Home / Artikelen  / Legacy Challenge London

Legacy Challenge London

banner

4 Februari jl was de britse finale van de Legacy Challenge in London. Nu hebben we net de Nederlandse finale gehad met als winnaar Misja Vostermans maar toch willen we de informatie vanuit Engeland jullie niet onthouden.

Het principe van deze competitie is bij velen van jullie al wel bekend maar toch zullen we nog een korte uitleg geven van de opzet van de Legacy Challenge. Het doel van deze competitie is om een cocktail te creëren die aan alle eisen voldoet om Bacardi Superior rum cocktail genoemd te worden. Het moet dus eigenlijk een cocktail zijn die de tand des tijds kan weerstaan en tussen alle bestaande klassiekers zoals een Daiquiri en een Mojito past. Naast uiteraard een perfect bereiding wordt er gelet op presentatie maar ook wordt er gevraagd hoe de bartender denkt zijn cocktail het best in de markt kan zetten om er zo voor te zorgen dat de cocktail ook een echte klassieker kan worden.

De finale in London ging tussen zeven deelnemers die werden geselecteerd uit 240 inschrijvingen. In de jury zaten onder andere Peter Dorelli en Ian Burrell. Samen met de overige jury leden hebben zij uiteindelijk de volgende drie meest belovende winnaars gekozen.

1. Scott Tyrer met de Bacardi Rococoa

60 ml Bacardi Superior rum
10 ml Giffard White Creme de Cacao
4 dashes Bitter Truth Xocolatl Mole
2 ml Lagavulin

Stirr alle ingrdiënten met ijs totdat alles goed gekoeld is. Fine strain daarna in een coupe glas. Gebruik als garnering een vanille stokje

Scott wilde met deze cocktail een uitgebalanceerde digistieve cocktail maken die moet smaken naar meer maar toch elke keer iets mysterieus blijft houden.

2. Erik Lorincz met de Malecon

50 ml Bacardi Superior rum
15 ml Tawny prot
10 ml Dry Oloroso sherry
30 ml Limoensap
2 barspoons basterdsuiker
3 dashes Peychaud’s bitters

Shake alle ingrediënten in een met ijs gevulde shaker. Fine strain daarna een coupette. Gebruik als garnering een kristalhelder ijsklontje.

Erik heeft zich laten inspireren door de levenswijze van de Cubanen. Zij vinden dat de essentie van het leven inhoudt, dat het een feit is dat je geboren wordt en dat je ook zult sterven en dat je moet genieten van elke dag en overal het beste van moet maken. Zijn cocktail is de ook gebasseerd hierop. Het is een cocktail waarvan je op elk moment van de dag kunt genieten.

3. Matthew Dakers met de Angels Draft

50 ml Bacardi Superior rum
10 ml gele Chartreuse
20 ml Limoensap
10 ml Honing
10 ml Eitwit
1 dash grapefruit bitters
2-3 mint blaadjes

Shake alle ingrdiënten in een met ijs gevulde shaker. Fine strain hierna in een voorgekoeld coupette glas. Gebruik grapefruit zest en spray dit rond het glas. Leg daarna nog een mintblaadje bovenop.

Matthew is gefacineerd door de theorie van het ‘engelen deel’, dit houdt in dat tijdens het rijpen van de rum er telkens een klein gedeelte verdampt en dit zou dan voor de engelen zijn. Dit zou dus de cocktail moeten zijn voor de engelen.

Deze drie winnaars krijgen een VIP reis naar Miami en zullen afreizen naar Puero Rico. Daarnaast gaat Bacardi samenwerken met de winnaars om te kijken welke cocktail het meest succesvol zal blijken.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!