Home / Artikelen  / Orisha cocktail

Orisha cocktail

banner

We hebben het op Sensez al eerder gehad over de finale van de spetterende Nederlandse Bacardi Legacy Challenge in de Vondelkerk. Bij onze zuiderburen pakken ze het iets anders aan en is het de bedoeling dat de drie finalisten een campagne opzetten rond hun creatie. Dit kan en mag op alle mogelijke manieren; het internet, supermarkten, beurzen enzovoorts. Op het einde van de campagne, eind januari 2011, gieten de kandidaten alle verwezenlijkingen in een powerpoint en tonen die aan de jury. Zij beslissen, ook op basis van je prestatie tijdens de finale, wie Timo mag gaan uitdagen in Barcelona.

Daarom zijn we benaderd door Noach van Damme om zijn Orisha cocktail in de spotlight te zetten om hem een handje te helpen zijn finaleplek veilig te stellen tijdens de finale in Barcelona.

De inspiratie voor zijn cocktail komt uit meerdere bronnen:

De Classic

Met name de klassieke Daiquiri, die de perfecte combinatie van zuur en zoet in zich heeft inspireert Noach. Iedere Daiquiri die hij drinkt brengt hem namelijk onmiddellijk terug naar het dakterras van hotel Plaza, Havana. Dat ligt letterlijk aan de overkant van de straat van het Edificio Bacardi. Een knap staaltje Cubaanse historische architectuur! Die Stijl wilde hij graag terug laten komen in deze cocktail.
 
De herinnering

Maar ook door de geur van de Pedro Ximenez Sherry die hem bij het eerste contact terugbracht naar de kleine distileerderij die hij in Havana bezocht. De weeïge geur doet hem altijd denken aan de eiken vaten waar de spirits in lagen te rijpen, en aan de kelder of warehouses waar de master-distiller z’n magie vertoonde.
 
De pit

Door middel van Ras el Hanout wilde hij een kruidige toon meegeven aan zijn Orisha. Een traditionele kruidenmengeling uit Marokko die vrij vertaald wordt als: “beste van de winkel”. Iedere kruidensouk heeft zijn eigen huisrecept, variërend van 30 tot 50 verschillende kruiden. Maar altijd op basis van kaneel, kruidnagel, lavendel, en vaak ook rozenblaadjes. Gewoonlijk wordt deze mix in de couscous gemengd, maar hier zorgt hij voor de pit in de cocktail!
 
De naam

De naam is afkomstig uit het oude Santería-geloof. Het van voodoo afstammend geloof dat meegebracht werd door de invoer van Afrikaanse slaven. De dag van vandaag kent het Santería geloof een stevige opmars, er wordt zelfs beweerd dat Fidel Castro zich liet bekeren! In het Santeríageloof  is “Olorun” de oppergod, en worden er ontelbare “Orisha’s” vereerd als zijn metgezellen/kleinere goden. Een Orisha is met andere woorden wat wij westerlingen als “goddelijk” of “heilig” beschouwen.
 
We kunnen in dit geval dan ook spreken van een “goddelijke cocktail”: de Orisha!

Orisha (by Noach)

50ml Bacardi Superior®
20ml Pedro Ximenez Sherry
½ barspoon Amaretto
15ml Citroensap
15ml eiwit
1 barspoon rietsuiker
1 snuifje Ras el Hanout (marokaanse keuken-kruiden)

*(dry) Shaken met ijs en fine strainen in een met Amaretto gespoeld glas.
*Garneren met 4 druppels angostura. Teken daarna een klavertje 4, en maak zo het ‘logo’..

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!