Home / Artikelen  / Excursie Bols Corenwynen

Excursie Bols Corenwynen

banner

Op woensdag 11 november waren wij uitgenodigd om een bezoek te brengen aan ’t Lootsje in Zoetermeer waar wij een rondleiding kregen door de vatenopslag en een korte historie te horen kregen van Bols in het Bols Museum.

Ontvangst

Om 12 uur was de ontvangst bij de House of Bols waar veel leden van de Nederlandse Bartenders Club aanwezig waren. Omdat het zo’n grote groep was werden we ingedeeld in drie verschillende groepen, te onderscheiden door ons bandje. Om een uur of 12.15 vertrokken we met de bus richting Zoetermeer.

Aankomst

Bij aankomst bleek dat iedereen een identiteit bewijs bij zich moest hebben. Helaas hadden een aantal mensen geen ID bij zich en duurde het inchecken langer dan verwacht. Nadat alles was opgelost werden we begeleid naar het gedeelte van het terrein waar het Bols Museum en ’t Lootsje zich bevonden.

Bols Museum

In het Bols Museum kregen we het een en ander te horen over de geschiedenis van de Familie Bols. Zo opende de familie Bols in 1575 ” ’t Lootsje”, een kleine stokerij in Amsterdam. Het bedrijf groeide echter zo hard dat het al snel verhuisde naar een nieuw onderkomen. In 1652 werd Lucas Bols geboren en maakte van het bedrijf een internationaal bekende merknaam.

In 1816 stierf de laatste mannelijke erfgenaam van de familie Bols, waarna het bedrijf met de 250 recepten werd verkocht. Een van de voorwaarden van de verkoop was dat de merknaam Bols behouden zou blijven.

Nadat het bedrijf in verschillende handen is geweest vestigde Bols zich in Zoetermeer en werd in 2000 overgenomen door Remy Cointreau. In 2006 werd Bols echter weer zelfstandig onder leiding van Huub van Doorne.

’t Lootsje

Onder leiding van Lucas Bols Meester Distillateur Piet van Leijenhorst kregen we een rondleiding in de vatenopslag waar Bols Corenwyn in Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten ligt te rijpen. Hier vertelde Piet van Leijenhorst het geheim van het distilleren en blenden van de Bols Corenwynen.

Terugweg

Om een uurtje of 16.00 gingen we met de bus richting the House of Bols. Daar aangekomen kregen we een rondleiding door de House of Bols met aan het slot cocktails en amuses in de spiegelbar.

Master Class

Na de cocktails en amuses werden we verzocht om plaats te nemen bij de Bols Bartending Academy. Hier vertelde Rob Rademaker wat je nou allemaal met Bols Corenwyn en Bokma 5 jaar kon maken. Zo maakte Rob een Stormy VOC wat uiteraard geïnspireerd was door de Dark and Stormy en een Hazelnut Old Fashioned, een twist van een van mijn persoonlijk favoriete cocktail de “Old Fashioned”.

Uiteraard kregen we zelf ook de kans om het een en ander te maken.

[nggallery id=10]

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!