Home / Artikelen  / Masterclass Cachaça

Masterclass Cachaça

banner

Afgelopen maandag (18 april) organiseerde de NBC in samenwerking met Wenneker Distilleries, bij Sucre Amsterdam een Cachaça masterclass. Met in het bijzonder de Cachaça van Ypióca. Voor diegene die even kwijt zijn wat Cachaça nu ook alweer precies is, zal ik het even kort uitleggen.

Cachaça is een Braziliaans distillaat en word ook wel aguardente of pinga genoemd. Het is een distillaat op basis van suikerriet. Cachaça is eigenlijk de Braziliaans versie van rum. Het grote verschil hierbij is, dat Cachaça alleen maar wordt gemaakt van versgeperst suikerrietsap en bij rum kan ook suikerrietsiroop en melasse gebruikt worden. Cachaça heeft door het gebruik van het verse sap een uitgesproken suikerrietsmaak.Tot zover de spoedcursus Cachaça.

De masterclass werd gehouden door Tug van de Bergh. Deze bartender afkomstig uit Zuid Afrika, is mede oprichter van de WFA en heeft ook verschillende Roadhouse flair competities georganiseerd. Hij is nu de global brandambassador voor Ypióca Cachaça.

Tijdens de masterclass werden er enkele interessante weetjes verteld over Ypióca. Zo werd dit bedrijf in vroeger jaren geleid door een vrouw. Iets wat voor in die tijd hoogst ongebruikelijk was. Daarnaast heeft Ypióca bij hun fabriek een compleet pretpark staan, waar de hele familie naartoe kan voor een dagje uit (Zoiets hoef je hier niet te proberen, want dan krijg je volgens mij binnen no time enkele boze instanties achter je aan). Alle Ypióca Cachaça zijn trouwens gerijpt vanaf 1 jaar tot aan 6 jaar in houten vaten. Hierdoor krijgen zij hun unieke geur en smaak.

Na deze wetenswaardigheden was het natuurlijk tijd dat Tug ons wat heerlijk drankjes liet proeven. De bekendste cocktail met Cachaça is natuurlijk de Caipirinha Deze heerlijke frisse cocktail zal tijdens deze zomerse temperaturen, weer gretig aftrek vinden op de verschillende terrasjes. Naast de Caipirinha word Cachaça ook veel gebruikt in Batidas. In Rio de Janeiro wordt deze cocktail altijd geserveerd bij het nationale gerecht feijoada. Een Batida kan op verschillende manieren gemaakt. Zo zijn er vele verschillende fruit varianten maar kunnen ze ook bereid worden met chocolade en koffie.

[nggallery id=39]

Het was een boeiende middag waarbij we weer veel meer over Cachaça en dan met name Ypióca te weten zijn gekomen. Helaas was het niet al te druk bij de masterclass maar dit zal met het mooie weer te maken hebben gehad. Het is in ieder geval goed om te zien dat de industrie zich blijft ontwikkelen en dat merken bartenders willen laten kennis maken met hun producten. Hopelijk blijven dit soort initiatieven ook in de toekomst georganiseerd worden, want het is altijd goed om kennis te delen met elkaar.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!