Home / Special  / Hennessy Very Special Cocktail Competition 2013

Hennessy Very Special Cocktail Competition 2013

airto-hennessy
banner

Op maandag 19 augustus vond bij Tales & Spirits in Amsterdam de Hennessy Very Special Cocktail Competition plaats. Maar liefst zeven bartenders moesten de professionele jury bestaande uit Misja Vorstermans (Global Bartending), Albert van Beeck Calkoen (Mister Cocktail) en Malu Knippenberg (Hennessy) ervan overtuigen dat zij de beste Hennessy VS Cognac cocktail hadden gecreëerd. De winnaar van de Very Special Cocktail Competition zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de Global Hennessy Very Special Mixing Session van 8 tot 10 september in Parijs en Cognac.

Hennessy en muziek

Niet alleen Hennessy en cocktails gaan tot ver in het verleden terug, ook muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld bij Hennessy. Niet zo gek dus om deze twee elementen met elkaar te combineren tijdens deze cocktailwedstrijd. De deelnemers moesten namelijk hun ultieme Hennessy VS cocktail combineren met matching muziek. Want zoals ze bij Hennessy zeggen: From the Sazerac to Between The Sheets, everybody knows their classics. Now it’s time for a new spin on it!

Deelnemers en cocktails


Jelmer de Boer van Franklin Bar & Kitchen liet zijn cocktail “Heard it through the grapevine” inspireren door het gelijknamige nummer van Marvin Gaye. Hij combineerde hiervoor Hennessy, perzikpuree, grapefruit, amaretto en amandelsiroop.


Bono Buter van de Butcher in Amsterdam combineerde zijn cocktail “All my dreams” met het nummer very special van Debra Laws. Hij zegt erbij dat dromen vaak over dingen gaan die in de toekomst nog plaats moeten vinden, voor zijn cocktail liet hij zich juist inspireren door het verleden. Namelijk de stoofperen van zijn oma. Hiervoor combineerde hij peren, rode dessertwijn, Hennessy en vanille bitters.


Maarten van Vliet van de Dylan in Amsterdam wilde met zijn “Hennes-Tea” de standaard cocktail verbreken onder het genot van het nummer Cafe de Flore van Dr. Rockit. Hij maakte namelijk gebruik van een chemex waar hij een paar ijsblokjes in deed waar de chemex filter overheen ging met Lapsang Suchong, Hennessy, vanille geinfuseerde druivenvodka, elderflower likeur en limoen.


Adriaan Innemee werkzaam bij Izakaya Amsterdam maakte voor zijn ultieme Hennessy cocktail de “Ol’Nighter” en combineerde dit met het toepasselijke nummer Get Lucky van Daft Punk. Hiervoor creëerde hij een twist op de Apple Sour met Hennessy, gember, honing, bruine suiker en groene appel.


Willy Rustamjan van Ludwig Amsterdam gebruikte het nummer Got to give it up van Aaliyah en Slick Rick voor zijn cocktail “Misty Island”. Hiervoor gebruikte hij Hennessy, citroensap, chocoladelikeur, suikersiroop en een zelfgemaakte foam.


Jim Burgmans van de Oyster Club in Amsterdam gebruikte het ontspannen nummer Ghost (You heart of me) van Suko om te combineren met zijn “Mango VS”. Zijn cocktail bestond uit Hennessy, aged rum, hazelnoot likeur, mangopuree en een zelfgemaakte room van mango en chocola.

Winnaar Hennessy Very Special Cocktail Competition


De uiteindelijke winnaar van de Hennessy Very Special Cocktail Competition was Airto Cramer. De meest ervaren bartender als het gaat om cocktailwedstrijden en resident bartender van Tales & Spirit. De jury was onder de indruk van zijn storytelling-kunsten en zijn cocktail “Notorious” van het gelijknamige nummer van The Notorious B.I.G. Hiervoor combineerde hij Hennessy, huisgemaakte gember en abrikozen puree, honinglikeur en eiwit. Evenals Biggie “smooth & mellow”. Airto mag Nederland vertegenwoordigen tijdens de Global Hennessy Very Special Mixing Session van 8 tot 10 september in Parijs en Cognac. Wij wensen Airto heel veel succes!

Meer foto’s zijn binnenkort te vinden op de Facebook pagina van Hennessy Nederland waar men tevens kans maakt op een cocktailworkshop voor zes personen.

Over the Very Special Cocktail Competition

Zowel het Nederlandse als het internationale initiatief van Hennessy zijn onderdeel van een bredere ontwikkeling. Hennessy en cocktails gaan ver terug in de tijd. Zo was cognac gedurende de 19e eeuw de meest geëxporteerde spirit en werd het veel gebruikt als ingrediënt voor cocktails en andere geliefde mixdranken.

Helaas verdween de cognac in cocktails vrijwel uit beeld na de Phylloxera ramp (druifluis epidemie) die ervoor zorgde dat het aantal producerende druifranken werd verwoest en de prijs van cognac enorm steeg.

De afgelopen jaren neemt de consumptie van cocktail klassiekers weer toe. “De vraag naar de goede klassiekers met weinig ingrediënten vormt de basis voor de huidige cocktail”, aldus Albert van Beeck Calkoen. De smaaknuances van een donkere spirit als cognac zorgen ervoor dat je met een paar simpele ingrediënten een goede cocktail kunt creëren. Met deze Very Special Cocktail Competition wil Hennessy bartenders prikkelen om terug te grijpen naar de klassieke spirit en nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

Foto’s: Jesaja Hizkia

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!