Home / Artikelen  / BCB update: Bar Myth Busters door Don Lee

BCB update: Bar Myth Busters door Don Lee

banner

Dag twee van de Berlin Bar Convent 2011 is in volle gang en we willen jullie weer even op de hoogte brengen van de volgende interessante seminar. Don Lee van Cocktailkingdom vertelt ons vandaag over enkele bar mythes zoals double frosted ice. Deze seminar gaat voornamelijk over de wetenschap binnen de cocktail branche.

Don nam ons mee op een reis door de wetenschap achter de cocktails. Hoeveel is bijvoorbeeld nu eigenlijk een dash? Dit is gemiddeld 0.75 gram. Er werd ook een live test gedaan met het publiek. Iedereen kreeg drie glazen waarvan twee Coca Cola en een Pepsi (verdeeld over A,B en C glazen) uitgedeeld om te proeven. Het ging er hierom welk product anders was dan de andere twee. Het moeilijke hiervan is, is dat het heel lastig is om de juiste keuze te maken. Het gaat dan niet meer om voorkeuren maar om smaak en het is heel moeilijk om hier het verschil in te proeven. (A was uiteindelijk Pepsi en uiteraard had yours truly het goed)

Het gebruik van ijs, was een ander punt waar Don over praatte. Waarom is er bijvoorbeeld een soort witte wolk in het midden van je ijs. Dit is eigenlijk helemaal geen ijs. Het is lucht en bepaalde mineralen die in het ijs zitten. Het bevriest van buiten naar binnen maar in het midden blijft een klein gedeelte aan onzuiverheden over. Door vanuit een bepaalde richting te vriezen kan dit verholpen en kun je helder ijs krijgen (je krijgt het nooit helemaal zuiver maar dit gedeelte kun je wegsnijden). Helder ijs is trouwens per definitie niet beter dan ‘onzuiver’ ijs. Het gebruik van warm water is ook een optie om minder onzuiverheden te krijgen in je ijs. Dit komt doordat het een bepaalde richting op vriest en doordat het sneller bevriest dan koud water.

Uiteindelijk gaat het niet om de grootte van het ijs of de temperatuur van het ijs. Het gaat erom hoe je een cocktail eruit wil laten zien. Volgens Don is een groot stuk, helder ijs gewoon ‘damn sexy’ en daar draait het uiteindelijk om. Wat vinden je gasten leuk om te zien? Hoe wil jij als bartender je cocktails presenteren? Het draait bij cocktails om emotie en ervaringen van je gasten uit het verleden. Speel hier goed op in en je gasten zullen het waarderen.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!