Home / Cocktailrecept  / Brandy/Cognac  / Vieux Carré

Vieux Carré

vieux-carre
banner

De Vieux Carré is bedacht door hoofdbartender Walter Bergeron van Hotel Monteleone in 1938. Het is genoemd naar de Franse wijk in New Orleans, le Vieux Carre, wat letterlijk oude plein betekent.

Vieux Carre volgens ‘Famous New Orleans Drinks and how to Mix ‘Em

1/2 theelepel Benedictine
1 dash Peychaud bitters
1 dash Angostura bitters
1/3 jigger Rye Whiskey
1/3 jigger Cognac
1/3 jigger Italiaanse vermouth

Bereidingswijze: Voeg de ingredienten toe aan het glas, voeg wat ijsklontjes toe en stir. Voeg als garnering een twist citroen toe en voeg eventueel een stukje ananas en kers toe.

Aangepaste Vieux Carré

25 ml Rye Whiskey
25 ml Cognac of Brandy
25 ml Rode vermouth
7,5 ml Benedictine
1 dash Peychaud’s Bitters
1 dash Angostura Bitters

Bereidingswijze: Stir de ingrediënten met ijs en strain in een met ijs gevulde Old Fashioned glas en garneer met een citroen twist.

In de jaren negentig dreigde de Vieux Carre vergeten te worden, maar dankzij Chuck Taggart en de bartenders van Monteleone is het drankje weer helemaal herleefd.

In 2004 is de Vieux Carre ook opgenomen in het boek van Ted Haigh genaamd Vintage Spirits & Forgotten Cocktails, echter heeft hij het recept veranderd door alles te verdubbelen behalve de Benedictine

Vieux Carre door Ted Haigh

1/2 teaspoon Benedictine
2 dashes Peychaud bitters
2 dashes Angostura bitters
2/3 jigger Rye Whiskey
2/3 jigger Cognac brandy
2/3 jigger Italiaanse vermouth

Bereidingswijze: Voeg de ingredienten toe aan het glas, voeg wat ijsklontjes toe en stir. Voeg als garnering een twist citroen toe en voeg eventueel een stukje ananas en kers toe.

Probeer de verschillende versies eens uit en oordeel zelf welk recept jij het lekkerst vind.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!