Home / Special  / Foodpairing bij Boomsma distilleerderij

Foodpairing bij Boomsma distilleerderij

boomsma
banner

Op uitnodiging van Boomsma en Pitch PR brachten we een bezoek aan de de distilleerderij in Leeuwarden. Niet zomaar natuurlijk, want Boomsma distilleerderij heeft een ingrijpende uitbreiding ondergaan. Zo werd er onlangs een nieuwe distilleerketel geïnstalleerd die ervoor moet zorgen dat het familiebedrijf klaar is voor de toekomst. Met de nieuwe ketel wordt dan ook volop geëxperimenteerd bij Boomsma waardoor we later dit jaar opvallende lanceringen van nieuwe dranken kunnen verwachten. Welke dranken dit zijn, is voor ons ook nog een raadsel. Wat we wel weten is dat we een gin kunnen verwachten.

Boomsma Distilleerderij

Bij aankomst in Leeuwarden werden we hartelijk ontvangen door Saskia en Chantoine Boomsma, de vijfde generatie van het familiebedrijf. Na een kop koffie en Fries gebak was het tijd voor een rondleiding. Tijdens de rondleiding waar we de distilleerprocessen konden zien, mochten we ook verschillende producten proeven die daar werden gemaakt.
BOOMSMA-3
We proefden Boomsma Beerenburger, Boomsma Oude Genever gerijpt op fusten van Chateau Beaulieu en Esbjaerg Copper Vodka. Na de rondleiding was het tijd voor het stuk waar we het meest benieuwd naar waren. Foodpairing met Boomsma producten.

Foodpairing

Chef Henk Markus en sommelier Jelmer van Wieren van restaurant het Ambacht in Heerenveen bedachten samen met Saskia en Chantoine het foodpairing menu waar we van mochten genieten.

Haring en Boomsma Oude Genever
BOOMSMA-2
Een klassieke combinatie maar in een modern jasje! De haring werd vergezeld door komkommer, avocado, ui en een gelei van Genever. De Genever bleef goed overeind staan tegenover de haring! Maar was net zacht genoeg voor de komkommer en avocado!

Paling en Glen Talloch
BOOMSMA-7
Friese paling gaat goed samen met Schotse Whisky! Dat wisten we zonder te proeven. Maar ook de appel, koolrabi en witlof deed het goed bij de Whisky.

Buikspek met Boomsma Beerenburger
BOOMSMA
Dit was onze favoriete combinatie! Buikspek met ketjap, soja en 5 spice dat in je mond smelt, krokante pulled pork, popcorn, ui en crème van aardpeer vergezeld met Beerenburger. De kruiden in de Beerenburger pasten uitstekend bij dit Aziatisch geïnspireerde gerecht. Maar was zacht genoeg om niet het gerecht te overschaduwen.

Dessert en Boomsma Claerkamster Cloosterlikeur
BOOMSMA-6
Het dessert was een combinatie van smaken! Denk aan peer, witte chocola, mint en anijs! Hierbij werd geserveerd de Claerkamster Cloosterlikeur, een oud familierecept in een nieuw jasje wat ons een beetje deed denken aan een combinatie van Schrobbelèr en Chartreuse Jaune. Een product wat heel goed te gebruiken is in cocktails maar waar je wel voor moet oppassen dat het geen zoete bedoeling word! Gebruik het als toevoeging voor een twist op een classic of balanceer het met een zuurtje.

Na de foodpairing was het tijd om weer naar de Randstad te vertrekken. Maar wel met een fles ‘Alde Kapteyn’ Echte Oude Genever 3 jaar gerijpt op fusten van Chateua Beaulieu! Saskia en Chantoine, bedankt voor de Friese gastvrijheid!

Foto’s: Ming Chao

Na verschillende functies in de horeca, kwam Ming in 2002 in aanraking met cocktails. Vanaf toen was hij vaak achter de bar te vinden tot hij besloot om weer te studeren. Maar zijn horecaverleden kon hij niet laten rusten en besloot in 2009 Sensez.nl op te richten om informatie te voorzien aan de steeds groeiende bartenderscene! Naast oprichter van Sensez.nl is hij fotograaf met als specialisme horeca!