Home / Special  / Een introductie in de wereld van Lowlander Beer

Een introductie in de wereld van Lowlander Beer

lowlander
banner

Op uitnodiging van Typhoon Hospitality en Lowlander Beer mochten we op 25 oktober deelnemen aan een exclusief food & beer pairing diner bij de Hortus Botanicus in Amsterdam. Frederik Kampman, oprichter van Lowlander Beer vertelde ons meer over zijn creatie.

Lowlander White Ale

lowlander-11
In plaats van een heel verhaal ophangen over Lowlander Beer in een powerpoint presentatie was het diner vrij casual. Na aan iedereen voorgesteld te hebben mochten we aan tafel waar een Lowlander White Ale klaarstond met een gerecht van gerookte forel, gefrituurde broccoli in een white ale beslag, rode bieten en een curaçao orange dressing op een bedje van frisse salade. Het frisse van de White Ale paste goed bij de mild gerookte vis, het aardse van de bieten en het frisse van de salade. Een gerecht wat niet overheerst en zeker niet de White Ale wegdrukt. De gedroogde Curacao Orange peels die gebruikt zijn bij het brouwen van de White Ale zorgt voor frisse citrustonen die goed passen bij gerechten met vis en salades. Vlierbloesem en kamille zorgen voor zoete en bloemige noten in de White Ale.

Leuk feitje: De ijsbeer op de label van de White Ale is geïnspireerd door Willem Barentsz, een Nederlandse zeevaarder en ontdekkingsreiziger. Tijdens zijn drie reizen om de Noordoostelijke Doorvaart te vinden moest zijn scheepsbemanning 2 verschrikkingen doorstaan, ijsberen en bevroren bier. De White Ale is een ode aan het doorzettingsvermogen van Barentsz.

Lowlander IPA

lowlander-13
De Lowlander IPA, is in lijn van de Nederlandse geschiedenis geen Indian Pale Ale maar een Indonesian Pale Ale. Een IPA gebrouwen met ketoembar en witte thee. Dit zorgt voor een frisse IPA met een duidelijke hopsmaak, fruitige tropische vruchten zoals mango en een klein pitje. Bij de IPA werd een gerecht geserveerd van Roseval aardappelen, gegrilde eendenborst en mango, koriander en witte thee chutney. De IPA gaat goed samen robuuste smaken, maar ook bij vettige gerechten. Het bittere en het fruitige zorgt ervoor dat deze goed samengaan.

Leuk feitje: Nederlandse zeelieden keerden terug uit het oosten met dieren zoals apen. Deze apen werden gebruikt om hun drankrekening te betalen. Vandaar dat er een aap staat op de label van Lowlander Beer IPA.

Lowlander Poorter

lowlander-6
De Lowlander Poorter is geen spelfout. Waar je het normaal schrijft als Porter heeft Lowlander bewust gekozen om dit te schrijven als Poorter als ode aan de poorters die de kruiden en specerijen transporteerden van de haven naar de Amsterdamse pakhuizen (ook terug te zien op de label). De Poorter is gebrouwen met vanille wat zorgt voor een klein zoetje die goed samenwerkt met de donkere mout en zoethout die zorgt voor een aardse smaak. De Poorter werd geserveerd met Indonesische spekkoek en een gestoofd peertje in een saus van gesmolten drop.

Naast de gerechten en bieren kregen we ook een aantal beertails te proeven, gemaakt door Ruben Maduro zoals The Dockside Martini en The Faraway Collins. Juist doordat botanicals het hart vormen van de bieren passen deze ook uitstekend in cocktails.

Inspiratie Lowlander Beer

lowlander-7
Zoals de naam al zegt, is Lowlander Beer geïnspireerd door Nederland. Dit zie je in alles terug, van de ingrediënten tot de verhalen die de inspiratie zijn voor de 3 bieren die nu op de markt zijn. Met name de Nederlandse geschiedenis in de gouden eeuw is de inspiratie geweest. Toen Nederlanders de wereld bereisden en terugkwamen met schatten aan kruiden, specerijen en verschillende soorten vruchten die terug te vinden zijn in de bieren. De liefde voor gin en jenever hebben bijgedragen aan de ‘botanicals’ wat het hart vormt van Lowlander Beer.

Meer informatie is te vinden op de website van Lowlander Beer.

Foto’s: Ming Chao Fotografie

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!