Home / Artikelen  / BCB update: Open your own TikiBar door Angus Winchester

BCB update: Open your own TikiBar door Angus Winchester

banner

Zoals bekend is Tiki op dit moment helemaal ‘hot and happening’ binnen de barindustrie. Angus Winchester, Jamie Wilson en Anjy Cameron (de eigenaars van Cheeky Tiki) vertelden ons vandaag over het openen van een Tikibar. Trader Vic’s en Don the Beachcomber zijn natuurlijk hele bekende voorbeelden hierin maar waar moet je nu allemaal aan denken als je zelf een Tikibar willen openen?

Bij Tiki moet je rekening houden met de 5p’s. Product, plaats, profit, personen en speciaal voor Tiki is er die vijfde P namelijk, Polynesie. De sfeer van Polynesie moet altijd vertegenwoordigt zijn bij een Tikibar. Uiteraard zijn Tiki cocktails ook vaak hele sterke cocktails en is een naam ook belangrijk. Er zijn zoveel verschillende geweldige namen bedacht zoals, Rhum Rhapsodie, Zombie en natuurlijk ook de Mai Tai. Het gaat er hierbij om, dat de naam pakkend is.

Een heel belangrijk punt voor een Tikibar is personeel (geldt eigenlijk voor de hele hospitality industrie). De aloha spirit moet ook door je personeel uitgestraald worden (geldt niet alleen voor de kleding maar voor de hele uitstraling). Dit geeft een extra dimensie voor de gasten. Je personeel trainen hierin is een belangrijk punt.

Plaats geldt hierin niet zozeer als locatie maar eerder aan de uitstraling van je bar. Denk aan bamboo, tiki beelden en meer. Je kan hier veel kanten mee op maar denk er wel aan dat je zorgt voor de juiste sfeer. Naast de inrichting, kun je natuurlijk ook niet zonder tiki mugs. Deze zijn er in zoveel verschillende soorten en maten. Ze zijn op dit moment zo populair dat ze zelfs vaak door de gasten worden meegenomen uit je bar (misschien diefstal poortjes bij uitgang???).

Laatste belangrijke punt wat we nog willen aansnijden is profit. Hierin is promotie heel erg belangrijk. Laat de mensen weten wat het is. Vertel dat dit totaal iets anders is dan wat men gewend is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die hier hun bedrijfsborrel kunnen geven en meer van dit soort promotie om de mensen te laten weten dat je er bent. Verse producten is ook van belang voor je winst. In sommige gevallen kan je beter van te voren al verschillende batches maken. Je kan niet alles vers gaan maken, omdat bij tiki cocktails vaak heel veel verschillende producten worden gebruikt, is het vaak sneller om bepaalde dingen al voor te bereiden. Door verkeerd omgaan met je ingredienten kan tiki je een heleboel geld kosten en hoe leuk tiki ook is, het gaat natuurlijk ook altijd om geld verdienen.

Tiki is op dit moment ‘hot’ dus mocht je er aan zitten te denken om in Nederland of België een Tikibar te openen dan is dit helemaal geen verkeerd idee. Zorg er wel voor dat je het goed doet. Tiki is niet zomaar een tropisch uitziende bar. Het hele concept moet je doorvoeren in je inrichting, glaswerk en je personeel. Doe dit allemaal goed en je bezorgt jezelf en je gasten een lach op hun gezicht.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!