Home / Artikelen  / Lekker luchtig: De wetenschap achter de bier bril.

Lekker luchtig: De wetenschap achter de bier bril.

banner

Bijna iedereen die wij kennen is wel vertrouwd met het concept van de “bier bril”. Dat is het moment dat je reproductieve normen dalen na een paar drankjes. We hebben ons altijd al afgevraagd hoe dit nu eigenlijk komt maar we gingen altijd maar gewoon uit van de stelling “drank schaadt uw oordeel” en lieten het daarbij. Het is immers duidelijk waarom we veel meer geneigd zijn om in de problemen te komen na een halve fles gin (of whiskey, rum of vodka) dan na een halve fles ijsthee, toch?

Blijkt dat de drank misschien maar voor de helft de schuld kan krijgen, en de echte dader is symmetrie. Ja, we weten het, je hebt nog nooit tegen je “Wingman” in een bar gezegd: “check de symmetrie van dat meisje,” maar de waarheid is, je bent het zeker aan het meetellen, zelfs onbewust.

Een recente studie in het tijdschrift Alcohol heeft een reden gevonden waarom sommigen van ons, mensen die we normaal zouden overwegen als lelijk nu opeens onder de noemer knap plaatsen: Dit komt namelijk omdat we stoppen met het herkennen van symmetrie van het gezicht.

Symmetrie is nu waarschijnlijk niet een onderdeel op je lijst als een must-have wanneer je droomt over je ideale man of vrouw, maar we hebben de neiging om symmetrische gezichten meer aan te merken als aantrekkelijk, mogelijk omdat symmetrie een indicator is van goede genen en een goede gezondheid.

Nu weet je ook weer hoe dit in elkaar zit. Zorg er dus voor dat je in het begin van de avond opzoek gaat naar een leuke symmetrische partner en begin daarna pas aan de borreltjes. Dat voorkomt een hoop spijt en dergelijke de volgende morgen.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!