat moment ook uit zijn kantoor gelopen. We werden vriendelijk verwelkomt en kregen meteen een piekje in zijn werkruimte. Daarna konden we door naar zijn actieve showroom, waarom actief vraag je je af? De bar wordt dus daadwerkelijk gebruikt voor demonstraties, borrels en wedstrijdruimte.

[nggallery id=28]

Sam de Bolle

Voor degenen die Sam niet kennen kunnen we het volgende over hem vertellen. Sam de Bolle…als het ware met horecabloed geboren die snel door zijn aderen stroomt. Sam heeft de hotelschool gevolgd in Brussel, België. Na zijn opleiding is hij als culinair kok aan de slag gegaan. Door toeval is hij bartender geworden. Toen hij een tijd moest invallen voor een collega ontstond er bij hem een grote passie voor het bargebeuren en het bereiden van cocktails. Het is net koken maar dan met dranken. Toen was “front-cooking”nog niet aan de orde, maar het is wel te vergelijken. Door op een entertainende manier cocktails te bereiden kreeg hij veel positieve reacties van zijn gasten. Zijn interesse bracht hem in ’92 naar Londen, waar top “flair bartenders” werkten. (“flair bartending” staat voor een entertainende werkstijl waarbij met flessen, glaswerk en barmateriaal gejongleerd wordt) Deze techniek werd hem eigen en al snel werd hij gevraagd door bekende drankenmerken om de bar te verzorgen tijdens promotietours en VIP-lounges van festivals en optredens van bekende artiesten. Zo bracht de wind hem door Europa waar hij veel ervaring heeft opgedaan van de plaatselijke mentaliteit, werkstijl, bar opzet en cocktails. Deze kennis heeft hij goed kunnen gebruiken om het over te brengen aan collega`s. Verschillende bar trainingen en begeleiding van opstartende horecazaken hebben gevolg gehad. Ook grote bartenderwedstrijden in Orlando en de wereldkampioenschappen in Las Vegas staan op zijn CV. De laatste jaren is hij zich gaan verdiepen in zijn drankenkennis en is hij de ‘roots’ gaan opzoeken van verschillende distillaten en likeuren.

Backbar

Op zijn backbar in zijn showroom heeft hij naast de bekende merken ook een paar flessen staan die we niet elke dag zien. Niet alleen konden we ernaar kijken maar kregen ook de gelegenheid om wat van zijn collectie te proeven. Zo gastvrij als hij is werden al snel wat flessen opgetrokken en voor ons ingeschonken, tijdens het proeven kon Sam ook heel wat vertellen over zijn ‘trots’.

Sam’s Bar Vision

Het barren ontwerpen en bouwen is niet zonder reden. Vaak worden barren gebouwd door ontwerpers die geen rekening houden met de workflow van een bartender. Sam kan dit volgens hem wel omdat hij in het verleden zelf achter een bar heeft gestaan en stelt de efficiency van een bar dan ook voorop. Sam ontwerpt dan ook werkstations, een complete werkplek per bartender waar ernaar gestreefd wordt om zoveel mogelijk van het drankenaanbod te kunnen schenken zonder het werkstation te verlaten. Op deze manier heeft de bartender volgens Sam meer oog voor zijn gasten terwijl er snel en comfortabel gewerkt wordt.

Conventioneel

Sam is alles behalve conventioneel, het liefst denkt hij ‘out of the box’. Zo is hij dagelijks bezig om nieuwe dingen te bedenken om de bar efficiënter te maken. Soms door zijn klanten gewaardeerd, soms ook niet en daarom zowel zijn sterke als zijn zwakke punt.

Benieuwd geworden naar Sam’s BarVision, kijk dan even op zijn website.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!