Home / Artikelen  / De vader van alle bartenders

De vader van alle bartenders

banner

Een Engelse reiziger genaamd Edward Hingston bezocht in 1863 de bar van het Occidental hotel in San Francisco. Eenmaal daar was hij onder de indruk van de bartender. Niet alleen door de sieraden die hij droeg of het mooie materiaal waarmee hij werkte maar ook door de lekkere drankjes waarvan hij in Engeland nog nooit had gehoord. Hingston was op dat moment bij niemand minder dan Jerry Thomas.

The Professor
Helaas kennen veel bartenders van tegenwoordig deze legende niet. Geboren in 1830 werd Jerry Thomas vaak gezien als de vader van de cocktail. Niet dat hij de cocktail had uitgevonden maar juist omdat hij de cocktail verzorgde, opvoedde en het introduceerde aan de wereld om hem heen. Door zijn vakmanschap en creativiteit werd hij ook weleens ‘the professor’ genoemd.

Hij leerde het bartender vak in New Haven, Connecticut, voordat hij naar California vertrok. Tijdens de ‘Gold Rush’ werkte hij daar als bartender, entertainer en goudzoeker. In 1851 verhuisde hij naar New York waar hij zijn eerste (van de vier ) bar opende. Na een tijdje zijn eigen bar gehad te hebben is hij gaan rondreizen om te werken als bartender. Op een bepaald moment is hij zelfs naar Europa gegaan om daar zijn kunsten te vertonen met zijn zilveren barset versierd met diamanten. Tijdens zijn periode bij het Occidental hotel verdiende Jerry Thomas 100 dollar per week, meer dan de vice president van Amerika op dat moment.

The Bar-Tender’s Guide
In 1862 speelde hij een belangrijke rol in de cocktailwereld, hij publiceerde ‘The Bar-Tender’s Guide” ( alternatieve titels: How to Mix Drinks of Bon Vivant’s Companion) dat het eerste receptenboek was voor bartenders maar ook het eerste boek over wat wij ‘cocktails’ noemen. In de loop van de jaren breidde hij dit boek uit met meerdere recepten waaronder de Tom Collins.

Legende
Jerry Thomas heeft veel betekent voor de ontwikkeling van de cocktail en de groei van de cocktail. Tot op de dag van vandaag worden veel bartenders nog steeds geinspireerd door deze cocktail legende.

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!