Home / Artikelen  / Bartender Brothers | Russian Bar Culture

Bartender Brothers | Russian Bar Culture

bartenders-brothers
banner

Afgelopen maandag hield Bols een seminar over de Russische barcultuur. De Bartender Brothers waren vanuit Rusland naar Amsterdam gekomen om ons mee te nemen op een reis naar en door Rusland. De Brothers zijn acht top bartenders uit Rusland die met dit initiatief de barcultuur in Rusland naar een hoger plan willen trekken.

De avond stond in het teken van de verschillende facetten van de Russische barcultuur door de jaren heen. Zo kregen we enkele typische Russische dranken te proeven. Medostav bijvoorbeeld is een drankje op basis honing. Hierdoor leek het dan ook sterk op honingbier. Kvas was een ander drankje dat we kregen. Deze spirit op basis van onder andere brood, fruit en water, deed sterk denken aan stroop.

Uiteraard ging het ook over vodka. Vroeger was vodka eigenlijk gewoon infused broodwijn maar sinds de 18de eeuw is dit helemaal veranderd en is vodka geworden tot het product zoals wij dit nu kennen. Vodka wordt in Rusland ook gezien als een soort tafelwijn. Zoals wij hier een flesje wijn bestellen bij het eten, staat er in Rusland een fles vodka op tafel. Dat zijn dus geen diners waar je ongeschonden van tafel zult stappen.

Door de jaren heen zijn er natuurlijk ook veel cocktails ontstaan die iets met Rusland te maken hebben. Binnen de barcultuur zijn er ongeveer 30 cocktails die iets Russisch hebben. De bekendste zijn natuurlijk de Moscow Mule, Black Russian en natuurlijk de White Russian. Een iets minder bekende cocktail is de Volga Boatmen. Deze cocktail bestaat uit sinaasappelsap, kirsch en natuurlijk vodka. De hoeveelheid vodka varieert van 3 tot 5 delen (ligt er waarschijnlijk aan hoe gezellig de avond moet worden).

De eerste bar in Rusland kwam er in 1563 en heette Kabak en was gevestigd in Moskou. Pas velen eeuwen later, namelijk in 1938 kwam de eerste echte cocktailbar in Rusland, namelijk The Cocktail Hall. Hier kon men voor het eerst genieten van een echte cocktail. Helaas werd deze bar in de jaren 50 wel weer gesloten maar het is wel een pioneer geweest voor de Russische barcultuur. Door deze bar zijn er velen gevolgd. Sinds 1993 heeft Rusland ook zijn eigen Bartenders vereniging. Zij zorgen ervoor dat Rusland zich blijft ontwikkelen op het gebied van cocktails.

Het was een ietwat chaotische seminar, waarbij de taalbarrière soms wat lastig was maar het was wel heel gezellig met onze vrienden uit Rusland. We zijn weer een stuk wijzer geworden over Rusland als cocktailland en we denken dan ook dat er in de toekomst nog mooie dingen zullen komen uit Rusland. Wij zijn trouwens wel benieuwd hoe laat het nog is geworden, want de heren waren volgens mij nog lang niet moe en wilden nog heel graag Amsterdam op z’n kop zetten. Als iemand hier nog verhalen/foto’s van heeft dan ontvangen wij die graag. Wij hebben in ieder geval nog wel enkele foto’s voor je van de avond op de Facebook Pagina van Sensez. Nog geen fan van ons op Facebook? ff doen dan;)

foto’s: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!