Home / Artikelen  / Masterclass Gary Regan

Masterclass Gary Regan

banner

30 augustus gaf Gary Regan een masterclass bij de Bols Bartending Academy. Gary begon met een tasting over gin. Hierin wilde hij mensen duidelijk maken dat er naast smaken ook bepaalde gevoelens en beelden naar boven kunnen komen bij het proeven van dranken. Het hoeven dus geen smaken te zijn die men erkend. Gary gaf zelf een voorbeeld; stof en anijs. Hierbij vond hij dat anijs een smaak was die hierbij goed zou passen. Enkele opmerking van de deelnemers waren zeewier, speculaas, de geur van een regenjas en gember.

Na deze gin tasting en de lunch ging Gary verder met een presentatie over hoe je als bartender beter kan presteren tijdens wedstrijden. Belangrijk hierbij is dat een cocktail simpel en uniek is. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de sponsors. Recepten waarbij hun producten kunnen worden gepromoot zijn hierbij belangrijke criteria. Naast deze punten kun je ook kijken naar de jury. Als je weet wie de jury is kun je hier op inspelen. Gary bijvoorbeeld houdt van sterke dranken en dit kun je dan weer doorvoeren in je cocktail. Zorg dat je verhaal duidelijk is. Ga niet een heel verhaal bedenken maar hou het simpel. Zorg dat het basis ingrediënt er goed uitkomt. De overige ingrediënten moeten in harmonie gaan met de basis en deze niet naar de achtergrond laten verdrijven. Cocktails moeten dus niet te druk zijn met smaken.

Na deze presentatie was het tijd voor de freestyle. Iedereen werd kreeg een bepaalde gin toegewezen en ging aan de slag om cocktails te bereiden op basis van wat Gary net vertelde over het meedoen aan wedstrijden. Er waren zeer veel producten voorradig om mee te werken. Zo was er g’vine, tabu, bokers bitters en nog veel meer.

Nadat iedereen zijn eigen creatie had bedacht tijdens de freestyle sessie, moest elke bartender deze ook gaan presenteren tijdens een kleine competitie. Enkele punten waar op gelet wordt waren; smaak, presentatie en de naam.

Sten van de Minibar trapte af met zijn cocktail de Londons Burning.

75 ml Damrak gin
Wash van Absinth
Halve passie vrucht
10 ml maraschino likeur
3 dashes orange bitters

Shaken met ijs en grof strainen zodat er wat pitjes van de passievrucht in het glas terecht komen.

Ook Misha Vorstermans van Vesper bar had een originele cocktail bereidt, de Peychauds Blush.

80 ml Bols genever
Barspoon Butterscotch
Barspoon Absinth
Dash Peychaud bitters

Stirren met ijs en strainen in een klassieke cocktail coupe.

De overige recepten van alle deelnemers zullen we binnenkort hier ook plaatsen.

Het uiteindelijke doel van deze masterclass is om alle bartenders bij elkaar te krijgen en kennis met elkaar te delen. Op deze manier blijft de cocktailwereld steeds verder in ontwikkeling en kan deze trend verder groeien in Nederland.

[nggallery id=27]

tekst: Roy Visser
foto’s: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!