Home / De bartender  / Amilcar Goncalves – Bartender Aperitivo Utrecht

Amilcar Goncalves – Bartender Aperitivo Utrecht

amilcar-goncalves
banner

Amilcar werkt nu inmiddels 8 jaar bij Aperitivo in Utrecht! Maar wie is hij nou eigenlijk? En hoe komt het toch dat ze bij Aperitivo cocktails serveren? wij stelden hem onze welbekende vragen in de categorie ‘De bartender‘.

Wil je jezelf even voorstellen?

“Hallo! Ik ben Amilcar, geboren in Portugal op 10 mei 1977 en geadopteerd toen ik 3 weken oud was. Ik ben opgegroeid in Utrecht Oost (op stand dus;)) en zat in Bilthoven op de Kees Boeke School. Al vrij snel kwamen ze erachter dat ik vrij creatief was en dat kwam later dus best goed van pas. Omdat ik studeren niet leuk vond wilde ik na de middelbare school een studie volgen waarbij ik veel kon doen, dat werd de Vakschool in Wageningen. Mijn vrouw heb ik leren kennen in de kroeg en daar heb ik nu 2 kinderen mee.”

Op dit moment werk je bij Aperitivo, hoe ben je daar terecht gekomen?

Ik heb me toen verdiept in cocktails en raakte verslaafd aan alles wat daarmee te maken had!

“Na de vakschool ben ik eigenlijk het Utrechtse nachtleven ingerold. Zo werkte ik in discotheken zoals De Dansfabriek en studentencafe’s zoals ’t Neutje. Via ’t Neutje ben ik door de eigenaar bij Aperitivo terecht gekomen. Toen ik daar net kwam werken was Aperitivo nog geen cocktailbar, dat was later pas het geval. Ik heb me toen verdiept in cocktails en raakte verslaafd aan alles wat daarmee te maken had! Na 7 jaar bij Aperitivo dacht ik toe te zijn aan een nieuwe uitdaging, dus vertrok ik naar de Harbour Club in Amsterdam waar ik een jaar heb gewerkt. Tijdens mijn tijd bij de Harbour Club heb ik veel van Ben Warren mogen leren, maar nu ben ik weer terug bij waar mijn liefde voor cocktails is ontstaan, Aperitivo!”

Wat vind je zo leuk aan bartending?

“Oh zo veel! Omgaan met collega’s en gasten, de creativiteit en omdat elke dag weer anders is. Een saaie avond kan zomaar omslaan in een groot feest! Je leert ook zoveel mensen kennen met ieder een eigen verhaal, soms zelfs verhalen die je eigenlijk niet wilt horen. Maar goed, dat hoort er ook bij.”

Welke producten vind je op dit moment interessant?

“Gin, rum, vodka, mezcal, bourbon… bijna alles dus”

Wat is je favoriete drankje én hoe maak je het?

Mijn favoriete drankje blijft de Old Fashioned! Ik gebruik hiervoor:
60 ml bourbon (Het liefst Maker’s Mark 46)
2 barspoons suikersiroop
3 dashes angostura bitters
En zonder garnering! Want zo is het perfect!

Wat is je favoriete plek om cocktails te drinken?

Als ik cocktails drink dan is dat bij Tales & Spirits in Amsterdam, maar dat is best wel ver als je 2 jonge kids thuis hebt. Daarom ben ik blij dat Marcel en Daniel onlangs Behind Bars hebben geopend in Utrecht, altijd lachen met die jongens! Alleen is het wel zo dat ik het vaak hou bij een biertje, ik kan namelijk niet zo goed tegen sterke drank 😉

Wat vind je van de Nederlandse bartending industrie?

“Internationaal staan ‘wij’ er best lekker voor! 2 Bars in de top 50 en ‘wij’ hebben de beste vrouwelijke bartender van de wereld! En dat voor ons kleine kikkerlandje!”

Heb je tips voor de startende bartenders?

Het belangrijkste is dat je bij jezelf moet blijven! En constant blijft leren door goed om je heen te kijken, te lezen, mee te doen aan wedstrijden en masterclasses, zoveel mogelijk te proeven (niet alles op een avond) en ga vooral zo veel mogelijk bij je conculega’s langs! En doe altijd lief tegen de vakjournalisten! 😉

Foto: Ming Chao voor Perfect Serve Barshow Amsterdam

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!