Home / Special  / Rick van der Wolf – Eigenaar Rooster & Wolf

Rick van der Wolf – Eigenaar Rooster & Wolf

rooster-wolf
banner

Het was altijd al een droom: een eigen brandy creëren, helemaal op zijn smaak. Met Rooster & Wolf is deze fantasie werkelijkheid geworden voor Rick van der Wolf. En meer. Want het brandymerk draagt een persoonlijk verhaal met zich mee. Welk verhaal? Een mooi moment om hem wat vragen te stellen.

Kan je wat meer over jezelf vertellen?

rick-van-der-wolf
Als ik over mijn leven ga vertellen, gaan mensen vaak lachen. Het loopt namelijk nogal uiteen. Maar voor mij is dat vanzelfsprekend. Ik vind veel zaken interessant en wil me daar dan graag verder in ontwikkelen. Maar om te starten bij het begin; ik ben geboren in Rotterdam. Hier ben ik opgegroeid in een gezin met liefdevolle ouders. Helaas heb ik te vroeg afscheid moeten nemen van mijn vader, hij was pas 65. Hij was een grote inspiratiebron voor mij, waar ook Rooster & Wolf een resultaat van is!

Toch begon ik mijn carrière ver van de wereld van de mooie dranken. Na mijn opleiding Dierverzorging startte ik als olifantenverzorger in Diergaarde Blijdorp. In de 17 jaar dat ik daar werkte heb ik ook waterdieren verzorgd, waaronder haaien en schildpadden. Aangezien je hier duikcertificaten voor nodig had, ben ik professioneel duiker geworden. Na een uitstapje als freelance fotograaf ben ik toentertijd weer gaan duiken en heb me toegelegd op het vak van veiligheidsinstructeur. Zo leer ik werknemers op schepen, mensen in de offshore- en havenindustrie en in de windenergie sector om te gaan met crisissituaties. Inmiddels heb ik een eigen bedrijf in deze sector, MS&D, en kan beroep doen op een heel team aan duikers en instructeurs die ingezet worden bij bedrijven als STC-KNRM en Falck.

Hoe ben je op het idee gekomen van Rooster & Wolf en waarom brandy?

Het idee voor het op de markt brengen van een brandy had ik altijd al in het achterhoofd. Mijn opa zat vaak met mijn vader te genieten van een brandy en als kleine jongen mocht ik soms stiekem mee nippen. Zo ging ik ook van de geur en smaak van brandy houden en werd een echte liefhebber! Maar tijdens het uitgaan ontdekte ik dat deze drank nauwelijks verkrijgbaar was in bars en restaurants. En als het er al was, dan bleek de kwaliteit vaak erg laag. ‘Dat kan anders!’, dacht ik.

Overigens slaat de naam Rooster & Wolf op mijn opa Bram den Haan en vader Jacques van der Wolf. Hun handtekeningen prijken ook op de fles, als een subtiel eerbetoon.

Hoe ben je te werk gegaan om het product op de markt te brengen?

Alles bij elkaar kostte het twee jaar aan voorbereiding. Het startte allemaal met de zoektocht naar de beste brandy. Deze voerde mij over verschillende werelddelen, maar uiteindelijk kwam ik uit bij de vierde generatie meester-distilleerders in de Franse regio Cognac. Hier wordt de spirit nog op oorspronkelijke wijze bereid in koperen potstills en eikenhouten vaten, dat authentieke, daar houd ik van! Met hen ben ik aan de slag gegaan om de perfecte brandy, helemaal op mijn smaak, te creëren. En dat is volgens ons goed gelukt. We betitelen het zelf als een krachtige maar zachte brandy, fruitig, bloemig en soepel om te drinken, met de beleving van een ‘eau de vie’.

Ook de ontwikkeling van de fles en alles dat daarbij kwam kijken, heb ik in eigen hand gehouden. Maar hiervoor heb ik wel nauw samengewerkt met het team dat ik om me heen heb verzameld. Deze mensen zijn allemaal op het juiste moment op mijn pad gekomen, een verzameling van uiteenlopende karakters met ieder zijn eigen expertise. Naast onze zakelijke relatie zijn we ook een vriendenclub geworden!

Begin 2015 was Rooster & Wolf een feit. Ik had natuurlijk weinig ervaring in deze wereld, maar gelukkig heb ik wel verstand van horeca, aangezien ik jaren achter de bar heb gewerkt. En zo ben ik enthousiast op pad gegaan in onze thuishaven Rotterdam. Tot mijn eigen verrassing werd Rooster & Wolf vrijwel meteen omarmd door de beste cocktailbars. En vanuit Rotterdam is het verder gegaan. Inmiddels zijn we in een groot deel van Nederland verkrijgbaar in bars, restaurants en bij slijterijen en is het opgenomen in het assortiment van verschillende groothandels. Maar we gaan nog verder! In België hebben we al voet aan de grond en we krijgen veel vragen uit de rest van Europa en zelfs van ver daarbuiten…

Wat is je favoriete cocktail met Rooster & Wolf?

Met stip op één staat bij mij de cocktail Deuce. Hierin komt Rooster & Wolf super goed naar voren! Deze cocktail heeft precies die eigenschappen die ook Rooster & Wolf kenmerken: krachtig maar zacht. Maar door te mixen met Pedro Ximenez, Maple Syrup en De Kuyper Cacao Bitters, is Deuce echt een allemansvriend. Geschikt voor de liefhebber van puur, maar met de charme van een cocktail. De receptuur komt van Dr. Rotterdam. Deze mix was speciaal gecreëerd voor de cocktailkaart tijdens het ABN AMRO Tennis Tournament, vandaar de naam Deuce.

Waar drink jij het liefst een cocktail?

Eigenlijk drink ik niet zo vaak cocktails. Ik ben meer van de pure dranken. Maar wanneer Rooster & Wolf wordt gebruikt in cocktails op grote feesten, wat regelmatig voorkomt, dan wil ik die natuurlijk wel proeven! Wat we wel vaak doen, is nieuwe zaken bezoeken met het Rooster & Wolf team. Puur voor de gezelligheid, hoewel we het dan vaak ook over werk hebben. Wat we dan soms doen, is de barman terloops vragen naar Rooster & Wolf. Altijd leuk om te ontdekken hoe zij onze drank ervaren, wat ze ervan weten en hoe ze dat overbrengen. Aan het einde vertel ik dan dat we van Rooster & Wolf zijn en dat is altijd een grappig moment! Het is misschien een beetje stiekem, maar we prijzen de barmannen- en vrouwen altijd, want meestal weten ze er veel over! Gelukkig maar, want dat zijn onze ambassadeurs!

Wat zijn interessante nieuwe producten in jouw ogen op dit moment naast je eigen product?

Dat is een lastige… Momenteel beleven veel oude dranken een revival. Ook bij Rooster & Wolf is dat natuurlijk het geval (brandewijn…). Maar als ik wat moet kiezen, dan zeg ik: Vermouth. Deze drank heeft echt een eigen, afwijkende smaak. Daarbij doet ie het ook goed in de mix met Rooster & Wolf, maar dan is het wel echt een drankje voor de gevorderde drinker!

Foto’s: Ruben Hamelink

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!