Home / Artikelen  / Imbibe top 25 – deel 1

Imbibe top 25 – deel 1

banner

In de Mei/Juni editie van Imbibe Magazine is een artikel geplaatst door Paul Clarke met een lijst van de 25 meest invloedrijke cocktails van de afgelopen eeuw. Naar aanleiding van deze lijst is ook een lijst opgesteld van de 25 meest invloedrijke cocktailpersoonlijkheden geplaatst op de website van Imbibe. Voor deze lijst heeft Imbibe gekeken naar de specifieken invloed op de cocktail en niet zozeer de invloed van een spirit. In het eerste deel van dit twee delige artikel behandelen we 12 bartenders.

Tony Abou-Ganim

Tony Abou-Ganim begon zijn bartender carrière in 1980, en drie eeuwen later heeft hij een groot deel van de bartenders weten te beïnvloeden met zijn visie van moderne bartending. Daarbij komt ook een lijn van cocktails tools kijken, een aantal televisie verschijningen en heeft onlangs ook zijn eigen boek genaamd ‘The Modern Mixologist’ gelanceerd.

Don Beach

Denk Tiki en Don Beach (Ernest Raymond Beaumont-Gantt) is het eerste wat in je opkomt, de bedenker van de Zombie cocktail die zijn eerste Polynesische getinte restaurant ‘Don the Beachcomber’ opende in Los Angeles in 1934. Zonder Don Beach is tiki niet wat het is de dag van vandaag.

Victor Bergeron

Victor Bergeron veranderde in 1937 zijn bar/restaurant in Oakland, California van Hinky Dink’s in Trader Vic’s. Hij wordt gezien als de man die de eerste Mai Tai creëerde en tevens de auteur van verschillende tiki cocktail boeken. Bergeron opende meer dan 20 franchises van Trader Vic’s over de hele wereld.

Jeff Berry

Tiki historicus Jeff “Beachbum” Berry heeft 5 boeken geschreven over Polynesische cocktail cultuur. Hij geeft cocktail seminars over de hele wereld en helpt de nieuwe generatie tiki liefhebbers de waardering te krijgen wat het verdiend.

Salvatore Calabrese

Vaak ‘The Maestro’ genoemd door zijn collega’s heeft deze bartender legende 10 cocktail boeken gepubliceerd, waarvan het eerste boek ‘Classic Cocktails’ een miljoen keer over de toonbank ging.

Ada Coleman

Als hoofd bartender van American Bar, Savoy Hotel begin 20st eeuw was Ada Coleman een van de eerste bekende vrouwelijke bartenders. Ze maakte cocktail voor bekende schrijvers, mensen van adel en bekende acteurs. Sir Charles Hawtrey inspireerde haar om de Hanky Panky te creëren, een van de eerste cocktails waar Fernet Branca bevatte.

Harry Craddock

De in Amerika geboren Harry Craddock verliet de VS tijdens de drooglegging om zijn beroep in London’s Savoy Hotel voort te zetten. Hij wordt gezien als de man die de dry Martini populair heeft gemaakt en publiceerde ‘ The Savoy Cocktail Book’ in 1930.

Dale DeGroff

King Cocktail zoals hij ook word genoemd, kreeg zijn status door klassieke cocktails en verse ingrediënten in de jaren 80. Sinds die tijd heeft hij legioenen bartenders geinspireerd om hun beroep tot een hoger niveau te tillen. Als auteur van ‘The Craft of the Cocktail’ heeft DeGroff verschillende cocktailrecepten ontwikkeld en is ook een van de oprichters van ‘The Museum of the American Cocktail’.

Patrick Gavin Duffy

Als bartender van de New Yorkse bar Ashland House voor 40 jaar, heeft Patrick Gavin Duffy drankjes geserveerd aan bekende mensen als Mark Twain, Oscar Wilde en J.P. Morgan. Hij verwerkte de favoriete drankjes van deze bekendheden in boeken als ‘The Official Mixer’s Manual’ en ‘The Standard Bartender’s Guide.

David Embury

Noch bartender of journalist was David Embury de eerste connaisseur die een cocktail boek publiceerde door zijn liefde voor goed gemaakte drankjes. Zijn immens populaire boek, ‘The Fine Art of Mixing Drinks’, werd gepubliceerd in 1948 en wordt gezien als de eerste cocktail gids voor hobbyisten en professionals.

Hugo Ensslin

De in Duitsland geboren bartender Hugo Ensslin schreef het boek ‘Recipes for Mixed Drinks’ in 1917, het laatste bartender guide die voor de drooglegging werd gepubliceerd. Het boek bevatte de eerste gedrukte versie van de Aviation Cocktail en verschillende nieuwe ingrediënten zoals grenadine, applejack en triple sec. Ensslin word gezien als een van de invloedrijke personen voor Harry Craddock en Patrik Gavin Duffy.

Ray Foley

Voorheen marinier en bartender, lanceerde Ray Foley de eerste Bartender Magazine 3 decennium geleden. Ook is hij auteur van verschillende bartender boeken en oprichter van ‘The Bartenders Foundation’, een non-profit organisatie die geld inzamelt voor bartenders en hun familie voor een opleiding.

Bron: Imbibe Magazine

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!