Home / Events  / Shake It! | Vittail competitie 2012

Shake It! | Vittail competitie 2012

collegehotel
banner

Gisteren werd alweer voor de derde keer de Shake It! Vittail competitie gehouden. Dit initiatief van Timo Janse en Renée de Vries (soon te be Janse) is opgezet om ook een andere kant van cocktails te laten zien, namelijk de alcoholvrije varianten. Deelnemers aan deze competitie worden uitgedaagd om hierover na te denken en met een heerlijke alcoholvrije cocktail voor bijvoorbeeld zwangere vrouwen, de B.O.B of mensen die gewoon om een onverklaarbare reden geen alcohol lusten/drinken te komen. Uiteraard heeft elke competitie een jury nodig en natuurlijk was dit voor Shake It! niet anders. Dit jaar bestond de jury natuurlijk uit Timo maar daarnaast ook uit, Ricardo Sporkslede en de winnares van de vorige editie, Tess Posthumus.

Uit de 18 inzendingen zijn uiteindelijk vijf finalisten gekozen die tijdens deze dag in The College Hotel te Amsterdam, hun kunsten mochten vertonen. Dit jaar bestond het deelnemersveld uit Camiel Bulder, Leroy Soumokil, Luuk Gerritsen, Jarl de Vries en de enige deelnemers die niet uit Nederland kwam, Jan van Ongevalle (België). Zij hadden elk vijf minuten de tijd om hun presentatie te doen en hun cocktail te bereiden.

Nadat iedereen aan de beurt was geweest om zijn Vittail te bereiden en te presenteren ging de jury in overleg en aansluitend was het natuurlijk tijd voor de prijsuitreiking. Op de derde plaats eindigde dit jaar de enige niet bartender en dit was Camiel Bulder met zijn Blue’s Back. De tweede plek was weggelegd voor onze “internationale” deelnemer namelijk, Jan van Ongevalle uit België met The Great Gazoo. De nummer 1 plek ging tijdens deze derde editie van Shake It! naar Luuk Gerritsen met zijn Otis Flip.

Luuk, van harte gefeliciteerd met deze overwinning en geniet van je prijs, namelijk een lekker weekendje geheel verzorgd naar de Ardennen. We hebben het gisteren ook al aangeboden maar mocht je echt niemand kunnen vinden dan is 1 van ons niet te beroerd om zich op te offeren hoor en met je mee te gaan. Ook hebben we hieronder natuurlijk nog alle recepten van de deelnemers voor je.

Jarl de Vries: Shirley tempered

Ingrediënten

5 ml elder flower syrup
10 ml homemade grenadine
2 mm red chili pepper
15 ml lemon juice
45 ml bloodorange juice
Tow Tonic

Glas

Champagne flute

Methode

Koel het glas met ijs
Schenk alle ingrediënten in een bostonshaker
Trow it!
Strain
Garneer met een citroen twist

Leroy Soumokil: Vegan Streaker

Ingrediënten

135 ml Cucumber & Celery Juice
22,5 ml pineapple syrup
30 ml lemon Juice
4 twigs Koriander

Glas

Wijnglas

Methode

Glas vullen met ijsblokjes
Alle ingrediënten in shaker
Shake & fine strain
Garneer met schijfje komkommer, selderij en koriander takje

Camiel Bulder: Blue’s Back

Ingrediënten

80 ml grapefruit juice
30 ml lime juice
30 ml tonka bean (and other stuff) infused syrup
1 spoon Rose’s blue curacao cordial
1 dash Peychaud bitters
1 eiwit
topped with soda water

Glas

Cooler

Methode

Mix de sappen, siropen, cordial, bitters en eiwit: dry shake tot foamy.
Doe ijs in de shaker en shake totdat het geheel ijskoud is.
Schenk in een met ijs gevuld cooler of long drink glas.
Top af met soda water, stir,
Voeg meer ijs toe

Jan van Ongevalle: The Great Gazoo

Ingrediënten

½ kiwi
20 ml home-made ster anijs / cinnamon siroop
30 ml lime juice
Dash creole bitters
80 ml cloudy apple juice
15 ml eiwit

Glas

Vintage Martini glas

Methode

muddle de kiwi samen met de siroop
voeg alle overige ingrediënten toe
dry shake
shake met ijs
double stain
Garneer met een stukje steranijs

Luuk Gerritsen: Otis Flip

Ingrediënten

30 ml Port Reduction
30 ml Lemon Juice
20 ml Citrus & Allspice Cordial
1 eigeel
3 dashes Grapefruit bitters
1 dash Chocolate bitters

Glas

Klein Flute glas

Methode

Doe alle ingrediënten in een shaker
Shake totdat het schuimig is
Voeg ijs toe en shake hard.
Double strain in een voorgekoeld glas
Garneer met verse nootmuskaat en een citroen twist

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!