Home / Artikelen  / Infuseren van drank

Infuseren van drank

banner

Infuseren of maceratie is een goede manier om extra diepte in je drankje te krijgen. Zo hebben we in de filmpjes van Andrew Nicholls al een paar spirits voorbij zien komen die door middel van de sous vide zijn geinfuseerd waardoor de tijd van de infusie een stuk korter is omdat je speelt met druk en temperatuur. Erg leuke manier om binnen een korte tijd een bepaalde dimensie toe te voegen aan je drankje. Echter wil ik nu niet ingaan op het saus vide infuseren, maar juist back to basic.

Concept

Het concept van infuseren is eigenlijk heel eenvoudig, je voegt namelijk een smaak toe aan een bepaalde drank. Vodka is een van de meest gebruikte spirits als het gaat om infusie, denk bijvoorbeeld aan de bekende vanille vodka die zelf makkelijk te maken is door een vanillepeultje toe te voegen aan je favoriete vodka. Meestal worden witte spirits geinfuseerd zoals gin, sake en lichte rum, echter is het infuseren van donkere spirits ook mogelijk maar vergt het iets meer kennis door het karakter en diepte van een drankje zodat je de goede eigenschappen juist naar boven haalt.

Infuseren

Het concept van infuseren is eigenlijk vrij eenvoudig, je voegt namelijk extra ingrediënten toe aan een drank en laat het even staan zodat de smaak in je drank trekt.

1) Het eerste wat je doet is een spirit kiezen, als je net begint zou ik een neutrale spirit kiezen zoals vodka zodat je het verschil goed proeft.

2) Kies je kruiden, specerijen, noten of vruchten waarvan jij denkt dat het goed werkt in je drankje. Denk niet altijd vanille maar experimenteer ook eens een keer met basilicum, knoflook, rozemarijn of walnoten.

3) Zorg er wel voor dat je niet in de originele fles infuseerd maar in een luchtdichte pot. De reden hiervoor is vrij logisch, maar lang niet iedereen denkt eraan. De kruiden, specerijen, noten of vruchten die je gebruikt wil je namelijk op een gegeven moment scheiden van je spirit omdat de infusie is gelukt en het langer laten staan alleen de smaak verpest. Gebruik kleinere potjes als je alleen wilt experimenteren zodat je niks verspilt als de infusie mislukt of als je gewoon in een keer meerdere infusies wilt proberen.

4) Was de ingrediënten die je wilt gebruiken en dep het droog. Voeg ze daarna toe in een luchtdichte pot met de drank die je gebruikt.

5) Bewaar de infusie op een koele donkere plek en schud het tussen de 3 en 5 keer per dag voor zolang je het wilt infuseren.

6) Proef elke dag je infusie om te kijken of de spirit naar wens is.

7) Strain de infusie in je fles met een finestrainer als je vind dat de infusie is gelukt, dit kan 24 uur zijn maar ook 5 dagen afhankelijk van hetgeen wat je wilt infuseren.

Bacon infused Bourbon

Een van mijn meest favoriete infusions is de Bacon infused Bourbon, velen walgen bij het horen van deze combinatie, maar ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat het o zo lekker is in een Old Fashioned.

1) Om de bourbon te infuseren gebruik je 3 of 4 plakjes bacon of ontbijtspek, zolang het maar lekker rokerig is. Bak de spekjes rustig in een pan zodat het vet vrij komt en bewaar het baconvet, je hebt ongeveer 30ml nodig voor een fles bourbon.

2) Giet de Bourbon in een luchtdichte pot en voeg hier de licht afgekoelde bacon vet aan toe. Roer het geheel tot het goed is vermengt en laat het mengsel op kamertemperatuur 5 uur staan.

3) Plaats de pot nu in de vriezer en laat het een uur staan waardoor het vet zich scheidt van de Bourbon. Haal het vet uit de Bourbon en giet het geinfuseerde weer met een zeef in een fles.

4) Maak je Old Fashioned zoals je hem normaal maakt of vervang de suiker door maple syrup.

5) GENIET! MAAR DRINK MET MATE 😉

Eigenlijk ben ik benieuwd naar wat jullie creëren, wat is jullie mooiste infusie?

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!