Home / De bartender  / Michael John – Instructeur EBS St. Martin

Michael John – Instructeur EBS St. Martin

michael-john-straatman
banner

Van Londen naar Den Haag, Rotterdam en Sint Maarten. Dat is in het kort het avontuur van Michael John. Meer weten over Michael John? Lees dan wat zijn favoriete cocktail is, waar hij het liefst zijn cocktail drinkt en wat zijn tip is voor startende bartenders! Kortom, de bekende vragen in de categorie ‘de bartender’.

Wil je jezelf even voorstellen?

Mijn naam is Michael John geboren in 1990 grootgebracht in de Haagse horeca. Mijn familie had een pub in Londen in de buurt Lewisham ( niet de beste buurt maar afijn ) en als kleine jongen kan ik me nog herinneren dat ik ’s ochtends naar beneden ging (we sliepen boven de pub) en wat ponden uit de kassa haalden om zo de hele ochtend te poolen. Dit was voor mij de dag waarop ik besloot dat ik later zelf ook in de horeca wilde. Mijn schoolcarrière was niet bijzonder succesvol, ik had mijn zinnen namelijk al op een ander bestaan gezet: leven als bartender. Net als iedereen begon ik in de afwas en heb mij zo achter de bar gewerkt. Die eerste keer, dat momentje geluk zal ik nooit vergeten. Ik heb dan ook intens genoten van de rollercoaster die mij gebracht heeft waar ik nu ben. Een avontuur waarin ik veel heb gereisd en mensen die mij geholpen hebben als vriend of mij geïnspireerd hebben (julie weten wie julie zijn)! Nu ben ik aan het genieten van mijn tijd op Sint Maarten waarin ik een hele andere kant van het vak ben opgegaan, namelijk mijn liefde voor het vak overbrengen op de volgende generatie bartenders.

Op dit moment werk je bij EBS, hoe ben je daar terecht gekomen?

Momenteel ben ik werkzaam bij EBS St. Martin waar ik samen met Robbie van der Leek de kans heb gekregen op Caribische avondtuur. Uiteraard ben ik Mads Voorhoeve en Dillan van Heusden erg dankbaar voor deze kans en heb hem dan ook met twee handen gegrepen. Hiervoor was ik werkzaam bij onder andere The Sand Amsterdam, Millers Den Haag, Hotel Des Indes, SPARK The Hague, mijn eigen bedrijf opgericht Jeneway’s Bartending en uiteraard bij de helden van NOAH! Werken met de heren van NOAH was echt een verrijking voor mezelf. Na het hotelleven in een zaak stappen waar zo ontzettend veel energie zit, is enorm bijzonder. Zeker als je ziet wat we in zo’n korte tijd allemaal bereikt hebben #altijdbeetjenoah.

Wat vind je leuk aan bartending?

Bartenden is eigenlijk een beetje als een bar binnenstappen waar je nog nooit eerder bent geweest. Er zijn duizenden indrukken en constant bronnen van inspiratie. Er gebeurt altijd wat en er is geen saai moment. Je bezoekt een bar voor samenhorigheid of inspiratie, om vrienden te maken of juist even alles te vergeten. Dit is de essentie wat voor mij bartenden is en ik wil nooit meer wat anders.

Welke producten vind je op dit moment interessant?

Op dit moment (net zoals de voorgaande jaren van mijn leven ) vind ik whisky nog steeds een enorm boeiend product. Ik vind het vooral interessant om te zien wat er op dit moment in de whiskywereld gebeurt met de NAS (non age statement) en hoe er toch nog steeds hele interessante producten op de markt komen zoals bijvoorbeeld HAIG CLUB. Ook vind ik de ontwikkeling van tequila super tof maar ja dat moet ook wel als je een avond naast David Trampe heb gestaan.

Wat is je favoriete drankje en hoe maak je het?

Corpse Reviver No2,

30ml Gin
30ml Lillet Blanc
30ml Cointreau
30ml Lemon Juice
1ds Absinthe

Shake and fine strain into a pre-chilled cocktail coupe. Hier kan je me altijd voor wakker maken. Echt altijd.
Een goeie dram whisky is ook iets waar ik intens van kan genieten.

Wat is je favoriete plek om cocktails te drinken?

Noah Rotterdam: is altijd top!
Porem: mooie zaak top sfeer.
Feijoa: Bartenders favourite net zoals die van mij.
Ivory Den Haag: hier kan je me heel vaak vinden voor top eten en een goede G&T.

Wat vind je van de Nederlandse bartending industrie?

Episch! Ik heb veel gereisd en ben momenteel weer op pad maar toch is de Nederlandse bartenderscene echt iets waar ik graag voor thuis kom. Het is gewoon een grote familie waar ik altijd enorm vrolijk van word.

Heb je tips voor startende bartenders?

Tegen de startende bartender zou ik graag willen zeggen: wees niet te gehaast. Geniet van het moment. Ik zie steeds vaker dat jonge bartenders zich volledig op de mixology storten wat prima is. Maar verbreed je horizon ook met de classics, ze drinken ze niet voor niets al honderd jaar! Ook wil ik tegen de startende bartender zeggen: zet je in voor onze community, hier krijg je enorm veel kennis en waardering voor terug!

foto: Ming Chao voor Disaronno Mixing Star

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!