Home / Cointreau Best Bar Team  / Door 74 | Mixology ronde

Door 74 | Mixology ronde

team-door74-amsterdam
banner

Onderscheidend vermogen. Naar ons idee is dit het thema van deze ronde, want er kan ervan uit worden gegaan dat alle bars van deze wedstrijd in staat zijn mooie cocktails met Cointreau te maken. Onderscheidend vermogen zal er deze ronde uit bestaan dat extra stapje te zetten qua smaak en originaliteit. Daarom zijn wij van Door 74 deze ronde extra vroeg aan de slag gegaan, zeker omdat een van onze belangrijke wapens, te weten Tess Posthumus, een maand (!) op Hawaii zit. Hierdoor moesten de mannen van het team de mouwen opstropen en met wat goeds komen. You be the judge!

Door 74 – First up, de Fizz


We hadden natuurlijk onze winnende Fizz uit de 1e ronde kunnen doen, maar de ‘easy way out’ is niet waar wij voor staan. Jim heeft bij deze cocktail juist gekozen voor producten die je niet zomaar in een Fizz zou verwachten. De Lapsang Souchon siroop en de Laphroag zorgen voor een ronde, niet scherpe rokerigheid en diepte, terwijl de Cointreau en de bergamot likeur samen de citroensap temperen.
Tot slot zorgen deze specifieke bitters voor een unieke frisheid.

Bij de garnering steken onze Cointreau eetbare sinaasappelschillen de kop op, een knipoog naar de vorige ronde. De vriendelijke kleur geeft een schijn van onschuld, als een goed geklede gentleman die een beest in bed blijkt te zijn. Een beetje als Jim zelf dus (or so I’ve been told).

“Peaty the colourful”

30 ml Cointreau

30 ml Nussbaumer bergamot likeur
25 ml vers citroensap

15 ml Laphroag Quarter cask

12,5 ml Lapsang Souchon thee siroop
3 dashes Fee cranberry bitters

Top up met sparkling water

Bereidingswijze: Shake & strain over ijsblokjes, top up met sparkling water.

Garnering: Eetbare Cointreau sinaasappel zests, citroen zests en aalbessen.

Door 74 – Kevin’s Free Creative


Kevin heeft zich voor deze cocktail laten leiden door de naderende herfst, en dat magische moment als de nazomer start. Dit is naar eigen zeggen zijn favoriete moment in het jaar om cocktails te bedenken.

Appels en sinaasappels spelen een hoofdrol, met de Chai thee, kaneel en kumquats als ondersteunende smaken om diepgang te verlenen. Rhum agricole wordt volgens Kevin niet genoeg in cocktails gebruikt, zonde want het is een mooie, eerlijke smaak. Tot slot bewijst deze appelcider dat er zo veel mooiere appelciders zijn dan waarmee je in de reclames wordt overspoeld.

“Between sun and leaves”
60 ml Cointreau

20 ml Trois riviere 1999 rhum
80 ml Chai thee (koud)
3 kumquats

50 ml top up van Summerset vintage appelcider

Bereidingswijze: Shake & fine strain over crushed ijs in een cognac ballon.
Garnering: rode appel, japanse peer, kumquat en kaneel.

Door 74 – Timo’s Classic with a Twist


Timo heeft nog steeds de zomer in z’n bol. Dat is niet heel raar, want als je 5 dagen per week in een zaak zonder ramen werkt gaat de zomer niet echt uit je bol. Hierdoor heeft hij gekozen voor een punch geserveerd in zijn eigen zwembadje, compleet in Cointreau roze, en geserveerd niet met een lepel maar een, wederom roze, gietertje. Alhoewel de aankleding doet vermoeden dat dit een easy going drankje wordt is niets minder waar!

Deze punch is bedacht voor een groep dames die pretty-in-pink iets luxueus te vieren hebben. De classic waar dit drankje op is gebaseerd is de Regency punch.
 Dit was een royale stijl van punches die met champagne werden opgevuld, in plaats van de tot dan toe gebruikte water of soda (Punch, David Wondrich, 2010). In de Regent’s punch werd tevens ook sinaasappel gebruikt (William J. Terrington, Cooling Cups and Dainty drinks, 1869).

En, zoals we weten van bijvoorbeeld een French 75, gaat Cointreau en champagne NOG beter samen. Cognac past bij ieder feestje en Remy Martin Coeur de cognac heeft de juiste rijke smaak voor deze punch. Voor een zomerse twist maken we een hibiscus siroop door 200 gram gedroogde hibiscusbloemen te verwarmen in 2 kilo suiker en 1 liter water, 1 dag te laten staan en daarna te strainen.

De Cointreau familie heeft wel iets van adel, met haar rijke geschiedenis, dus het was logisch om de punch naar Alfred te vernoemen.

“Sir Alfred’s Regency Punch”

Vries een groot blok ijs in door een plastic container (niet al te hard plastic) te vullen met water en afhankelijk van de grootte, een aantal dagen in de vriezer te stoppen. Wanneer het bevroren is, haal de container uit de vriezer, plaats deze in een grote bak met heet water, of laat het water erover heen lopen, om het blok ijs eruit te kunnen halen. Schil met een dunschiller de schillen van 10 citroenen en muddle deze voorzichtig in suiker om een oleo-saccharum te maken. Laat deze schillen het liefst 12 uur (maar minimaal 2) rusten en plaats ze in het badje met het ijsblok.

Voeg toe:
 1 fles Cointreau en zet een fles in het midden van het badje als “center piece”. 1 fles Remy Martin Coeur de cognac.
2 flessen Piper Heidsieck brut champagne
 het sap (gezeefd) van de 10 citroenen die je hebt geschild.
 20 dashes The Bitter Truth Creole bitters en 
100 ml hibiscus siroop.

Garneren met eetbare bloemetjes en bessen in seizoen. Serveert een partij van 20 bloemetjes-dames, of 10 tijger-dames. Tot de volgende ronde, hope to see you behind the Door!

Tekst: Timo Janse-de Vries

Foto’s: Jim Brands

Foto editing: Renee Janse-de Vries

POST TAGS:

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!