Home / Events  / World Class | Great Ladies | Extra

World Class | Great Ladies | Extra

diageo-reserve
banner

Zoals beloofd zouden we nog een uitgebreid verslag posten over de World Class. Het duurde iets langer dan gehoopt maar hij is er dan toch. 5 maart jl. was het namelijk tijd voor de tweede Nederlandse editie van Diageo’s World Class 2012. Daar waar de vorige editie met als thema Gentleman’s drink werd gehouden in de Nolet distillery in Schiedam werd er voor het thema voor deze editie – Great Drinks, Inspired by Great Ladies gekozen voor de Industrieele Groote Club in Amsterdam. Aan alle 27 deelnemers werd voor dit thema de volgende vraag gesteld: Behind every great man, there is a great lady – who is yours? De deelnemers werden hiermee voorafgaand gebriefed om hun inspiratie te halen uit great ladies uit het verleden of heden die ze aan de jury moesten presenteren in de vorm van een cocktail voor de Great Ladies Challenge. Maar World Class is natuurlijk meer dan alleen competitie. De 3 elementen die in elke World Class editie naar voren komen zijn inspiratie, educatie en competitie. Ook dient World Class als een platform om van elkaar te leren en te netwerken. Voordat we jullie gaan vertellen hoe de dag is verlopen willen we eerst graag nog wat vertellen over de indrukwekkende locatie, De Industrieele Groote Club.

De Industrieele Groote Club

World Class koos De Industrieele Groote Club niet alleen als locatie om de geweldige uitstraling die dit pand van binnen en van buiten heeft maar ook om het verhaal erachter en het doel van de club. De club met het clubhuis aan de Dam, die van oudsher een huis voor de rijke gelijkgestemden was, werd opgericht in 1913 en in eerste instantie was dit alleen voor mannen. Vanaf 1975 was het ook mogelijk voor vrouwen om lid te worden. Tegenwoordig zijn er ongeveer 1700 vrouwelijke leden en de ICG erkent dat deze groep steeds belangrijker en groter wordt in de hedendaagse gemeenschap en dus ook voor de club. Het doel van de IGC is een plek te creeeren waar men samenkomt om van elkaar te leren en elkaar te inspireren en dit zijn natuurlijk ook de belangrijkste elementen van de World Class. Zeer veel Nederlandse hoogwaardigheids bekleders zijn hier lid of zijn lid geweest (denk bijvoorbeeld aan leden van het koningshuis). We hadden wel oren naar een lidmaatschap maar helaas moet je door minimaal drie leden worden voorgedragen wil je überhaupt in aanmerking komen voor een lidmaatschap van deze prestigieuze club.

Ada Coleman

De dag begon met een welkomstwoord van de brand ambassadors Herman van der Meij en Remco Babay. Zij gaven een korte inleiding van de dag en World Class, waarna Andrew Nicholls het stokje over nam en ons vervolgens de great lady in de bartender wereld – Ada Coleman -presenteerde en vertelde waarom zij tot de top behoorde. Dit was namelijk niet alleen om haar techniek maar ook haar hosting skills en body language. Deelnemers kregen de boodschap hier aan te werken, en op te letten tijdens de challenge maar ook tijdens hun werk. Ada Coleman was de eerste vrouwelijke headbartender van het Savoy Hotel in London. Tegenwoordig kun je als bartender overal je informatie vandaan halen maar in haar tijd was dit natuurlijk compleet anders. Zij begon als bartender in 1899 op 24 jarige leeftijd. Haar eerste cocktail die ze maakte was een Manhattan. Ze werd geroemd om haar persoonlijkheid en haar oog voor perfectie. Ada wordt tegenwoordig door bartenders vooral herinnerd door de Hanky Panky cocktail. Ada Coleman is in 1966 op 91 jarige leeftijd overleden.

Grand Marnier

Ook was de Brand Ambassador van Grand Marnier, Julien Lafond naar Nederland gekomen om een Grand Marnier Masterclass te geven. In 1827 begon Jean Baptiste Lapostolle met een fruit likeur distilleerderij. Hierna nam zijn zoon Eugène het over en verplaatste de productie zich naar de Cognac regio. In 1876 trouwde Louis Alexandre Marnier met de dochter van Eugène en zo is de Marnier Lapostolle familie geboren. In 1880 begon Louis met het ontwikkelen van een fruit likeur met sinaasappel en cognac. Dit is uiteindelijk geëvolueerd tot Grand Marnier zoals dat nu wereldwijd bekend is. Tijdens de masterclass gaf Julien meer informatie over het distillatieproces en was er natuurlijk ook de ruimte om Grand Marnier te proeven.

