Home / Events  / Vittail Competitie 2012 | Reminder

Vittail Competitie 2012 | Reminder

zussen-utrecht
banner

‘Shake the World to change it’ is het thema voor de finale van 3de editie van de Shake It! Vittail Competitie voor alcoholvrije cocktails. Deze vindt plaats tussen 12 en 3 uur op donderdag 12 april in het Amsterdamse Het College Hotel en wordt georganiseerd door de Vittail Academy.

Zes genomineerde bartenders presenteren daar hun ultieme alcoholvrije cocktail of ‘vittail’. Dit jaar staat de wedstrijd in het teken van innovatie op basis van natuurlijke smaak en geur, authenticiteit en ambachtelijke kwaliteit. We vonden game-changers. Jonge bartenders en mixologen uit Nederland en België die met hun creaties het verschil durven te maken in de horeca en hiermee ook jongeren kunnen inspireren. Niet alleen een antwoord op het coma drinken en hedonisme van de laatste jaren, maar tegelijk op het gevoel van leegheid van het bestaan. Tijd voor vernieuwing dus, met de sleutelwoorden: originaliteit en durf!

Finale

Tijdens de finale vertellen de zes bartender game changers iets over hun gedurfde creaties, geuren, smaken en kleuren. Daarmee hopen ze indruk te maken op een vakjury bestaande uit Timo Janse (voorzitter, bartender), het NBC, Ricardo Sporkslede (The Fabulous Shaker Boys) en lady-bartender Tess Posthumus (winnares 2e Shake It Vittail Competition). De genomineerde vittails hebben intrigerende namen als ‘The Great Gazoo’ en ‘Shirley Tempered’. Naast de vijf smaken – zuur, zout, zoet, bitter en umami – die we met onze tong proeven wordt onze neus getrakteerd op vele duizenden verschillende aroma’s en combinaties van fruitig, bloemig tot gerookt, die voor verrassende effecten kunnen zorgen. Rode chili peper, bloedsinaasappels, koriander, komkommer, tonka bonen, eieren en chocolade behoren tot de ingrediënten waarmee de finalisten werken. Voorwaarde voor de vittails is dat ze goed en snel te bereiden zijn. Naast innovatief en authentiek moeten ze tegelijk commercieel zijn en een breed publiek in de horeca aanspreken. Doelstelling is om deze vittails een volwaardige plaats op de kaart te geven. Dat wil zeggen, niet alleen als drank op de barkaart, maar ook als alternatief bij gerechten op de restaurantkaart.

Smaak, geur en kleur

In de pauze rond 13.30 uur geeft Vincent Honselaar een presentatie hoe smaken, geuren en kleuren van invloed zijn op de consument en gasten van de horeca.

De 1ste prijswinnaar wordt een diner en verblijf aangeboden in een hotel in de Ardennen door Quality Lodgings, QL Hotels.

Achtergrondinformatie

De wedstrijd is één van de activiteiten die wordt ontwikkeld van de Vittail Academy om de vittail ‘op de kaart te zetten’. Alcoholvrije cocktails, vittails, zijn een snel opkomende trend. De alcoholvrije cocktail wordt niet langer gezien als het onvolwassen broertje van de standaard cocktail. De vittail is een drank met een geheel eigen plek en uitstraling die door de wereld van de bartenders serieus wordt genomen. Als reden hiervoor zijn onder andere te noemen: de behoefte aan gezonde producten, eenvoud en pure smaken en geuren zonder kunstmatige smaak- en kleurstoffen. Ook de groeiende populariteit van lokale producten van het land spelen een rol.

De Vittail Academy

The Vittail Academy! is een organisatie zonder winstoogmerk met als doel alcoholvrije cocktails via professionals in de horeca populair te maken en een serieuze plek in hun aanbod te geven. Het maken van deze vittails vereist creativiteit en warenkennis van de horecamedewerkers. In de praktijk bleek deze kennis helaas nog vrij gering. De Vittail Academy wil vittails populariseren en professionaliseren en ze een vaste plaats geven in de horeca. Ook de horeca-faciliteiten in het bedrijfsleven kan van de meerwaarde van vittails profiteren. De Vittail Academy wordt ondersteund door het NBC, Quality Lodgings, QL Hotels, The College Hotel en de Fabulous Shaker Boys.

The Vittail Academy is een initiatief van Timo Janse, Jan Guus Waldorp en Marie-Anne Simons. Met dit initiatief willen zij aantonen dat alcoholvrije cocktails cool zijn en bovendien origineler, intenser van smaak – en gezonder –dan een alcoholmix. Timo Janse is hoofd bartender (cocktailbar Door 74) en doet met veel succes regelmatig mee aan allerlei nationale en internationale cocktailwedstrijden. Simons & Waldorp zijn beide evolutiepsycholoog en schrijvers die met hun boek Het Alfa Dieet de relatie legden tussen gedrag en voeding. Het cocktailboek voor jongeren Shake It! (2007) met recepten voor gezonde, alcoholvrije cocktails dat de drie initiatiefnemers schreven, vormde de aanleiding voor de Vittail Academy.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!