Home / Overig  / Apps  / Difford's Guide iPad app

Difford's Guide iPad app

banner

De iPad is nu langer dan een maand in Nederland, uiteraard konden we niet achterblijven en hebben een paar van deze mooie apparaatjes aangeschaft. Voor degenen die in een doos hebben geleefd, check hier om meer te weten te komen over de iPad. Je vraagt je natuurlijk af wat een artikel over de iPad eigenlijk op Sensez doet, de reden kan ik je eigenlijk meteen vertellen; er schijnen namelijk een aantal apps beschikbaar te zijn die voor bartenders en cocktail liefhebbers zeer aantrekkelijk zijn. Deze week ga ik meer vertellen over de app van de welbekende bartender Simon Difford, Difford’s Guide to Cocktails #8.

Het boek

Voor degenen die de gedrukte versie niet kennen is Difford’s Guide to Cocktails #8 de 8st editie van bartender Simon Difford. Sinds 2001 is het boek een begrip voor veel cocktail liefhebbers, amateur bartenders en bartenders. Het boek heeft welgeteld 500 bladzijdes en bevat meer dan 2500 recepten, alle recepten bevatten ook een foto in kleur van het desbetreffende cocktail. Vaak wordt de Difford’s Guide terecht ook wel de encyclopedie genoemd van de cocktails. Je kan je voorstellen dat het geen pretje is om het boek overal mee naartoe te nemen, maar er is goed nieuws! Er is namelijk ook een iPad versie!

App

De iPad versie van Difford’s Guide #8 is te vinden in de app store voor een kleine €5,49. Na de installatie van de 89.6 mb tellende app verschijnt de app op je iPad, die overigens ook werkt zonder actieve internet verbinding nadat je het hebt gedownload. Bij het opstarten van de app kom je bij het beginscherm waar je naast de introductie ook meer te weten kan komen over bartenders basics, bartenders kit, glaswerk, garneringen, cocktail essentials en app hulp. Eigenlijk niet zoveel anders dan het boek.

Ontbreken van video’s

Wat me vooral opviel is dat de app qua basics niet heel veel verschilt van het boek. Ik had eigenlijk verwacht dat je bij het stukje ‘Bartenders Basic’ video’s kan vinden over de basistechnieken, wat natuurlijk uitstekend bij de iPad past. Echter bestaat dit stukje niet uit video’s maar uit tekst en foto’s zoals bij het echte boek. Het ontbreken van video’s is voor mij en veel bartenders niet erg omdat je eigenlijk de technieken al kent, maar zou voor de beginnende bartender wel echt een aanvulling zijn geweest.

Recepten

Door rechtsboven op een klein tabje te klikken met de titel ‘Cocktails’ kan je door de cocktails bladeren die in het boek zijn vertegenwoordigd. Wat wel echt een aanvulling is ten opzichte van het boek is dat je makkelijk kan zoeken naar een bepaalde cocktail zonder te hoeven bladeren wat je in het boek wel moet doen.

Drinks Cabinet

Stel je hebt thuis wat drank staan maar je weet bij god niet wat je er allemaal mee kan maken. Ook hier heeft de app een oplossing voor gevonden, er is namelijk een virtuele drinks cabinet waar je aan kan geven welke flessen je allemaal thuis hebt staan.

Daarna kan je vanzelfsprekend zien welke cocktails je kan maken met de ingrediënten die je in huis hebt. Waar helaas geen rekening mee is gehouden is dat bijproducten zoals suikersiroop, vruchten, vruchtensappen en fris niet zijn aangegeven waardoor je niet altijd alles kan maken als je plaatselijke supermarkt is gesloten.

Favorieten

Heb je een mooi recept gevonden met de cocktail app en je bent bang dat je de naam vergeet van de cocktail, dan kan je het desbetreffende cocktail heel makkelijk in je favorieten opslaan door de ‘Love This!’ button te drukken. Zo ontstaat er een lijst met cocktails die je echt interessant vindt of die je al een keer hebt geprobeerd.

Social media

Je favoriete cocktailrecept delen of aan je vrienden laten weten wat je aan het drinken bent op Facebook? Ook dat kan met de app door simpelweg de ‘Share’ tap te gebruiken.

Duss…

Anders dan de iPhone app (Cocktails Made Easy for iPhone met 500 recepten) bevat de iPad app +2500 recepten en spreken de voordelen van de app voor zich. Als je dus een iPad hebt en je bent een liefhebber van goede drankjes (en uiteraard 18+) dan zou je deze app eigenlijk niet kunnen laten liggen.

screenshots: Difford’s Guide to Cocktails #8 iPad app

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!