Home / Artikelen  / Bombay Sapphire Masterclass

Bombay Sapphire Masterclass

banner

Niet wetend wat wij moesten verwachten, liepen wij het Amstel Hotel binnen. Na wat rondvragen kwamen we erachter dat we in de spiegelzaal moesten zijn. En jawel, we werden meteen vriendelijk ontvangen door Albert van Beeck Calkoen, Brand Ambassador van Grey Goose en Bombay Sapphire. Nog steeds niet wetend wat het programma inhield kregen we een Collins en konden we heerlijk onder het genot van een drankje bijkletsen met oude bekenden.

It’s a Vodka world

Bombay Sapphire werd gelanceerd in 1988, in een tijd dat vodka de wereld domineerde. Gin dat al in de markt was zat meestal in een groene of doorzichtige fles. Bombay Sapphire onderscheid zich hierin door de blauwe fles die ze hebben. London Dry Gin mag alleen met natuurlijke ingrediënten worden gemaakt tijdens de productieproces waarbij ‘juniper’ duidelijk aanwezig moet zijn, het toevoegen van ingrediënten na de distillatie is niet mogelijk. De spirit is drie keer gedistilleerd waarbij de dampen van alcohol door een mandje van ingrediënten gaat om de smaak en aroma te verkrijgen. Dit zorgt voor een lichtere en meer bloemige gin, anders dan de meer voorkomende harde gin. Door de komst van Bombay Sapphire gingen mensen ook meer Gin drinken.

Master Class

Niemand minder dan Global Brand Ambassador Merlin Griffith gaf de masterclass over Bombay Sapphire. Hij had hiervoor de 10 botanische ingrediënten die voorkomen in Bombay Sapphire apart infused en de droge vorm van deze ingrediënten beschikbaar gesteld. Deze deconstructive tasting is om de ingrediënten stuk voor stuk te begrijpen en te proeven zodat je deze ook kan herkennen bij het drinken van Bombay Sapphire en ook weet wat je proeft.

Zo kregen wij de volgende ingrediënten in droge vorm en in vloeibare vorm te ruiken en te proeven:

– Jeneverbes uit Italië
– Spaanse citroenschillen
– Marokkaanse korianderzaad
– Orris uit Italië
– Angelicawortel uit Saxony
– Amandelen uit Spanje
– Liquorice uit China
– Grains of Paradise uit West-Afrika
– Cubeh Berries uit Java

Het mooie van de deconstructive tasting is dat we alle ingrediënten die we afzonderlijk hebben geproefd ook echt herkennen in Bombay Sapphire.

Merlin Griffith sloot zijn gedeelte van de masterclass af met een Dry Martini with a twist. Hij drukte hiervoor vormpjes in zijn zest en serveerde het op een plateau met droogijs.

Lydia Reismueller

De tweede gastspreekster komt helemaal uit NYC en is werkzaam bij de PDT in New York. Zij maakte voor ons cocktails waarbij de smaak van de afzonderlijke ingrediënten van Bombay Sapphire goed naar voren kwamen. Ze gebruikte hierbij ingrediënten die we normaal niet gebruiken in cocktails zoals koriander zaad, kastanje honing, radicchio, baby lemon basil, micro komkommer en Szechwan peppers.

Na de presentatie heeft ze ons nog wat dingen laten proeven zoals de zelfgemaakte hazelnoot bitters.

Wij willen graag Albert bedanken voor de uitnodiging en Lydia en Merlin bedanken voor hun presentaties.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!