Home / Cocktailrecept  / Jenever  / The Dockside Martini

The Dockside Martini

dockside-martini
banner

Een cocktail die we hebben geproefd tijdens Taste of Amsterdam bij een proeverij van Lowlander Beer willen we je niet onthouden. Deze cocktail is geïnspireerd door Dick Bradsell’s Espresso Martini en bedacht door Ruben Maduro in samenwerking met Lowlander beer.

Inspiratie

The Dockside Martini is geïnspireerd door de Espresso Martini die bedacht is door Dick Bradsell bij “Fred’s Club” in Londen in de late jaren 80. Het verhaal gaat dat een model aan de bar stond bij Dick Bradsell en vroeg om een cocktail “That picks me up and f**ks me up”. Zijn oplossing was een combinatie van vodka, verse espresso, koffielikeur en suiker. De geboorte van de legendarische espresso martini.

Naast de Espresso Martini is Dick Bradsell de bedenker van onder andere The Bramble, The Treacle, the Wibble, Russian Spring Punch en de Pink Chihuahua. Een echte legende dus!

Naar de 17de eeuw

We gaan terug naar de 17de eeuw in Amsterdam waar niet modellen maar Poorters het harde werk doen. Zij vervoerden kruiden en specerijen zoals koffie, cacao, zoethout en vanille van handelsschepen naar de pakhuizen aan de grachten. Tijdens en na een lange dag werken bezochten zijn proeflokalen en kroegen voor een koud biertje om hun dag af te sluiten. Vaak kozen zij voor een porter die hun van de nodige calorieën en moed voorzag om hun dag door te komen.

Smaak

The Dockside Martini combineert de rijke tonen van koffie, caramel, vanille en zoethout die voorkomen in Lowlander Poorter met een verse espresso en smaken van mout van de Jenever.

Recept

35 ml Jonge Jenever (Wynand Fockink)
20 ml Koffielikeur
1 shot espresso
1/2 barspoon witte suiker
aftoppen met 25 ml Lowlander Poorter

Shake alle ingrediënten behalve de Lowlander Poorter met ijs en strain in een met ijsgekoelde martini glas. Aftoppen met Lowlander Poorter en garneren met 3 koffieboontjes.

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!