Home / Special  / Sensez jaaroverzicht 2016

Sensez jaaroverzicht 2016

negroni
banner

Het einde van het jaar nadert weer! Daarom is het weer tijd voor een Sensez jaaroverzicht. Een terugblik wat er dit jaar in de cocktailwereld is gebeurd.

Gouden Strik Awards

goudenstrik-awards
Uiteraard begonnen we 2016 weer met de Gouden Strik Awards. De spectaculaire awardshow waar de crème de la crème uit de barindustrie uiteraard moet zijn geweest. We zagen onder andere dat Mezcal tot ‘Best Bartender Drink’ werd uitgeroepen en heel toevallig werd David Trampe, mister mezcal himself tot ‘Best Brand Ambassador’ benoemd. De ‘Beste Bartenderavond’ was dan ook geheel naar stijl ‘Sorry Schat ‘T Loopuyt’ bij NOAH Rotterdam. Maar het Rotterdamse feestje was nog niet afgelopen! Want NOAH Rotterdam werd uitgeroepen tot Beste Cocktailbar! Weten wie er nog meer hebben gewonnen? Bekijk ze hier.

Bartenders & Brands

thomas-datema
In 2016 kregen we net als 2015 de kans om een paar bartenders wat vragen te stellen. Dus waar wacht je op? Lees meer over Thomas Datema, Michael John Straatman, Wouter Bosch en Dave Mulder. Naast de bartenders mochten we ook een paar mensen achter Nederlandse drankmerken wat vragen stellen. Zo weten we nu meer over Willem’s Wermoed, Vørding’s Gin, Fiorito, Rooster & Wolf en Kever Genever! Genoeg om nog even terug te lezen dus.

The Rise of hotelbars

pulitzers-bar-ams
Hotelbars waren de afgelopen jaren hot! Niet voor niets dat Pulitzer’s Bar in het begin van het jaar een totale make-over kreeg. Een plek waar je nu dus kunt genieten van klassieke cocktails met een Pulitzer’s twist! Wij waren uiteraard bij de persavond, meer hierover kan je lezen in ons artikel over de Pulitzer’s Bar. Ook The Tailor in het Krasnapolsky is geheel vernieuwd. De cocktailkaart is door niemand minder Tess Posthumus samengesteld! Achter de bar vind je toppers als Niels van Horssen, Elisa Bouchon en Sjoerd Muller. Niet helemaal een hotelbar, maar een samenwerking tussen het Amsterdamse restaurant d’Vijff Vlieghen (NH groep) en de Schiedamse Nolet Distillery resulteerde in Bar de Vlieg. Een pop-up bar die 5 maanden lang geopend is.

Cocktailwedstrijden

blazer
World Class
Uiteraard hadden we in 2016 ook te maken met een aantal cocktailwedstrijden. Zo zagen we mooie creaties tijdens de 2 voorrondes van Diageo World Class en mochten we tijdens de finale Alberto Matallana, Kevin Kroon, Leroy Soumokil en Sergei Grey Platonov shinen tijdens de finale! De Nederlandse finale werd gewonnen door Kevin Kroon waardoor hij mocht afreizen naar Miami om het 4 dagen lang op te nemen tegen topbartenders uit andere landen. Helaas sleepte Kevin niet de titel World Class 2016 Bartender of the Year binnen. De winnares van 2016 was de uit Frankrijk afkomstige Jennifer Le Nechet!

Mixing Star Project 2016
In het zesde jaar dat Disaronno The Mixing Star werd georganiseerd is het afgestapt van zijn originele concept. Het is namelijk geen cocktailwedstrijd meer dat zich afspeelt op een filmset. Mixing Star Project 2016 is ontwikkeld in samenwerking met Simon Difford en heeft als ondertitel ‘The Next Style of Mixing’. Lees meer over ‘The Mixing Star Project 2016‘.

Merlet Sidecar 2016
De Benelux finale van de Merlet Sidecar competitie werd dit jaar gehouden bij cocktailbar NJOY in Amsterdam. De 3 finalisten uit Nederland en de 3 finalisten uit België mochten het tegen elkaar opnemen onder toeziend oog van Luc Merlet, Tony Conigliaro en Lucas Sedlmaier. Weten wie de winnaar was? Lees dan ons artikel over Merlet Sidecar Competitie Benelux 2016. http://sensez.nl/special/merlet-sidecar-competitie-benelux-finale-2016

Glassology
357 barprofessionals meldden zich aan, 27 van hen werden ware Glassologists, 6 strijden in de finale. 2 Nederlanders stonden tegenover elkaar in de finale! Maar uiteindelijk moest Richard Zijlstra het afleggen tegen Robert Schinkel. Lees meer over Glassology.

NBC finale
Zoals elk jaar werd ook in 2016 de Nederlandse finale georganiseerd van de Nederlandse Bartenders Club. Dit jaar met een kleine verandering. Na jaren van trouwe dienst mocht Nico Kager aftreden als voorzitter. Misja Vorstermans werd benoemd tot de nieuwe voorzitter. Na een spannende dag in het Pulitzer’s hotel mocht Airto Cramer zichzelf winnaar noemen en afreizen naar Tokio om het daar op te nemen tegen winnaars uit andere landen.

Diplomatico World Tournament
Op maandag 12 december vond in de Curtain Club in Amsterdam de Nederlandse finale plaats van Diplomático World Tournament 2017. 12 Nederlandse bartenders deden mee met de Nederlandse finale van de de derde editie van deze ‘global competition’ waar bartenders uit meer dan 40 landen meedoen. Michael John Straatman mocht zich de winnaar van de avond noemen en reist af naar Venezuela voor de halve finale! Lees meer over Diplomatico World Tournament.

Events

lara-nieuweboer
Horecava
Bij de Horecava zagen we bij Het Horecava Festival een aantal leuke dingen. Zo maakte Caco een cocktail voor ons op basis van Ketel One en HomeMade. Proefden we Tatratea, gingen we eten bij Mama Kelly, kregen we een preview van Alacran Reposado en Cristal, maakte Ben Warren wat met Bulleit en gingen we naar de Desperado experience! Lees meer over ons korte bezoek aan de Horecava.

Perfect Serve Barshow
Een jaar is niet compleet zonder de Perfect Serve Barshow! Zo was er de Peroni cocktailwedstrijd, de Skinos Mediterranean Cocktail Challenge, de Merlet Sidecar cocktail competition voorronde en Sensez Battle of the Brand Ambassadors. Lees ons uitgebreide artikel over Perfect Serve Barshow 2016.

Gin Festival
Gin is hot! Niet zo gek dus dat Gin Festival 2016 een groot succes was! Met meer dan 100 verschillende gin, jenever en tonic merken was er ook plek voor vermout. In de stands kan de gin puur geproefd worden wat bij de entreeprijs is inbegrepen. Voor een full size mix betaal je wel gewoon. Daarnaast kan je genieten van verschillende craft beers, heerlijke koffie en geweldige food trucks! Ook in 2017 zal Gin Festival weer plaatsvinden in Amsterdam. Maar zorg er wel voor dat je op tijd een kaartje koopt, want dit jaar was het festival uitverkocht.

En nog veel meer

right-spirits
Naast de evenementen moeten we ook vooral niet de bartender dagen vergeten zoals: World Class Day, The Hunt For Finnish Camaraderie met Kyrö Distillery Company, The Finest Party for our Friends van Right Spirits en de Masterclass bier & jenever van Bols Bartending Academy. En laten we vooral ook niet vergeten dat topper Tess Posthumus haar eigen boek en bartools lijn uitbracht in 2016!

2017! We zijn klaar voor je!

foto’s: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!