Metropolitan Amsterdam

De deelnemers werden daarna begeleid naar Metropolitan om een korte masterclass te krijgen van Kees Raat. Kees is een kenner op het gebied van onder andere ijs en chocolade. Na deze masterclass werden de deelnemers verrast met een foodpairing round, waar ze een cocktail met Grand Marnier moesten bereiden die goed samen ging met Kees zijn creatie, een chocolate mudcake. De deelnemers kregen vijf minuten om deze cocktail voor te bereiden en konden twintig punten extra verdienen voor de daadwerkelijke competitie. De uiteindelijke winnaar van deze challenge werd Timo Janse.

Toen was het moment daar waar iedereen zich op had verheugd, de competitie. Enkele deelnemers tijdens deze editie van World Class waren Airto Cramer, Rick Joore, Tess Posthumus en Boudewijn Mesritz. De jury bestond deze keer uit Edine Russel van Elle Food, Kees Raat van Metropolitan en Julien Lafond de Brand Ambassador van Grand Marnier. Er werd door deze vakkundige jury nauwkeurig gelet op techniek, smaak en presentatie.

Het niveau van World Class is altijd zeer hoog en dat was deze keer ook weer niet anders. De deelnemers waren zeer goed bezig geweest om zich te laten inspireren door Great Ladies. Zo dienden bijvoorbeeld Aletta Jacobs, Mae West, Rosa Parks en zelfs Miss Moneypenny tot inspiratie. We hebben hieronder enkele recepten voor je op een rij gezet.

Dirk Veugelers
Great Lady: Aretha Franklin

Sister act

50 ml Ron Zacapa 23
15 ml St. Germain
20 ml lime juice
10 ml homemade pineapple cardamon syrup

Martini glass
Shake & finestrain
Garnish: 3 Cardamom seeds

Robbert Negen
Great Lady: Miss Moneypenny

A Penny For Your Thoughts

40ml Ron Zacapa 23
20 ml Pain D’epices Gingerbread Liqueur
2.5 ml Strega saffron liqueur
5 ml Walnut liqueur
A dash of chocolate bitters

Method: Stir & Strain
Garnish with a bit of ginger imported from Thailand

Boudewijn Mesritz
Great Lady: Eve.. the very 1st lady in the world

Troubles in Paradise

60 ml Don Julio Reposado
15 ml Calvados (glass rinse)
10 ml Agave Vanilla syrup
2 dashes Bittercube Jamaican #2 bitters.
Grapefruit zest and discard peel.

Method: Stir & Strain
Garnish: Naked

Na een lange dag met enkele interessante creaties was het tijd voor het belangrijkste gedeelte van de dag, namelijk de prijsuitreiking. Op plek drie van de World Class – Great Ladies edition 2012 competitie eindigde deze keer Robbert Negen met A Penny For Your Thought. Op de tweede plaats eindigde Boudewijn Mesritz met zijn Trouble in Paradise. En dan natuurlijk de belangrijkste plaats. De nummer één plek is deze editie weggelegd voor de eerste vrouwelijke winnaar van World Class Nederland – Dani Snow Burguess. Met haar “Moment of Ruth” geinspireerd door haar grootmoeder, Ruth Burguess, haalde zij de meeste punten binnen. Zij mag samen met Fjalar Goud naar London om daar te strijden tegen andere winnaars vanuit Europa om uiteindelijk een plek te bemachtigen in de Grand Final in Rio de Janeiro. Uiteraard hebben we ook nog het winnende recept van Dani voor je.

Dani Burguess
Great Lady: Ruth Burguess (grandmother)

Moment of Ruth

55ml Tanqueray 10
15ml fresh bergamot juice
10ml homemade hibiscus syrup 2:1

Method: Rock & Roll and finestrain into a chilled coupe.
Garnish: Rim the glass with bergamot zest and discard it.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!