Home / Special  / Kort bezoekje Horecava 2016

Kort bezoekje Horecava 2016

horecava2016
banner

Horecava 2016 is inmiddels alweer een week of 2 achter de rug. De grootste horecabeurs van Nederland vierde dit jaar zijn 60ste verjaardag. Uiteraard moesten we hier een kort bezoekje aan brengen.

Van Nightlife naar Horecava Festival

Nightlife was al jarenlang een donker drankenhal maar nu is het een een lichte en sfeervolle hal geworden met alles wat over dranken gaat. Bij zo’n transformatie hoort natuurlijk ook een nieuwe naam. Er is niet een naam bedacht, maar de grote hal waar alles stond wat met drank te maken had, was verdeeld in ‘Alles over wijn’, ‘Pop-up restaurant de bierfabriek’, ‘Het Horecava Festival’, ‘Sweet Emotions’ en ‘NK Biertappen’.

Het Horecava Festival

Foodtrucks, veel hout en een grote bar waar verschillende dranken stonden. Zo herinner ik mij Het Horecava Festival, een samenwerking tussen Specialty Coffee Assn. of Europe Netherlands, International Tea & Coffee Academy, Bottle Business en The Food Line-up. Uiteraard stonden er een boel bekenden achter de bar. Maar om bij iedereen nou iets te bestellen was net iets teveel van het goede.

Ketel One & HomeMade Sweet & Citron van Caco Mosan

Ik kreeg bij bartender Caco Mosan meteen een drankje aangeboden met citroengras, Ketel One Vodka en HomeMade Sweet & Citron. Simpel in de bereiding maar heel erg smaakvol!
horecava2016-3
Voor degenen die HomeMade niet kennen, dit is een product van de mensen achter Barsupport. Zij ontwikkelden dit verse alcoholvrije product speciaal voor de barindustrie om zo ondersteuning te bieden in het creëren van de juiste balans tussen zoet en zuur in drukke tijden. Hoewel ik vind dat citrusvruchten on the go geperst moeten worden, kan ik niets anders doen dan erkennen dat dit product vers en in balans smaakt! Barsupport, well played!

Tatratea

tatratea
Voordat ik naar de Horecava ging, had ik natuurlijk wel even gekeken wat ik wilde zien. Want in een kort tijdsbestek kan je niet zomaar een beetje rondlopen zonder enige planning. Wat mijn aandacht trok was Tatratea van Liquid Spirit, in de naam Tatratea zit natuurlijk thee verwerkt.

Niet zomaar was ik hierin geïnteresseerd, Robert Schinkel won met Pekoe (theelikeur) tijdens het begin van de Horecava de innovatie award. Omdat ik Pekoe en Robert Schinkel ontzettend waardeer, was ik heel nieuwsgierig naar wat andere producenten met thee deden.

Ik sprak bij de stand van Liquid Spirit (importeur Tatratea) met oprichter en mede eigenaar Henk Jan Gillebaard. Hij legde me uit dat Tatratea een van oorsprong traditionele theelikeur uit het Tatragebergte (Slowakije) is. Niet de thee die we kennen, gemaakt van theebladeren. Maar thee omdat ze gekookt water bij verschillende kruiden, drank of honing voegden en dit thee noemden. Ieder had zijn eigen recept in de Tatragebergte, maar iedereen noemde het thee. Tatratea bevat anders dan de oude thee uit de Tatragebergte wel echt thee, namelijk Zwarte thee uit de Assam provincie (India). Naast thee bevat Tatratea eikenhout, kruiden en specerijen. Henk Jan liet me Tatratea Original proeven, een drankje met 52% alcohol. Zoals ik me de smaak herinnerde was het niet zozeer thee, maar de kruiden die een boventoon voerden met een lichte hint naar thee. Met 52% alcohol zat er wel genoeg smaak aan. De overige smaken heb ik niet geproefd maar Tatratea is beschikbaar in de smaken Coconut (22%), Citrus (32%), Peach (42%), Original (52%), Forest Fruit (62%) en Outlaw (72%).

Mama Kelly

horecava2016
Na Tatratea was het tijd om naar Mama Kelly (pop up restaurant) te gaan. David Trampe verzorgde daar namelijk de cocktails en Timo (van Perfect Serve Barshow en Door 74) zou ik daar meeten voor een hapje en een drankje! Ons oog viel op de BBQ cocktail die in een mini BBQ werd geserveerd. Helaas werd dit drankje voordat we kwamen al veel besteld en konden we dit spektakel niet meer bestellen. Voor Timo werd het een cocktail met koffie en ik ging voor de Kopstoot Mama Kelly style, een cocktail met kersenbier, gemberbier, Mandarin Napoleon, limoensap met daarbovenop een foam van kardamom en verveine. Uiteraard zoals we David kennen met een shot mezcal ernaast. Na de halve kip en Portobello waren we klaar voor ons volgende avontuur, inclusief de altijd gezellige Helena.

Alacran Reposado en Alacran Cristal

horecava2016-2
Bij het Horecava Festival stond ook Mike de Vries van Alacran Nederland. Hij vertegenwoordigde tijdens de Horecava de agave categorie waar hij meer mocht vertellen over tequila en mezcal. Uiteraard kregen we iets te proeven wat nog niet in Nederland verkrijgbaar was. Namelijk 2 tequila’s: Alacran Reposado en Alacran Cristal. De Alacran Cristal is een Tequila Anejo die daarna gefilterd is om het weer blank te krijgen. Beiden dranken waren vrij toegankelijk door het lage alcoholpercentage met duidelijke tonen van vanille en karamel.

Bulleit

De kersverse Bulleit Brand Ambassador Ben Warren stond daar ook ergens zijn ding te doen. Voor hem een eervolle vermelding voor het proefglaasje Bulleit dat we kregen! Good luck bij Diageo Ben!

Desperado experience

Timo stond erop! Dus we gingen naar de Desperado experience. Want dat was verrassend. Geen idee wat er ging gebeuren maar bij de ingang moesten we even wachten. Toen we mochten doorlopen kregen we 2 muntjes en een lichtgevende ring. Bij de bar leverden we de muntjes in voor een Desperado en een water. Er was ook muziek. Maar ineens draaide de backbar om en knalde de muziek uit de speakers! Mannen en vrouwen dansend op de bar. Gast met Mexicaanse masker en een gitaar! Vrouwen aan een danspaal! En confetti!!! WOW! Je had erbij moeten zijn!

Nog enigszins onder de confetti gingen we naar de stand van De Monnik. Daar dronken we een Buffalo Trace van Global Brand Ambassador James Cowan. Daarna was het tijd voor mij om naar huis te gaan, want zo’n dreumes van 14 maanden kan nog niet echt voor zichzelf zorgen.

Horecava, tot volgend jaar! Misschien blijf ik dan wat langer!

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!